Val 2014.

2014-02-07 10:53
  • ”Vi är en del av det stora feministiska genombrott som pågår. Det har blivit tydligare för fler det finns ett kvinnohat och en rasism i samhället, som hänger ihop”, säger Gudrun Schyman.   Bild: Thea Holmqvist
    ”Vi är en del av det stora feministiska genombrott som pågår. Det har blivit tydligare för fler det finns ett kvinnohat och en rasism i samhället, som hänger ihop”, säger Gudrun Schyman.
  • Den som samlar ihop minst 25 personer får ett hembesök av Gudrun Schyman eller någon av de andra talespersonerna Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco, som berättar om partiets politik.  Bild: Thea Holmqvist
    Den som samlar ihop minst 25 personer får ett hembesök av Gudrun Schyman eller någon av de andra talespersonerna Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco, som berättar om partiets politik.

Fi satsar på homeparty

Feministiskt Initiativ har liten kassa, men vill nå ut inför valet i höst. Lösningen är att ordna ”homepartyn”, där talespersonen Gudryn Schyman kommer hem till den som kan samla ihop tillräckligt många åhörare. Frågan är om hon kan övertyga väljarna om att en röst på Fi, som ligger långt från riksdagsspärren, inte är förgäves. Dagens ETC var på plats på Fi:s homeparty på Södermalm.

Hembesök av talesperson

Kollekt i sminkväskan

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Mötet är över för kvällen och Gudrun Schyman håller på och packar ihop när en man i medelåldern stormar in genom dörren.

– Hej! Får jag bara ställa en fråga till dig? Jag vill så himla gärna ha en annan regering, och vill rösta på Fi. Men då lägger jag ju inte rösten på det röda blocket. Det är ett dilemma. Hur ska jag tänka där?

Gudrun Schyman är van vid frågeställningen.

– Om du vill att Fi ska komma in är det för att du tycker att våra frågor är viktiga, säger hon.

– Och det är inget annat parti som driver de frågorna.

– Det är det väl i och för sig vissa som gör, svarar mannen.

– Men Fi kommer ju inte komma med på tåget den här gången, fortsätter han.

– Nä, det är nu vi kommer in, säger Gudrun Schyman. Om man bestämmer sig för att Fi ska komma in så jobbar man för det och så kommer vi in. Det resonemang du för nu förde du i valen 2006 och 2010 och då fick du fortsatt borgerlig politik och rasister i riksdagen. Att vara taktisk gav fel resultat två gånger i rad.

Mannen verkar inte helt övertygad, men tackar Gudrun Schyman och försvinner ut genom dörren. Hans fråga är typisk för många potentiella Fi-väljare, enligt partiets egen valanalys från 2011. Där står att de som funderade på Fi men i slutänden röstade på något annat i förra valet främst gjorde det av rädsla för att det skulle vara en bortkastad röst och av oro för att Alliansen skulle vinna valet. Fi fick bara 0,4 procent i riksdagsvalet, en bra bit från gränsen för att få partistöd. Det betyder att det inte finns några pengar till årets valkampanj utöver frivilliga donationer, som de 100 000 kronor som Benny Andersson skänkte strax före nyår.

Där kommer Fi:s homeparty-projekt in i bilden. Den som samlar ihop minst 25 personer får ett hembesök av Gudrun Schyman eller någon av de andra talespersonerna Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco, som berättar om partiets politik. Många är intresserade.

– Vid jul fick jag en lista med 180 möten inbokade, säger Gudrun Schyman.

– Jag tror att det är väldigt effektivt. De som kommer och lyssnar pratar med många fler sedan.

Den här kvällen är homeparty-lokalen inte hemma hos någon, utan på en reklambyrå på Södermalm, där ett 30-tal åhörare har samlats . Folk som går förbi på gatan utanför stannar till ibland och tittar in genom de stora glasrutorna.

Hur väljarstödet ser ut för Fi just nu avslöjar inte opinionsmätningarna. ”Övriga partier” har 1,8 procent i senaste Demoskop-mätningen. Men medlemsantalet har stigit på senare tid.

– Belinda Olsson och Fittstim har gjort ett bra jobb. Det var länge sedan det var så stor debatt, säger Gudrun Schyman och publiken skrattar. Hon tar upp Miljöpartiets framgång som en förebild:

– De kom inte in i riksdagen första gången, inte andra, men tredje. När de kom in med sin hållbarhetsdimension tvingades alla andra partier höja nivån på sina kunskaper om miljö. När Fi kommer in i riksdagen måste alla höja sina kunskaper om våra frågor.

