Inrikes.

2014-02-04 09:36
 • Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö. Klicka för att se fler bilder.
  Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö. Klicka för att se fler bilder.
 • Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö.
  Mötesprotokollet från när nazisttrion Gustav Ekström, Fritz Håkansson.och Gösta Bergqvist valdes till styrelsen för SD Malmö.
 • Jan Bengtsson och Tina Hallgren Bengtsson på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
  Jan Bengtsson och Tina Hallgren Bengtsson på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
 • Tina Hallgren Bengtsson talar på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
  Tina Hallgren Bengtsson talar på ett partimöte i mitten av nittiotalet.
 • Waffen-SS-soldater på östfronten under våren 1942. Bild Bundesarchiv
  Waffen-SS-soldater på östfronten under våren 1942.

Nazisterna som skapade Sverigedemokraterna

På ett möte i Malmö 1988 lade en skinnskalle, en ökänd nazist och en SS-veteran grunden för Sverigedemokraterna. Några år senare brände SD-medlemmen Jan Bengtsson judiska böcker på bål iklädd nazistuniform, 2013 valdes han in i SD:s styrelse i Höör. Journalisten Bosse Schöns granskning visar partiets bruna rötter och hur det nazistiska tankegodset lever kvar än idag.

”Jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid mellan nationer och jag fördömer så hårt jag kan de övergrepp som inte blott SS, utan även andra naziorganisationer gjorde för att åstadkomma Förintelsen.” Så skrev SD-riksdagsledamoten Stellan Bojerud på hatsajten Avpixlat. Det avslöjade tidningen Aftonbladet nyligen.

I vilket land som helst i Europa hade Sverigedemokraten Bojerud hudflängts för sina uttalanden. Men det passerade relativt obemärkt förbi. Och trots Jimmie Åkessons omtalade nolltolerans mot rasism och nazism i partiet är Stellan Bojerud kvar i partiet och i riksdagen. Vurmandet för nazismen är en lång tradition i partiet.

Lärare i militärhistoria

Stellan Bojerud kan inte anklagas för bristande kunskaper om ämnet. Eftersom han är överstelöjtnant och har varit lärare i militärhistoria vid Försvarshögskolan känner Bojerud givetvis till att SS, som var en stat i staten i Nazityskland, dömdes som en krigsförbrytarorganisation vid Nürnbergrättegången 1947.

När domstolens ordförande, sir Geofrey Lewrence, läste upp domen förklarade han att rätten, till skillnad från Bojerud, inte förmått att skilja judarnas bödlar från bödlarnas hantlangare. I rättens ögon var alla inom SS stora eller små kuggar i Hitlers förintelseindustri. Därför dömdes alla avdelningar inom SS som krigsförbrytare.

Svenskar i SS

Under andra världskriget stred 270 svenskar i Waffen-SS, de flesta av dem nazister som tagit värvning. En av dem var Gustav Ekström som arbetade under SS-chefen Heinrich Himmler vid högkvarteret i Berlin. Han värvade sig till Waffen-SS för att som han sa ¨slåss mot världsjudedomen¨. Han, liksom alla SS-män, svor trohetseden till Hitler: ¨Jag svär Dig, Adolf Hitler, det tyska rikets Führer och rikskansler, trohet och tapperhet. Jag lovar Dig och de av Dig utsedda överordnade lydnad, ända in i döden, så hjälpe mig Gud”.

Många år senare var SS-veteranen Gustav Ekström av grundarna till Sverigedemokraterna i Malmö.

Sverigedemokraterna bildas

I slutet av 80-talet i Sverige gjordes flera försök att samla nynazister, rasister och högerextremister i ett och samma parti. 1986 bildade medlemmar från Framstegspartiets Stockholmsavdelning och kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS) nazistiska Sverigepartiet men sammanslagningen misslyckades. I januari 1988 gjordes ett nytt försök att samla de högerextrema krafterna under ett och samma paraply och Sverigedemokraterna grundades.

Etablerar sig i Skåne

Nästa stora steg i partibygget var att slå ner en ¨tältpinne¨ i den viktiga regionen Skåne. Den 21 februari 1988 kallade de första Sverigedemokraterna i Skåne till ett årsmöte i konferensanläggningen S:t Gertrud i Malmö för att välja sin styrelse. Mötet började klockan 15. I lokalen fanns en brokig skara gäster; skinnskallar i bomberjackor och marschkängor med stålhättor, nynazister och SS-veteranen Gustav Ekström, som då blivit över 80 år gammal. Med på mötet var också en före detta medlem från nazipartiet Svensk socialistisk Samling, även kallat Lindholmspartiet, och aktivister från kamporganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). Mötet bevakades av Säpo.

