Ungern.

2016-01-20 16:01
  • Den totalt kostnaden av uppbyggnaden av stängslet uppgick till över en miljard kronor. Bild: Petr David Josek/AP
    Den totalt kostnaden av uppbyggnaden av stängslet uppgick till över en miljard kronor.
  • Stängslet mot Serbien är 17 mil långt och löper ytterligare några mil längs gränsen mot Rumänien. Bild: TT
    Stängslet mot Serbien är 17 mil långt och löper ytterligare några mil längs gränsen mot Rumänien.
  • Bild: Petr David Josek/AP/TT
  • David Cameron och Viktor Orbán. Bild: TT
    David Cameron och Viktor Orbán.

Vinter i Fort Europa

Tre månader har gått sedan Ungern färdigställde det 17 mil långa taggtrådsstängslet mot Serbien. Då trängdes tusentals människor på andra sidan taggtråden för att få asyl. Nu råder en spöklik tystnad. Dagens ETC har besökt EU:s yttre gräns.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Solen skiner över växthusen i Röszke. Tupparna gal, det luktar öppen eld och grannarna småpratar med varandra på gatan.

Det är tre månader efter att gränsen stängdes.

Vid passkontrollen hänger Ungerns, Serbiens och EU:s flaggor bredvid varandra i väntan på vinden. På andra sidan känns den serbiska gränsorten Horgo som en spökstad. Jugoslaviens emblem stoltserar fortfarande på väggen i den tömda byggnaden, framför stängda restauranger, taxfreebutiker, banker, bagerier och växelkontor. Skyltarna hänger på trekvart.

Några flyktingar syns inte till.

Gränspolisen pratar med en kollega och kommer sedan med bestämda steg.

”No photo.”

Man har inte rätt att uppehålla sig vid gränsen, utan ska fortsätta in i landet längs den breda landsvägen.

Några hundra meter tillbaka in på den ungerska sidan går en liten grusväg in till en stillsam gård.

Bakom den breder staketet ut sig, hundratals meter med ringlad taggtråd. När det byggdes kom hundratals journalister från hela världen för att rapportera om flyktingarna som fick vända och leta efter andra vägar in i Fort Europa. Nu är det lugnt. Inte ens tuppen gal.

Ett tiotals meter norr om gården, halvt skyddat av ett buskage, har någon grävt en tunnel som ser ut att vara precis tillräckligt stor för att en person ska kunna pressa sig under. En liten jordhög vittnar om det som grävts bort. Några hundra meter bort sticker ett spaningstorn upp.

När Ungern var kommunistiskt sa man att det bara var en tidsfråga innan det ekonomiska systemet i väst skulle kollapsa. ”Vilket vacker död det kommer att bli!” var ett vanligt uttryck.

Men det var kommunismen som föll och när Ungern röstade om EU-medlemskap 2003 fick jasidan 83 procent av rösterna. Man var stolta över att närma sig Europa, som stod för frihet – och pengar till att modernisera landet. Och Ungern var numera ett centraleuropeiskt land. Ville man till Östeuropa fick man fortsätta mot Rumänien.

På alla offentliga byggnader vajar EU-flaggan bredvid den ungerska. Men tiderna har förändrats och premiärminister Viktor Orbán säger nu att det är den europeiska liberalismen som är döende, att det bara är en tidsfråga innan de konservativa värderingarna segrar.

Hans parti, Fidesz, fick 52 procent av rösterna i valet 2010. Finanskrisen gjorde att deras retorik gick hem, särskilt som de sittande regeringspartierna orsakat ett antal skandaler. Efter valsegern utlovade Orbán att han skulle störta den gamla ordningen och skapa en ny.

Han har inte legat på latsidan.

”Ingen kommer in längre”

Med två tredjedels majoritet i parlamentet har de kunnat ändra över 850 lagar och många av dem anklagas för att vara rent anti-demokratiska. Uttalanden som skadar den ungerska staten har förbjudits. Hemlösa får inte uppehålla sig på offentliga platser. Sexuell diskriminering är inte längre förbjudet. Domstolarnas oberoende har inskränkts.

EU har uttalat sig kritiskt med argumentet att den ungerska rättsstaten är hotad. Fidesz tillbakavisar all kritik, och för att säkerställa handlingsfrihet även i fortsättningen har de ritat om valkretsar och infört bonussystem.

Och så har de stoppat alla flyktingar, som anses vara ett hot mot Europas kristna rötter.

”Please don’t come”, sa Orbán. ”Why you have to go from Turkey to Europe? Stay there!” Stängslet mot Serbien är 17 mil långt och löper ytterligare några mil längs gränsen mot Rumänien.

Den totalt kostnaden uppgick till över en miljard kronor.

