ANALYS.

2015-08-12 19:00
  • Nordeas vd Christian ­Clausen. Bild: Christine Olsson/TT
    Nordeas vd Christian ­Clausen.

Bankernas ökande vinster är en olycka i slow motion

Titta på vinsten hos Sveriges fyra största företag och Sveriges fyra största banker. Ser du något kons­tigt? Det borde du göra, tycker Stefan Koch.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

En gång i tiden var de stora företagen i centrum av ekonomin. Banker, revisorer och ratingföretag som Moodys fanns i ekonomins periferi. Finanssektorn hade en understödjande funktion åt den reala ekonomin. Idag är det inte längre så. Banker, börser och annan finansverksamhet har flyttat in i centrum. Produktionen av varor och tjänster har trängts ut till kanten och fått funktionen av att understödja den finansiella ekonomin.

Låntagare betalar

De svenska företagen gör fortfarande vinster. Men de stora pengarna finns inte längre där utan i banksektorn. Till en del är det ett resultat av att produktivitetstillväxten i svenskt näringsliv upphört. Sveriges BNP per capita har inte heller vuxit sedan 2007. Den reala svenska ekonomin har alltså inte mått speciellt bra på ganska länge. Men vad gör bankerna pengar på?

Svaret är: ränteinbetalningar och spekulation. Den fortsatt växande fastighetsbubblan är en stor inkomstkälla för bankerna. Ökande fastighetspriser betyder större lån och större ränteinkomster. I princip betyder ju en växande fastighetsbubbla att bostäderna är desamma men att de hela tiden blir dyrare. Den som tjänar på det är givetvis banken, och de som förlorar är alla hus- och lägenhetsköpare.

Mycket farliga derivatspel

En annan inkomstkälla är derivatspel och där är Nordea störst i Norden. Derivatspelen är samtidigt mycket farliga eftersom pengarna för att betala ut vinsten på en större oväntad händelse helt enkelt inte finns. Då hotar konkurs för Nordea, och då får sparare i Nordea och skattebetalare i hela Sverige gå in och försöka lösa ut banken.

Står på näsan

I ett större perspektiv är banksektorns ökade betydelse ett tecken på en ekonomi som håller på att stå på näsan. I slutändan är det alltid den reala ekonomin som är viktigast. Den finansiella boomen efter 2007 har åstadkommits genom nollräntor/minusräntor och riksbanker som stödköper allt från statsskulder och förfallna bostadslån till aktier på börsen. Inget av det är riktig ekonomi utan bara manipulation av den finansiella ekonomin.

Den finansiella ekonomin kan aldrig vara den drivande parten i en ekonomi. Det vi ser är alltså inte en ny ekonomisk ordning utan en pågående olycka i slow motion. Loket som är Volvo krockar först men de bakersta vagnarna som är bankerna flyger till en början högt upp i luften och ett tag ser det nästan ut som om de skulle kunna vara loket. Fast det kan de inte.