Dagens ETC har tillgång till mötesprotokollet som visar att dessa gengångare från nazismens storhetstid valdes in i SD Malmös styrelse. Ordförande, den ökände skinnskallen Ulf Ranshede som senare dömdes för misshandel av en 14-årig invandrarpojke, klubbade valet av:

• Gustav Ekström, SS-veteranen, revisor.

• Fritz Håkansson, avhoppare från nazipartiet Nordiska Rikspartiet, styrelsesuppleant.

• Nazisten Gösta Bergqvist, mötessekreterare.

Året efter mötet, 1989, deltog Gösta Bergqvist på ett hemligt SS-möte söder om Hamburg i sällskap med svenska nynazister och Hitlerbeundrare. I smyg visade han med illa dolda förtjusning ett hakkorsmärke han hade dold bakom kavajslaget och berättade för SS-veteranerna att han var föreningskonsult åt det nybildade partiet Sverigedemokraternas lokalavdelning i Malmö med uppdrag att ordna möteslokaler och bidrag från kommunen, landstinget och staten. Gösta Bergquist var den siste nazisten i Sverige som vågade gå omkring i Stockholm i nazistuniform. Den 1 maj 1945, när Hitler tagit livet av sig och världen chockats av bilderna från nazisternas utrotningsläger, stod han som 17-åring på Stureplan och sålde nazisttidningen ¨Den Svenske Folksocialisten¨. Under veteranmötet förklarade han att han inte såg sig själv som nazist utan som nationalsocialist men med tiden kom han, liksom många andra partivänner, att kalla sig för socialkonservativ. Han klagade också på hur tungjobbat partiarbetet var i landet som ¨såssarna¨ förstört:

– Det är en djävla hård bransch att vara nationell i Sverige idag. Jag beklagar verkligen att Sverige är sådant att vi inte kan få fram ett nationellt parti. Förtrycket är så totalt. Massmedia, kyrkan, socialdemokraterna, kommunister, borgare, miljöpartiet, KDS, Röda Korset och Rädda barnen är emot oss, sa han i en intervju.

Handgranat mot Schyman

Några år senare ställde en av Gösta Bergqvists yngre partivänner, Robert Vesterlund som var ledare för partiets militanta ungdomsförbund SDU, till med ännu en skandal som skakade om Sverigedemokraterna. När vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman förstamajtalade i Kungsträdgården 1993 fanns Robert Vesterlund och två andra skinnskallar, alla klädda i militärbyxor, i publiken beväpnade med en skarpladdad handgranat.

Trion greps och Niklas Irberger, som suttit i Sverigedemokraternas styrelse, dömdes till ett års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Jimmie Åkesson blir medlem

1995 gick en ung Jimmie Åkesson med i partiet i Sölvesborg. Han hade varit medlem i över ett år när partikamraten Tina Hallgren Bengtsson sommaren 1996 talade under ett nazistmöte i grannkommunen Höör. Hon höll talet i naziuniform med koppel, ridstövlar och en stor röd flagga med ett stort hakkors hängande på ett staket bakom sig. Hon talade inför ett 50-tal partivänner, nazister och maken Jan Bengtsson, som även han gick omkring i naziuniform och armbindel med hakkors. Det brändes även böcker i bokbål, framför allt om förintelsen, till exempel av överlevaren Ferenc Göndör. Det var också böcker av så kallade förrädare, som Winston Churchill och Tage Erlander. I ett tal hyllade Jan Bengtsson den tyske führern: ¨Adolf Hitler, sträck ut din hand från Valhall och visa oss den enda sanna vägen. Sieg heil!¨. Sverigedemokraternas dåvarande ledare Mikael Jansson blev så upprörd att han omedelbart införde uniformsförbud för att sudda bort alla kopplingar till nazismen: ¨Inga Hollywoodnazister på våra möten¨ mullrade han.

Tina Hallgren Bengtsson, som var den första Sverigedemokrat som valdes in i ett kommunfullmäktige, i Höör, protesterade och hoppade av partiet. Istället gick hon tillsammans med maken Jan Bengtsson över till det radikalare Nationalsocialistiskt front. Ett parti som krävde ett rasrent svenskt folkslag och obligatorisk skolundervisning i ¨rasbiologi och rashygien”.

