Utrikes.

2017-10-18 17:45
Kinas president Xi Jinping. Bild: Ng Han Guan/AP/TT
Kinas president Xi Jinping.

”Xi Jinping har överraskat alla”

När Xi Jinping i dag öppnar sitt partis kongress är det många internationella ledare som väntar spänt på i vilken ideologisk riktning han kommer att vilja ta sitt parti.

Björn Ljunggren har träffat Kinas president två gånger – och berättar om mannen ”bakom fasaden”.

Enligt tidningen The Guardian väntas Xi Jinping presentera ett manifest som det kommunistiska partiet i fortsättningen ska rätta sig efter, benämnt ”Xi Jinpings teori” eller ”Xi Jinpings tankar”. Statsvetaren och förre diplomaten Björn Ljunggren är en av få svenskar som har insyn i hur hans tankar faktiskt ser ut. År 2006 träffades de första gången i Kina. 2011 träffades de en andra gång i Stockholm.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Han är en mycket vänlig person som bevarar sitt lugn i alla lägen. Han har ett lätt och svårtolkat leende, berättar Björn Ljunggren.

”Visa sin folklighet”

År 2006 var Xi Jinping parti­sekreterare för Hangzhou och där träffades de båda då Björn Ljunggren var stationerad på ambassaden i Peking.

– Han är en person som vill visa sin folklighet och han var väldigt intresserad av Sveriges välfärd, minns Björn Ljunggren.

Är han en skicklig strateg?

– Ja, det går man säga. Han har överraskat alla. Det var ingen som förutsåg att han skulle bli så mäktig. Han var känd som duktig och pragmatisk, men han visar sig vara mycket mer inriktat på att värna om partistaten.

Hur skulle du beskriva hans sätt att styra?

– För honom är lojalitet viktigast. Den måste vara 100-procentig.Han har plockat upp många som han har jobbat med tidigare och jag tror att lojalitet har varit nyckeln där. Han har över ökat kraven på ideologisk lojalitet och ökat krav på ideologisk skolning på alla områden i samhället, inklusive universitet och media. Civilsamhället trängs tillbaka, censuren växer. Han är metodisk och tänker långsiktigt. Han anser sig ha en mission.