Det finns en komisk symbolik i att gränsen stängdes just den 15 september, årsdagen av Lehman Brothers konkurs och finanskrisens utlösning. Utan den hade kanske aldrig Fidesz kommit till makten.

I september kablades bilder från Budapest centralstation Keleti ut över hela världen. Nu har lugnet lagt sig. Inga tält, sovsäckar eller soppkök på torget utanför järnvägsstationen. Poliserna är visserligen beväpnade, men de småpratar, röker och dricker läsk. Tågen till Wien avgår utan förseningar.

– Problemen löste sig snabbt, säger taxichauffören som kör in i den juldekorerade staden. Ingen kommer in längre.

Alla håller inte med. I tunnelbanan vid Blaha Ter samlar två partifunktionärer från Fidesz in namnunderskrifter. Den ene är elegant klädd med lång svart rock, svart hatt och svarta handskar, med partinålen fäst vid bröstfickan. Han står i stark kontrast till de människor som ligger och sitter längs väggarna vid tunnelbanetorget. I tre små läger samlas totalt ett dussintal hemlösa, folk som numera blivit kriminella. En äldre kvinna kammar sitt hår och granskar resultatet i spegelbilden på en liten Jesus-tavla. Ingen av dem tigger.

Fidesz kampanj går ut på att Ungern ska sluta ta emot flyktingar helt enligt Dublinförordningen. Landets intressen måste försvaras.

– Vi vill inte ha dem här, säger partifunktionären i svart rock och poserar gärna på bild.

– Det är många som skriver under. Även om det inte längre är några problem i Budapest ser det värre ut på andra ställen.

Han syftar på förläggningarna där flyktingarna låses in.

Homosexualitet censureras i barnböcker

Minnet är bedrägligt. Under andra världskriget deporterades judar i hundratusentals och Raoul Wallenberg sågs som en hjälte när han gav provisoriska svenska pass åt ungerska judar. På Wallenberg utca finns hans byst i hörnet på ett av kvarten. Vid sidan av bysten ligger vissnade blommor och på marken står ett utbrunnet stearinljus.

Hans minne lever kvar, men kopplas inte till frågan om dagens flyktingar behöver skydd. Fidesz kampanjade med att de är en infektionsfara som riskerar att leda till ökad terrorism i Ungern. Och eftersom regeringspartiet kontrollerar all media är det lätt att sprida budskapet över landet.

Man censurerar numera homosexualitet i barnböcker och ändrar i de som redan är utgivna. På public service sparkades över tusen anställda och idag bötfälls medier som rapporterar obalanserat om Ungern. Programchefen på medierådet var tidigare medieexpert hos fascistpartiet Jobbik (”De högre”), som fick tjugo procent i senaste valet och är största parti bland ungdomar.

Under hösten rapporterade svenska tidningar att flera uteslutna Sverigedemokrater åkte på studiebesök till Budapest. SD bildades 1988, samma år som Fidesz, men en viktig skillnad mellan partierna är att SD fortfarande möter motstånd. I Ungern har Fidesz förbjudit andra partier från att föra politiska kampanjer annat än i statligt kontrollerad media.

Men det finns naturligtvis krafter som jobbat för flyktingarna även i Ungern. På Keleti-stationen delade frivilligorganisationer ut mat och förnödenheter. Idag är flyktingarna borta, men hjälpen behövs fortfarande. Vid Olof Palme utca i Széchenyi-parken står en vit skåpbil med Hare Krishna-logga på sidodörren. Från den delas soppa och varm dryck ut till behövande. Kön är lång och innehåller både pensionärer och föräldrar med små barn, och alla väntar tålmodigt på sin tur.

En organisation som bildades i kölvattnet av flyktingkrisen är Migszol, Migrant Solidarity. Deras primära syfte är att skapa politisk opinion och visa hur den ungerska staten gång på gång bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Kort efter att de startade bildades en systerorganisation i Migszol Szeged i södra Ungern. ”Åk dit”, får jag höra. ”I Szeged målade aktivister över Fidesz plakat som varnade för att flyktingarna bar på infektioner.”

Läs vidare på nästa sida

Ungern

Sedan Fidesz tog makten i Ungern 2010 har partiet drivit igenom ändringar av konstitutionen och skapat en mängd nya lagar som inskränker demokratin och yttrandefriheten.

Bland annat har politiska budskap från oppositionella – inklusive valaffischer – förbjudits på offentliga platser. Åklagare och domstolsväsende är inte längre oberoende, pressfriheten har inskränkts och valsystemet har ändrats i grunden.

Sommaren 2015 beslutade Ungern att bygga ett 17 mil långt taggtrådsstängsel mot den serbiska gränsen för att hindra flyktingar att ta sig in i landet.

I september skärptes de ungerska lagarna som gjorde det olagligt att försöka ta sig över gränsen för att söka asyl.