Partiet har ömsat skinn flera gånger och kallar sig nu för Svenskarnas parti och marscherade genom Stockholms city i september förra året. Jan Bengtsson har återvänt till SD och för knappt ett år sedan valdes han in i styrelsen för föreningen i Höör. Hans nazistiska bakgrund har accepterats av Jimmie Åkesson.

Tina Hallgren Bengtssons nazianstrukna möte blev för mycket för den gamle nazikämpen och SS-veteranen Ingemar Somberg som mer än en gång uppmanat nynazisterna att slänga hakkorsen och klä sig snyggare om de ville vinna folkets röster i valen. Han var också upprörd över nynazisternas brist på logik: ¨De kan ju för faen inte skandera vit makt – judeslakt och samtidigt förneka förintelsen¨. 1998 skrev han en nyårskrönika i nazitidningen Wärendsbladet där han läxade upp sina andliga arvtagare – alltifrån nynazister till Sverigedemokrater:

”Det är inte som på 30-talet (...) Tänk därför på att nazisymboliken från 30-talet inte är gångbar längre och dessutom straffbar (...) Min förhoppning inför 1999 är att alla kan samlas under en sammanhållande ledning och bakom ett icke enbent partiprogram. Låt oss sammanställa ett ’tusenfota’ program där inte främlingshat och vit makt är det enda viktiga, bredda därför argumenteringarna till alla områden. Till Er unga vill jag bestämt vädja: häng in uniformen, ställ ifrån Er ölburken och sluta skråla om judeslakt. Måste Ni marschera så gör det i takt, Ni framhäver inte den vita rasens överlägsenhet genom att gå som en fårskock. ”

Budskapet var rakt och tydligt – om arvtagarna ville ta sig in i fullmäktigeförsamlingar och riksdagen måste de skapa ett partiprogram, ¨tusenfoptaprogram¨, som omfattade alltifrån försvars- till socialpolitik, åldringsvård till förskola.

När Sverigedemokraterna deltog i riksdagens högtidliga öppnande den 15 oktober 2010 bar 19 av de nyvalda ledamöterna kostym medan partiledaren Jimmie Åkesson och hans fästmö Louise Erixson var klädd i folkdräkter från Blekinge.

Tillsammans med kungafamiljen och resten av riksdagen lyssnade de på biskop Eva Brunnes predikan i Storkyrkan. När biskopen predikade om alla människors lika rätt att dömas efter sina handlingar och inte sin hudfärg eller var de var de är födda så lämnade Sverigedemokraterna Storkyrkan i protest.

Erik Almqvist, SD:s pressekreterare och nyvald riksdagsman, anklagade Twitter biskopen för att hon, ansåg han, använt predikstolen för att attackera SD: ”Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister.” ¨Vidrigheten¨ bestod av en enda mening i biskop Eva Brunns predikan: ¨Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund — att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld — det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor.¨

Nästan på dagen två år senare publicerade tidningen Expressen en video där SD:s Erik Almqvist, riksdagsledamöter Kent Ekroth och SD-politikern Christian Westling beväpnade sig med järnrör och gav sig sedan ut i Stockholmsnatten.

SS-veteranen och Lindholmaren fick aldrig uppleva Sverigedemokraternas parlamentariska genombrott. Han dog året efter det att han gett sin arvtagare bakläxa.

Bosse Schön

Folkvald SS-beundrare

Riksdagsledamoten Stellan Bojerud är pensionsavgången armé­officer och militärhistoriker. Han skrev en rad kritiserade inlägg på siten Avpixlat där han hyllar SS. Han skrev: ”jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid”. Han har även hyllat nazistiska Svenskarnas parti i ­sociala medier.

Det här var SS

SS – Hitlers svartklädda garde, prydda med dödskallar, har gått till historien som de nazikrigsförbrytare som verkställde massmorden på judar på östfronten, där över en och en halv miljon judar sköts, och massmorden i dödsläger som Auschwitz-Birkenau och Treblinka, där miljontals judar gasades.

 

Nazisterna som var med när SD grundades

Ulf Ranshede – Ordförande på mötet. Han är en ökänd skinnskalle dömd för misshandel av en 14-årig invandrarpojke. Valdes till talesperson.

Gösta Bergquist – Valdes till ­mötets sekreterare. Känd nazist.

Gustav Ekström – Valdes till revisor på mötet i Malmö. Han reste ner till Tyskland och stred i SS mellan 1941 och 1943. Jobbade direkt under Heinrich Himmler. Han gick med i kriget ”för Hitler och mot världsjudedomen”.