Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Analys: I klimatkrisen behöver vi fler häxor

Bild: Montage. Shutterstock

Dagens ETC

Appen Moonly lär dig månkalendern och i Facebookgrupper delar självutnämnda häxor med sig av tips. Vi befinner oss i en häxvurm, samtidigt som motståndet mot häxorna fortfarande lever kvar. Maria Andersson Vogel analyserar ett intrikat nät av misogyni och magi.

Det här är en analys.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Våren 2017 sände SVT:s kulturmagasin Kobra ett program som handlade om nutida häxkonst. Jag minns hur obönhörligt fascinerad jag blev av dessa kvinnor som omfamnade en genom historien så demoniserad kvinnoroll som häxan. Sedan dess har både min egen och andras häxvurm ökat intensivt. Hashtagen ”häxorpåinstagram” har nästan 14 000 inlägg, i centrala Stockholm säljs det gamla städproduktsmärket “Häxan” i en ny butik med slogan “Städa med magi”, Leopard förlag ger ut en handbok för unga häxor, i Facebook-grupper delar självutnämnda häxor kunskaper om örter och ceremonier och i appar som ”Moonly” får du hjälp att hålla koll på månkalendern samtidigt som du lär dig om runornas visdom. Vad är det som händer?

Häxan har genom historien varit en ond och farlig person, men också en kvinna med kunskap om kropp, natur och läkande. Under 1600-talets häxprocesser kopplades dessa föreställningar samman, vilket gjorde att kunskapen kvinnorna besatt kom att betraktas som farlig. I såväl Nordamerika som Europa pekades kvinnor ut som häxor i förbund med djävulen, de torterades och brändes på bål. Trots att det också fanns män bland de utpekade ligger nyckeln till att förstå både de dåtida häx­processerna och nutidens intresse för häxpositionen i definitionen av häxan som kvinna. Det handlar om intrikata nät av misogyni, sexualitet och kapitalism.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser