Val 2014.

2014-02-25 07:26
  • Journalisten Marianne Rönnberg Galmor driver webbtidningen Bjuvsnytt. ”Jag ser Bjuv som en spegel av social­demokratins tillkortakommanden”, säger hon. Bild: Linnea Nilsson
    Journalisten Marianne Rönnberg Galmor driver webbtidningen Bjuvsnytt. ”Jag ser Bjuv som en spegel av social­demokratins tillkortakommanden”, säger hon.
  • Bjuv är en före detta gruvort, med ett invånarantal på knappt 15 000.  Bild: Linnea Nilsson
    Bjuv är en före detta gruvort, med ett invånarantal på knappt 15 000.

”SD-utbrytare chanslösa i riksdagsvalet"

Framstegspartiet är chanslösa på riksplanet, spår statsvetaren Anders Sannerstedt. Men i Bjuv ser det annorlunda ut. Dagens ETC har pratat med Allan Jönssons väljare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bjuv ligger bara en kvart bort med pågatåg från Helsingborg i nordvästa Skåne. Men trots att storstaden finns nära och regionen är tätbefolkad och expansiv har Bjuv på många sätt hamnat i bakvattnet. Kulturjournalisten Dan Jönsson tillägnar Bjuv ett helt eget kapitel i boken Ingenmansland. Han flyttar tillfälligt hit och skriver att livet tycks ha sugits upp av ett vakkuumtryck. ”Att kliva av på perrongen i Bjuv är som att packa upp väskorna efter en semester – det luktar fuktigt tyg, och det enda som är kvar av alltihop är lite sand i fickorna” skriver han och konstaterar att pengarna ”finns någon annanstans”.

Hårda ord, men en dimmig och regnig februaridag är det svårt att inte bekräfta bilden. Husen är nedgångna, butiks­lokalerna gapar tomma och där finns mycket riktigt bara en enda bankomat.

"Platsen som gud glömde"

Journalisten Marianne Rönnberg Galmor, som till skillnad från Dan Jönsson bor permanent i Bjuv, har funderat mycket på varför just Bjuv blivit ett fäste för missnöjespartier. Hon är uppvuxen på orten och har efter många år i Stockholm återvänt hem. Hon har jobbat på Svenska Dagbladet, Expressen, TV4, Regeringskansliet och varit chefredaktör på Röda Korsets tidning – nu driver hon webbtidningen Bjuvsnytt med redaktion hemma i villan.

– Jag vet inte hur Bjuv blev platsen som gud glömde eller vad det är som lämnar Bjuv så ensamt, men när du tittar på statistiken så ligger vi lågt i allt från hälsotal till utbildningsnivå och sysselsättning, säger hon.

”Spegel av S-tillkortakommanden”

När Marianne Rönnberg Galmor växte upp var det annorlunda. Jobb fanns det gott om och i varje hörn en butik. Som hemvändare förundras hon över hur hålen i asfalten lämnats utan åtgärd och konstaterar att missnöjet har haft all anledning att gro.

– Detta var en välmående arbetar­kommun där det fanns jobb och allt möjligt. När jobben försvann hade Social­demokraterna inget annat att ta till. Jag ser Bjuv som en spegel av social­demokratins tillkortakommanden. Man har byggt folkhemmet, men inte kommit på hur man ska gå vidare. Här i Bjuv finns till exempel inga utbildningsinstitutioner eller samarbeten med den industri som ändå finns kvar, säger hon.

Väljarna följer Jönsson

Men SD:s framgångar i Bjuv beror också på Allan Jönssons popularitet. Marianne Rönnberg Galmor har följt honom i fullmäktige och noterat att han och SD sällan fått igenom sina förslag. De motioner som skrivs kan viftas bort på grund av formaliteter.

Men väljarna röstar inte på Allan Jönsson för vad han gör i fullmäktige – enligt Rönnberg Galmor är det mycket sällan någon följer sammanträdena. Han fixar väljare på jobbet eller ute på byn.

Statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet tror att många kommer att följa Allan Jönnson till Framstegspartiet.

– Det enda som är säkert är att Framstegspartiet kommer att lyckas bra i Bjuv. Om de sedan lyckas i andra kommuner återstår att se, säger han.

SD-väljaren Annika Nilsson i Bjuv bekräftar. Utan att veta särskilt mycket om Framstegspartiet säger hon bestämt att hon kommer att följa med Allan Jönsson.

– Han har sunda åsikter och är en bra ledare. Jag kommer följa med honom, säger hon.

”Chanslösa riks”

Anders Sannerstedt dömer dock ut Framstegspartiets chanser på riksplanet och han tror SD-väljarna generellt är väldigt nöjda med partiet och med Jimmie Åkesson. Allt talar för att partiet kommer göra ett ännu bättre val än sist. I opinionsmätningar stiger SD hela tiden, trots konflikt, skandaler, uteslutningar och höga politikerlöner.

– Det finns inget utbrett missnöje, definitivt inte. Jimmie är ett dragplåster och så länge Sverigedemokraterna inte ger upp invandringsfrågan kommer folk att rösta på dem, säger han.

Men ju större SD blir desto fler kommer försöka knapra på framgångarna, tror Sannerstedt.

– Men de kommer sannolikt få marginell effekt, de blir som små pirayor, säger han.

Bjuv i siffror

• Bjuv är en kommun öster om Helsingborg i Skåne som rymmer tätorterna Bjuv, Billesholm och Ekeby. Kommunen har ett invånarantal på knappt 15 000.

• Bjuv är en före detta gruvort inriktat på kolbrytning och lera. Sista gruvan stängdes 1981, med ett gruvmuseum finns kvar.

• I dag är Bjuvs kommun den största offentliga arbetsgivaren och företaget Findus den största privata.

• Inkomstnivå ligger lägre i Bjuv än i riket med en medianårsinkomst på 219 404 mot 241 662 i riket.

• Den öppna arbetslösheten ligger högre och utbildningsnivån lägre. Andelen högskoleutbildade är 9,3 procent jämfört med 24,8 i Sverige som helhet.

Källa: Bjuvs kommun, Ekonomifakta