Utrikes

Varnar för amerikansk extremhöger: ”Stor risk för terrordåd”

Trumpanhängare stormade kongressen den 6 januari i år efter att Trump själv hade uppmanat dem att marschera till byggnaden.
Trumpanhängare stormade kongressen den 6 januari i år efter att Trump själv hade uppmanat dem att marschera till byggnaden. Bild: Bild: Julio Cortez

Dagens ETC. Donald Trumps presidentskap bidrog till en pånyttfödelse av den militanta vit makt-rörelsen i USA. Sedan stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden i januari har många av rörelsens aktivister tystnat, samtidigt som terrorhotet från dem fortsätter växa.

”Just nu bidar de sin tid och gör väldigt farliga planer”, säger journalisten A C Thompson som granskar rörelsen i en Sverigeaktuell dokumentär.

Fem människor miste livet när anhängare till dåvarande presidenten Donald Trump stormade kongressbyggnaden Kapitolium i Washington den sjätte januari i år. Attacken var ett försök att avbryta senatorernas formella godkännande av valresultatet, som skulle innebära att Joe Biden kunde ta vid som landets nya president.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser