Kommentar.

2014-09-16 19:27
”Alltså, säger jag att ett parti är nationalister så kommer mina radiolyssnare tänka på en rörelse som kämpar för folkets frihet och rätten till självbestämmande”, säger det lettiske radiojournalisten Didzis Melbiksis.  Bild: Anders Wiklund/TT
”Alltså, säger jag att ett parti är nationalister så kommer mina radiolyssnare tänka på en rörelse som kämpar för folkets frihet och rätten till självbestämmande”, säger det lettiske radiojournalisten Didzis Melbiksis.

"Jag fick en klump i halsen"

Under helgen har den lettiske journalisten Didzis Melbiksis rapporterat om svenska valet för Lettlands public service-radio. Med uppdraget kom förvirring kring vilken etikett som ska sättas på Sverigedemokraterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är ingen lätt uppgift för en radioreporter att rapportera om ett annat lands politik – man måste vara både koncis och förklarande. Under de senaste dagarna har jag gjort radioinslag om det svenska valet åt Lettlands radio. Det är många moment i svensk politik som är svårbegripliga för den lettiska publiken.

Till exempel det där med Sverigedemokrater – hur ska man benämna dem och förbli både saklig och opartisk? Jag har följt diskussionerna om huruvida journalister ska använda begreppet ”främlingsfientliga” om Sverigedemokraterna. SR och SVT har valt att kalla dem ”invandringskritiska”.

Jag funderade en hel del på om jag ska göra detsamma. Men där uppstår ett allvarligt problem. ”Invandringskritisk” är absolut inte något negativt begrepp på lettiska. De flesta i Lettland är invandringskritiska, vilket delvis förklaras av den historiska erfarenheten. Under Sovjetunionen fick Lettland betydande ”invandring” från Ryssland.

Nationalism med positiv klang

Någon föreslog att vi kan väl säga att Sverigedemokraterna är nationalister. Men det funkar inte heller. I Lettland – till skillnad från Sverige – ses nationalism som någonting positivt. Och då menar man med detta ord något som refererar till vårt lands återvunna självständighet. En nationell uppväckelse som i och med Sovjetunionens kollaps gav oss vår självständighet.

Alltså, säger jag att ett parti är nationalister så kommer mina radiolyssnare tänka på en rörelse som kämpar för folkets frihet och rätten till självbestämmande.

Det går inte heller att säga bara partinamnet naturligtvis. Det säger ju ingenting om Sverigedemokraternas väsen och snarare hindrar en utomstående från att förstå vad detta parti har för idéer och planer.

Jag valde till slut att kalla dem ”främlingsfientliga”. Ett ord som på lettiska har till och med starkare klang än på svenska. Ingen på redaktionen sa emot.

Men då hände det något.

Konsekvent används ”extremhöger”

Efter att ha levererat flera radioinslag fick jag vara i en live radiosändning. Och då hörde jag plötsligt nyhetsankaret säga: ”Prognoserna visar att extremhögerpartiet Sverigedemokraterna kommer att ha stora framgångar i valet, hur kommenterar du det?” Jag fick verkligen en klump i halsen av överraskning, men redovisade lugnt om opinionsläget och hur det kan tolkas.

Efter sändningen kollade jag på en gång några lettiska nyhetssidor, och mina misstankar bekräftades – de alla kallade konsekvent Sverigedemokraterna för extremhöger.

Jag hade med andra ord faktiskt varit mycket mildare i min rapportering jämfört med andra lettiska medier. Jag hade ju kallat Sverigedemokraterna ”bara” främlingsfientliga.

Kalla saker vid rätt namn

Vem har rätt i hela denna soppa? Skulle jag bli utskälld i Sverige om jag gjorde som jag gjort på Lettlands radio? Och till slut – i vilket fack ska man då placera Sverigedemokraterna egentligen? Vi har i Lettland ett parti, Nationella alliansen, som motsvarar Sverigedemokraterna i regeringen. Få vågar kalla dem främlingsfientliga, ännu mindre extremhöger – trots att båda benämningarna stämmer på dem.

För mig känns det konstigt att journalister förbjuds använda vissa benämningar. Även om det bestäms internt. Journalister måste beskriva och förklara verkligheten. Därför hoppas jag på att någon svensk journalist ska kalla Nationella alliansen vid dess rätta namn – ett främlingsfientligt högerextremt parti.

SD väcker reaktioner i världen

”Sverigedemokraterna står för värderingar som jag hoppas att vi ska se lite av i vårt samhälle.”

Norges statsminister Erna Solberg till NRK.

”Det blåser kalla vindar över Europa just nu. Nationella fronten växer så snabbt att Marine Le Pen skulle bli Frankrikes president som det vore val imorgon. Och ytterhögerorienterade Sverigedemokraterna ser ut vara den enda vinnaren i det svenska riksdagsvalet”.

Fraser Nelson, skribent på tidningen The Spectator.

”Världen blev lite mörkare nu när rasistpartiet Sverigedemokraterna vinner mark i den svenska riksdagen.”

Jowan Mahmoud, doktor i media och kommunikation i Irak.

”Det är mycket svårbegripligt att de övriga partierna kan hålla Sverigedemokraterna utanför all form av inflytande. Jag tycker att demokratin handlar om att respektera väljarna och de svenska väljarna har tydligt sagt att Sverigedemokraterna ska ha ett starkare mandat under den kommande valperioden. Och det odemokratiskt är de övriga partierna ignorerar väljarnas åsikter.”

Kristian Thulesen Dahl, partiordförande för Dansk Folkeparti till Berglinske tidende.

”Något är fel i landets atmosfär om partiledaren för ett lagligt riksdagsparti måste skyddas mot våldsamheter under valevenemang. Inte hör sådant till nordisk demokrati hur mycket man än skulle avsky någon.”

Timo Soini, ordförande för Sannfinländarna, till Hufvudstadsbladet.