Ekonomi.

2020-03-03 19:15
Arbetsdomstolen går på ­arbetsgivarens linje om att resan till och från arbetet inte är att betrakta som arbetstid.  Bild: Simon Paulin/SvD/TT
Arbetsdomstolen går på ­arbetsgivarens linje om att resan till och från arbetet inte är att betrakta som arbetstid.
Puffetikett
Dagens ETC

AD går emot EU-dom om restid till jobbet

Kan resan till och från jobbet ses som arbetstid? Ja, enligt EU-domstolen. Nej, enligt en ny dom i den svenska Arbetsdomstolen.

”Arbetsgivare tar inte hänsyn till restider, vilket skapar stor irritation bland våra medlemmar”, säger Stefan Cedermark på Målareförbundet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Resor till och från arbetet ska ses som arbetstid om arbets­tagaren utgår direkt från sitt hem till de olika arbetsställen, där denne har sina uppdrag. Det slogs fast av EU-domstolen redan 2015, efter att en larminstallatör på det spanska företaget Tyco begärt att få sin restid klassad som arbetstid.

Efter att denna dom kun­gjorts i EU-domstolen stämde Svenska Målareförbundet ett svenskt företag i Arbetsdomstolen, där de drev frågan att tre av deras medlemmars restider, mellan arbetsstället och hemmet, skulle inberäknas som arbetstid. Två av medlemmarna hade kört med egen bil och en med företagets ­servicebil.

Principiellt viktigt

Stefan Cedermark, förste ombudsman på Målareförbundet, säger att frågan varit principiellt viktig för förbundet och deras medlemmar eftersom arbets­tagaren, inom måleribranschen, inte kan anpassa platsen för sin bostad efter vart han eller hon jobbar för tillfället.

– Det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet bland sina anställda. Det är han som bestämmer vart du ska arbeta. Som arbetstagare kan du inte anpassa vart du bor efter vart du jobbar för tillfället. Du får bara ta ditt pick och pack och åka dit du är beordrad att vara, oavsett hur långt det är.

Med restider kan arbetsdagarna därmed bli bra mycket längre än åtta timmar, konstaterar Stefan Cedermark.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det finns en utbredd irritation bland våra medlemmar över det här, att arbetsgivaren inte tar någon hänsyn till vart du bor. Oftast är det ju nämligen så att måleriföretagen har flera olika uppdrag runt om i eller utanför en ort – ändå kan en arbetstagare få sitta och åka från den östra till den västra sidan av staden, medan en kollega sitter och åker i motsatt riktning. Det skulle inte kosta något för arbetsgivaren att rätta till en sådan sak, men man bryr sig inte om att lyssna på sina anställda.

Stor besvikelse

Besvikelsen inom förbundet är därför stor efter att Arbetsdomstolen nu har kommit till sitt avgörande. Det går nämligen på arbetsgivarens linje. Oavsett om egen bil eller servicebil används är restiden inte att betrakta som arbetstid, slår domen fast.

– Jag är ju inte någon jurist, men det känns som att våra inlägg betraktades som påståenden, medan arbetsgivarens togs emot som ”sanningar”. Våra jurister sitter och går igenom domen nu, säger Stefan Cedermark.      

Enligt en tidigare prejudicerande dom, från 1981, ska skillnad göras mellan om arbetstagaren SKA eller FÅR ta servicebilen till och från arbetsstället. Apropå detta skriver  Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i en kommentar om den aktuella domen:

”Om arbetstagaren SKA ta hem firmabilen och köra ut den direkt till arbetsplatsen eller SKA köra egen bil direkt till arbetsplatsen och exempelvis transportera material åt arbetsgivaren eller hämta upp kollegor på vägen, så är restiden att betrakta som arbetstid.

Om arbetstagaren FÅR ta hem firmabilen och köra den till och från arbetsplatsen eller FÅR köra egen bil till arbetsplatsen så är restiden inte att betrakta som arbetstid.”

”Valde att inte lyssna”

– Vi förde fram detta, men Arbetsdomstolen valde att lyssna på arbetsgivaren, som menade att målarna själva vill ta hem bilen, och att ansvaret därför ligger på dem, säger Stefan Cedermark.

Hur Målareförbundet väljer att gå vidare i frågan är ännu inte avgjort.

– Vi får se hur vi agerar efter avtalsrörelsen, frågan kommer ju att dyka upp även där.

Principiellt viktigt för hantverkare

Enligt ett beslut i EU-domstolen, från 2015, ska resor till och från arbetsstället ses som arbetstid.

Trots detta har nu Arbets­domstolen beslutat att resor mellan hemmet och arbetsstället, inte ska ses som arbetstid.

Frågan har ansetts vara principiellt viktig i hantverksbranschen, där anställda ofta tar hem servicebil och utrustning under natten, för att åka direkt ut på uppdrag, utan att passera någon annan form av arbetsplatslokal, på morgonen.