Berlin.

2016-02-11 15:00
Dussintals politiker, främst från vänster- och gröna partier, fanns på plats när Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis framförde sitt manifest på tisdagskvällen i Berlin. Bild: Alexandra Eriksson
Dussintals politiker, främst från vänster- och gröna partier, fanns på plats när Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis framförde sitt manifest på tisdagskvällen i Berlin.

Varoufakis plan för att rädda Europa

Yanis Varoufakis, Greklands tidigare finansminister, är tillbaka i strålkastarljuset. Med sitt nya projekt, Democracy in Europe Movement (DiEM25), vill han rädda EU. Men några svenska politiker eller partier har inte anslutit sig till rörelsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Biljetterna sålde slut på nolltid. Dussintals politiker, främst från vänster- och gröna partier, anslöt sig till Yanis Varoufakis och framförde sina förhoppningar för rörelsen. Barcelona borgmästare Ada Colau, Wikileaks grundare Julian Assange och filosofen Slavoj Zizek skickade videomeddelanden. Invigningen varade i väl över fyra timmar.

I sitt tjugo minuter långa anförande målade den radikale greken upp sin vision för hur EU ska räddas.

– EU faller samman inför våra ögon. Murar växer fram längs våra nationsgränser, skiljelinjer delar människors sinnen och hjärtan ... Om vi inte gör något kommer EU:s dekonstruktion leda till en post-modern version av 1930-talet, varnade han publiken.

Felet ligger i EU:s styrsystem, som enligt Yanis Varoufakis dränerar Europa både demokratiskt och ekonomiskt.

Vill demokratisera

Yanis Varoufakis ser dock ingen anledning att lämna EU, utan pekar snarare på behovet av att förändra systemet inom befintliga ramar.

För dem som står i valet och kvalet mellan att ”fly till nationalstatens kokong” eller ”kapitulera för Bryssels demokratifria zon” vill DiEM25 öppna en tredje väg – den demokratiska. Dels genom att reformera EU:s institutioner så att de svarar på Europas olika kriser, dels genom att göra politisk makt legitim och politisk igen.

– Det gamla systemet, med att lova sådant du inte kan genomföra ifall du skulle lyckas ta regeringsmakten, fungerar inte. Jag har sett finansministrar förminskas till hjälplöshet i EU:s ministerråd och i Eurogruppen.

Invigning i Europas mörka hjärta

Presskonferensen hölls symboliskt i Berlin, där Yanis Varoufakis för ett år sedan fick se sig överkörd i förhandlingarna om EU:s åtstramningspaket och nödlån till Grekland.

– Inget kan ändras i Europa om Tyskland inte är med på båten, förklarade Varoufakis artigt för tyska journalister tidigare under dagen.

Han var mer rättfram i sitt samtal med Kajsa Ekis Ekman i Dagens ETC:

– Tyskland strävar efter total ekonomisk dominans i Europa. Schäuble vill ha kontroll över den franska statsbudgeten, sa han då.

Yanis Varoufakis har dragit slutsatsen att det inte går att föra radikal vänsterpolitik i ett enskilt land. Hans mål med DiEM25 är att förena människor från olika kulturer, språk, partibeteckning, hudfärg, könsidentitet och föreställningar om det goda samhället, för att de alla, på sitt sätt, ska trycka på för en demokratisering av EU. Yanis Varoufakis hoppas att även högern sluter upp bakom förslagen.

– Flera av mina bästa vänner är vad man kan kalla nyliberaler, säger han.

Kritiker på plats

Men vissa av deltagarna var kritiska. Ulrike Guérot, en tysk intellektuell, var en av dem.

– Jag gillar idén. Vi är överens om att EU måste demokratiseras. Men jag tycker att han blandar ihop begreppen. Han vill både öka medlemsländernas makt, och EU:s – men man måste faktiskt välja. Det är inte alla de stackars byråkraternas fel att EU inte funkar när medlemsstaterna sätter sin suveränitet högre än gemensamma EU-beslut. Hans ambitioner på en massrörelse tror jag inte alls på, jag är övertygad om att massorna – om de går ut på gatan – kommer att marschera för Marine Le Pen och Pegida. Jag skulle hellre se att han satsar på att förbättra den representativa demokratins förutsättningar i Europa, genom att skapa en europeisk republik där alla medborgare har lika rättigheter och Europaparlamentet får rätt att initiera lagar.

Ulrike Guérot tror heller inte att DiEM25 kommer lyckas locka särskilt många från högerkanten. 

Bristande representation

DiEM måste också jobba hårdare för att samla den breda vänstern. Många av deltagarna sa sig värna om flyktingars rättigheter, men ingen av dem som talade under dagen var rasifierad eller från de länder flyktingar flyr ifrån. Den geografiska representationen fokuserade på Spanien, några deltagare var från Tyskland och enstaka från andra länder. Än så länge har inga svenska partier eller politiker anslutit sig till rörelsen och förvånande nog fanns inga greker på plats, vilket gjorde det svårt att bedöma rörelsens stöd i Varoufakis hemland.

När Ulrike Guérot jämförde DiEM25:s könsfördelning med Pegidas svarade en organisatör att de verkligen hade försökt säkerställa en kvinnlig representation, men att de inte lyckats. Uppmaningarna att befria den våldtäktsmisstänkta Julian Assange, som själv låst in sig på Ecuadors ambassad, riskerar att alienera kvinnor ytterligare.

Plan B

DiEM25 är inte det enda pågående försöket att samla EU:s vänster. Under helgen 19-21 februari bjuder Podemos till Madrid, för att bidra till framställningen av en ”plan B för Europa”, ett helhetsgrepp på EU:s kriser.

Läs vidare på nästa sida: Manifestets mål