Hoppa till innehållet

Ekonomifrågan

Är det värre att inskränka strejkrätten än Las?

”Strejkrätten är mycket mer fundamental än vad anställningsskyddslagen Las är”, säger Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet.
”Strejkrätten är mycket mer fundamental än vad anställningsskyddslagen Las är”, säger Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet. Bild: BIld: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Dagens ETC.

Är det verkligen en så stor inskränkning av strejkrätten som nu föreslås av arbetsmarknadens parter? Är inte en uppluckring av Las värre för fackföreningsrörelsen? I veckans Ekonomifrågan vill en läsare veta mer om parternas förslag om att ändra i konflikträtten och vilka konsekvenser det kan få.

Inskränkt strejkrätt och ett hot mot den svenska modellen! Så brukar det låta i debatten kring det förslag till förändrad konflikträtt som arbetsmarknadens parter presenterade i juni förra året. Men hur väl stämmer detta? Och vad är det för förslag som parterna presenterade? Dagens ETC reder ut frågan med hjälp av Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet och ledande expert på arbetsmarknad. Han menar att ingreppet i strejkrätten faktiskt är betydligt allvarligare än vad parterna verkar inse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln