Val 2014.

2014-05-25 21:56
  • Öronbedövande jubel utbröt på Fi-valvakan när SVT Valu presenterades och det blev klart att partiet med största sannolikhet tar plats i parlamentet. Bild: Thea Holmqvist
    Öronbedövande jubel utbröt på Fi-valvakan när SVT Valu presenterades och det blev klart att partiet med största sannolikhet tar plats i parlamentet.
  • Bild: Thea Holmqvist
  • Bild: Thea Holmqvist

Fi tar plats i parlamentet

Det blev inte sju procent – men det blir en plats i parlamentet. Fi får 5,3 procent och EU får sitt första renodlade feministiska parti.

Fi har synts och hörts i princip överallt de senaste veckorna. Opinionsundersökningarna har pekat på att de faktiskt kanske kommer in i EU-parlamentet, och när det första svenska valresultatet är klart visar det att Fi:s kampanjande har lönat sig.

Med 5,3 procent av rösterna har de säkrat en plats i parlamentet. En plats som Soraya Post kommer att sitta på. Strax efter att resultatet offentliggjorts är hon mycket glad över resultatet, men mindre nöjd över att Sverigedemokraterna får två platser tack vare 9,9 procent av rösterna.

– Vi får kämpa ännu mer mot dom, vi är deras direkta fiende, men vi är i alla fall med på planet, vi kommer sprida vår feministiska politik i alla frågor.

Gudrun Schyman tycker, inte helt överraskande, att Fi:s resultat är fantastiskt. Men hon hade räknat med framgång:

– Det motsvarar det tryck som finns i den här rörelsen, den kärlek och värme som har funnits i den här kampanjen, säger hon till SVT.

Bild: Thea Holmqvist

 

Röster från Fi:s segerfest:

Helene Halling, Stockholm, Malin Fernlund, Stockholm:
”Jävligt stort och grymt. Vi är med och skriver historia. Den här kraften är så mycket större än fascismen.”

Anna Rantala Bonnier, Stockholm, Lars Gårdfeldt, Göteborg (namn fyra på FI-listan):
”Vi känner ren lycka och massa pepp. Det känns som om vinden är på väg att vinda, efter att vi har hånats så länge. Nu kan ingen säga att det var bortkastade röster. Det här är bara förrätten, riksdagen blir varmrätten.”

Daniel Bzdvsek, Stockholm, Christoffer Hansen, Södermalm:
”Stor lycka! Nu är vi optimistiska för framtiden. Förhoppningsvis når vi ett ännu bättre resultat i höst.”

Foujan Rouzbeh, Stockholm:
”Nu märks det att folk vet vad Fi sysslar med, och att Fi behövs. Det här symboliserar allt vad vi har arbetat för.”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter