Paris.

2015-11-17 09:33
Loretta Napoleoni.
Loretta Napoleoni.

”Vi kommer se fler IS-attacker i Europa”

Terrordådet i Paris har fördömts över hela världen och genast lett till fransk vedergällning mot Islamiska statens kalifatsbygge i Syrien. Enligt terrorexperten Loretta Napoleoni är Paris­attackerna ett tecken på en ny krigstaktik, inspirerad av al-Qaida.
– Vi kommer definitivt se fler attacker i Europa, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Läs också: Analys/Andreas Gustavsson: Europas politiker måste klara av en svår balansång och Enkät: Hur stoppar vi IS?

Det största terrorattentatet i Frankrikes moderna historia antogs genast leda till allvarliga konsekvenser. Fredagen den 13 november dödades minst 129 människor, inklusive en svensk medborgare, sedan åtta män med bombbälten och automatgevär gått till attack på sex olika platser i Paris. Bland målen fanns Stade de France där en fotbollslandskamp utspelades mellan Frankrike och Tyskland, konserthallen Bataclan, och helt vanliga restauranger. Islamiska staten, IS, tog snart på sig ansvaret för dådet och motiverade det med Frankrikes flygbombningar mot extremistorganisationen i Syrien. President Hollande svarade i sin tur med att omedelbart förklara krig mot IS, och från helgen har stora franska bomb­operationer inletts mot Raqqa i Syrien, som utropats av IS som Kalifatets huvudstad.

Erövrat territorium

IS har setts som annorlunda än al-Qaida genom att de istället för internationella attacker satt erövrandet av territorium och bygget av sin egen stat som högsta prioritet. Dådet i Paris är första gången de genomför en större, organiserad attack i Europa. Har IS med andra ord börjat använda en ny taktik? Med ett tvåfrontskrig, både i Mellanöstern och mot mål i Europa?

– Vi vet inte ännu om det var IS själva som genomförde attacken, eller bara inspirerade andra att göra den. Om det här verkligen var planerat och beordrat från Raqqa, var är deras propagandavideo på nätet? undrar Loretta Napoleoni, italiensk ekonom och författare. I fjol skrev hon en uppmärksammad bok om Islamiska statens framväxt och bygge av både en egen stat och identitet. Organisationen har blivit ökänd för mycket professionellt producerad propaganda i onlinemagasin och filmklipp, och för ett konsekvent användande av sin svartvita flagga.

– Hade IS legat direkt bakom attacken hade de dokumenterat allt och lagt ut det på nätet för att visa vad de gör. Men ingenting kom, och de som attackerade hade inga IS-flaggor. Därför tror jag inte det här gjordes direkt av IS, utan istället säger oss något nytt om den europeiska jihadismen.

Napoleoni menar att vi kan se en ny metod växa fram, där extremisterna rört sig bort från att en ensamvarg begår attentaten, som i Tunisien i juni. Istället begår ett nätverk med ett större antal personer flera attacker samtidigt, för maximal effekt. Det är en blandning av både al-Qaidas modell och IS gamla modell. Och männen bakom dådet i Paris behöver inte ens ha stått i kontakt med IS, menar hon. Istället hörde de till samma slags typer som genomförde attentat även i Madrid 2004, och i London 2005 – typer som har sina egna anledningar att vilja attackera Europa, och som vill visa sitt stöd till IS. Det är ett fenomen som blir allt vanligare och kan liknas vid spontana självantändningar.

– Det händer överallt nu, eftersom den här organisationen i vissa kretsar är väldigt populär. Så vi kommer definitivt att se fler av dessa attacker i Europa.

Dagen före attentatet i Paris exploderade en kraftig bilbomb i södra Beirut, Libanon, som dödade minst 43 och skadade 200 personer. IS tog på sig ansvaret även för detta dåd, som ansågs riktat mot libanesiska Hizbollah. Dagarna före hade styrkor från Hizbollah tillsammans med syriska regimens armé omringat och återtaget Kweirisflygbasen utanför Aleppo från IS. På samma sätt har många antagit att IS attackerat Frankrike just för dess del av koalitionsbombningarna i Syrien.

– Man ska inte genast dra en koppling mellan det som sker i Europa och det som sker i Irak och Syrien. IS söker uppmärksamhet och skulle genomfört attacker oavsett vad. Det här är grupper som sedan länge betraktat Frankrike som ett legitimt mål, menar Aron Lund, svensk författare och Syrienkännare.

Läs vidare på nästa sida: I Kalifatets namn

Läs vidare på nästa sida

Loretta Napoleoni

Född: 1955 i Rom

Gör: Författare, journalist och ekonom bosatt i London. Har skrivit en rad böcker om terrorgruppers finansiering. 2004 gav hon i Sverige ut boken Oheligt krig: den moderna terrorismens ekonomiska rötter. Den följdes upp av Insurgent Iraq: Al Zarqawi and the new generation, om verkligheten bakom myten al-Zarqawi. Nu är hon aktuell med boken Islamiska staten.

Islamiska staten

• I juni 2014 utropade Isis ett nytt kalifat i de områden som gruppen kontrollerade i Syrien och Irak. Abu Bakr al-Baghdadi utnämndes till statens ledare och kalif. Samtidigt bytte Isis namn till Islamiska staten. Främsta målet är att skapa en islamisk stat med stränga sharialagar. IS finansieras av rån, hot och utpressning, och får intäkter från de oljefält som gruppen ockuperar. Islamiska staten kontrollerar nu ett område i Syrien lika stort som Storbritannien.

2 miljarder kronor. Så stor uppskattas IS förmögenhet vara.

Upp till 40 000  soldater tros strida för Islamiska staten.

Daesh

• IS kallas för Daesh av dess motståndare. Daesh är en akronym för den arabiska förkortningen av Islamiska staten i Irak och Sham, vilket blir Isis på svenska.

ISIL

• I USA säger man ofta Isil, där l:et står för Levanten, det europeiska ordet för Sham. Det historiska Bilad al-Sham (eller stor-Syrien) är ett begrepp som går tillbaka till islams tidiga historia, till umayyad- och abbasidkalifaten. Sham omfattade då dagens Syrien, Libanon, Palestina/Israel, Jordanien och Hatay-provinsen i dagens Turkiet.Källor: BBC, SVT, ”Islamiska staten” av Loretta Napoleoni (Fri Tanke), Syrien – revolutionen, makten och människorna (Verbal förlag). New York Times, The Telegraph.