Efter att Gudrun Schyman talat färdigt låter hon en röd sminkväska, som fungerar som kollekthåv, gå runt bland åhörarna så att de som vill kan lämna bidrag till valfonden.

– Jag kom hit för att jag tycker att samhällsklimatet är otäckt och kände att jag behöver lite pepp, säger Linda Borgström, som blev inbjuden att lyssna av en kompis som var med och arrangerade homepartyt.

– Jag har velat mellan vänstern och Fi, men nu känns det som att det kommer att bli Fi.

– De är lite rakare och uppkäftigare. Det är som Gudrun sa, att Fi har mindre att förlora än andra partier.eftersom de inte har så stort väljarstöd.

4 april 2005

Feministiskt Initiativ presenteras under en presskonferens i Stockholm. Organisationen ska ha två delar – en som fokuserar på folkbildning och en annan som ställer upp i parlamentariska val. Styrelsemedlemmarna Gudrun Schyman, Tiina Rosenberg, Sofia Karlsson, Monica Amante och Susanne Linde deltar. Redan under den första veckan anmäler omkring 2 000 personer sitt intresse för medlemskap och i en opinionsundersökning fyra dagar senare får partiet sju procent av rösterna.

9–11 september 2005

Fi håller sitt första årsmöte i Örebro. Partiet beslutar att ställa upp i riksdagsvalet 2006 och Gudrun Schyman, Devrim Mavi och Sofia Karlsson väljs till talespersoner för partiet.

12 oktober 2005

Tiina Rosenberg hoppar av Fi och säger att hon, på grund av drevet mot henne, har tvingats välja mellan rollen som genusforskare och den som politiker. Tidigare har Ebba Witt Brattström hoppat av och, i en TV4-intervju, sagt att Rosenberg anser att kvinnor som ligger med män är könsförrädare, vilket bland annat ledde till att Rosenberg fick ta emot dödshot.

September 2006

Inför riksdagsvalet kommer internationellt kända feminister som Jane Fonda och Eve Ensler till Sverige för att vara med på torgmöten och hjälpa till med valkampanjen. Trots det får Fi bara 0,68 procent av rösterna – en stor besvikelse för medlemmarna trots att partiet blev det näst största utanför riksdagen (efter Sverigedemokraterna).

Mars 2007

Styrelsen föreslår att Fi ska verka som en folkrörelse och ägna sig åt folkbildningsarbete utifrån en feministisk grundsyn istället för att vara ett politiskt parti. Anledningen var att man inte ansåg sig ha råd att ställa upp i framtida val.

6–8 februari 2009

Partiet har, vid en extrainsatt kongress 2008, bestämt att ställa upp både i riksdagsvalet 2010 och Europaparlamentsvalet 2009. Nu skrivs stadgarna om för att förtydliga att Fi ska sträva efter att ställa upp i parlamentariska val.

Juni 2009

Feministiskt initiativ får 2,22 procent av rösterna i Europaparlamentsvalet. Samma år hade partiet fått ett kampanjbidrag på en miljon kronor från Benny Andersson.

6 juli 2010

Under Almedalsveckan eldar Fi upp 100 000 kronor i ett försök att uppmärksamma löneskillnader mellan kvinnor och män. Enligt partiet, som samtidigt vill föra fram sitt förslag om en statlig jämställdhetsfond, tjänar män 100 000 kronor mer än kvinnor varje minut i Sverige.

September 2010

Fi får 0,40 procent av rösterna i riksdagsvalet. I Gudrun ­Schymans hemkommun får partiet dock 8,9 procent av rösterna och fyra mandat i kommunfullmäktige.

Januari 2011

Gudrun ­Schyman till­kännager att hon inte ställer upp för återval som talesperson. Hon ställer sedan upp igen i april 2013.

Januari 2014

Efter Belinda Olssons SVT-program Fittstim – min kamp får Fi mycket uppmärksamhet i media och över 2 000 nya medlemsansökningar. Inför valkonferensen den 8-9 februari är Feministiskt initiativ, enligt egen utsago, större än någonsin med omkring 7 000 medlemmar.