Hoppa till innehållet

Ekonomi

Bostadsbolagen har gett miljarder till kommunerna

”De allmännyttiga bostadsbolagens uppgift är inte att generera vinst åt ägarna eller att tillföra resurser till de kommunala budgetarna”, säger Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson på Vänsterpartiet.
”De allmännyttiga bostadsbolagens uppgift är inte att generera vinst åt ägarna eller att tillföra resurser till de kommunala budgetarna”, säger Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson på Vänsterpartiet. Bild: Bild: Helsingborgshem

Dagens ETC.

Miljarder har delats ut till kommunerna från de allmännyttiga bostadsbolagen, visar en rapport från Boverket. Pengarna kommer delvis från hyresgästerna, men framförallt från att kommunala fastigheter har sålts till privata ägare. ”Att kommunerna får göra i stort sett vad som helst med pengarna ger incitament till att sälja ut fastigheterna för att finansiera annan verksamhet”, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

374 miljoner kronor. Så mycket delade Helsingborgs allmän­nyttiga bostadsbolag ut i vinst till kommunen under ett enskilt år. Och de är inte ensamma. 100 bolag runt om i landet har på olika sätt gjort utdelningar till sina ägare, det framgår av Boverkets rapport med siffror från 2017. Totalt rör det sig om mer än 800 miljoner kronor som på ett år gått från allmännyttiga bolag till kommunerna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser