Utrikes.

2020-07-30 16:59
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Vart tredje barn i världen
 drabbat av blyförgiftning

En ny rapport från Unicef och organisationen Pure Earth visar att 800 miljoner barn i världen har för höga blynivåer i blodet. Barn är särskilt känsliga för blyexponering eftersom det skadar hjärnans och nervsystemets utveckling.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Blyförgiftning drabbar världens barn i en betydligt större omfattning än vad som tidigare varit känt. Runt 800 miljoner barn och unga under 19 år har en för hög koncentration av bly i blodet, med värden på 5 mikrogram per deciliter eller mer. Det visar en ny rapport från FN:s barnfond Unicef och organisationen Pure Earth. Enligt rapporten bor nästan hälften av de drabbade barnen i Sydasien.

– Det här är absolut chockerande siffror. Vi har vetat så länge att bly är giftigt, men vi har inte vetat hur många barn som drabbas, säger Nicholas Rees, policyspecialist på Unicef och en av författarna bakom rapporten till The Guardian.

Kopplas till beteendestörningar

Det finns ingen säker nivå för blyexponering enligt Världshälsoorganisationen, WHO, eftersom även låga nivåer kan skada, men 5 mikrogram per deciliter är den nivå som USA:s smittskyddsmyndighet satt som en gräns för när det behöver behandlas. WHO anser också att blyvärdet från den nivån kan ha ett samband med minskad intelligens, inlärningssvårigheter och beteendestörningar hos barn. Resultaten i rapporten bör därför tas på allvar, anser Richard Fuller från organisationen Pure Earth som samarbetat med Unicef med rapporten.

– Det här betyder en fördubbling av antalet människor med försämrad intellektuell förmåga, säger han till The Guardian.

Fuller lyfter också att omkring 30 akademiska studier har kopplat förhöjda blyvärden till en ökning av våldsamt beteende.

Barn är särskilt känsliga för blyexponering eftersom det skadar hjärnans och nervsystemets utveckling. Bly minskar även kalcium i skelettet och skadar andra vitala organ som njurar, hjärta och lungor.

En av de stora orsakerna bakom blyförgiftning är gamla bilbatterier som inte återvinns på ett säkert sätt och som förgiftar jorden i årtionden. Barn i utvecklingsländer exponeras också för bly genom gamla vattenledningar och blyfärger, skriver The Guardian.