Ekonomi.

2018-10-08 16:00
Bild: Reed Saxon/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Amazon höjer lägstalönerna – men sänker bonusar för anställda

Förra veckan meddelade E-handelsjätten Amazon att man höjer lägstalönerna till 135 kronor i timmen, något som mötte stort jubel bland vänsterpolitiker, fack och anställda i USA.

Men nu kommer uppgifter om att företaget samtidigt skär ner i de anställdas bonussystem.

Lägstalönerna i USA har länge kritiserats för att vara för låga. Under 10 år har minimilönen legat fast på 7,25 dollar i timmen (65 kronor).


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Därför var beskedet från Amazons vd Jeff Bezos välkommet när han berättade att företaget nu kommer betala minst 15 dollar i timmen till alla sina anställda. Beslutet påverkar över 250 000 människor och Bernie Sanders kommenterade det hela på twitter:

– Det som Mr. Bezos har gjort i dag är inte bara enormt viktigt för hundratusentals anställda, det kan också ge ett eko över världen. Jag uppmanar företagsledare över hela USA att följa
Mr. Bezos initiativ.

Anklagas för bluff

Jeff Bezos var inte sen att tacka senator Sanders för hans stöd. Han säger i ett pressmeddelande att Amazon har tagit till sig av kritiken mot företagets låga löner.

– Vi lyssnade på våra kritiker, tänkte över hur vi ville göra och beslutade oss för att vi ville leda den här utvecklingen, säger han.

Men det dröjde inte länge innan motreaktionen kom. I ett pressmeddelande från en grupp anställda som bland annat skickats till de amerikanska nyhetsmedierna Bloomberg och Verge anklagas Amazons höjda lägstalöner för att vara en bluff.

Samtidigt som företaget ger de anställda mer i lön drar de nämligen in på bonusprogrammet, skriver man.

Exempelvis får varje anställd två aktier när de börjar sin anställning på Amazon och utöver det har de rätt till en ny aktie årligen. Aktierna i Amazon har för närvarande ett börsvärde på drygt 17 600 kronor. Det programmet ska göras om och dras in, vilket de anställda menar kommer resultera i att de snarare kommer förlora pengar på lönehöjningen.

Anställda kritiska

På Bernie Sanders twitter har inlägget där han hyllade Bezos nu överfyllts av kommentarer från anställda på Amazon som idag tjänar mer än 15 dollar i timmen men som nu kommer få nedskärningar i sitt bonusprogram.

– Jag önskar att fler människor kände till hur Amazon agerar. Jag har flera familjemedlemmar som arbetar på Amazon och de förlorade mycket pengar igår. De tjänar mellan 3 000 och 6 000 dollar mindre per år nu, skriver en användare som The Verge refererar till.

Men Amazon står på sig och hävdar i ett pressmeddelande att löneökningen är i arbetstagarnas intresse.

”Den betydande höjningen av timlönerna kompenserar mer än väl för avvecklingen av incitamentlöner och RSU:s (en typ av aktiebonussystem, reds. anm.). Vi kan garantera att alla timanställda, både inom produktionen och kundtjönsten, kommer se en faktisk ökning av den totala ersättningen. Dessutom kommer ersättningen för att jobba på Amazon bli mer omedelbar och förutsägbar eftersom den inte längre är incitamentbaserad”, skriver man.

Det här är Amazon

• Amerikanskt e-handelsföretag som är världens största detaljhandelsföretag på internet.

l Grundat av Jeff Bezos 1994.

• Omsätter över 177 000 miljarder dollar varje år. Gjorde förra året en vinst på över 3 000 miljarder dollar.

• Är världens fjärde högst värderade börsnoterade företag, endast slaget av Apple, Alphabet och Microsoft.