Utrikes.

2017-10-18 14:00
En standardportion ris och bönor kostar mer än en dagslön för vissa. Bild: Matthew Mead/AP
En standardportion ris och bönor kostar mer än en dagslön för vissa.

Världshungern: ”Människor har inte råd”

En standardportion med mat kostar mer än en dagslön i världens fattigaste delar. I New York motsvarar en tallrik med bönor och ris 0,6 procent av den genomsnittliga dagslönen – i Sydsudan 155 procent. Detta enligt en rapport från FN:s livsmedelsprogram.

Förra året gick nära 800 miljoner människor hungriga världen över – och siffran väntas stiga för 2017 som en konsekvens av konflikter, politisk instabilitet, bristande infrastruktur och klimatförändringar.

Men i många fall handlar det inte om någon brist på livsmedel – utan snarare om stora skillnader i köpkraft.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Människor har helt enkelt inte råd. Vi har tillräckligt med mat att föda hela världen, och all den mat som slängs skulle kunna föda 2 miljoner människor, säger Francis Mwanza, talesperson för FN:s livsmedelsprogram enligt The Guardian.

Genom att ta det lokala priset av ett standardmål med bönor och ris, för att sedan jämföra det med den genomsnittliga dagsinkomsten i samma land, kunde ekonomer på FN:s livsmedelsprogram jämföra vad en person i ett annat land skulle behöva betala om de var tvungna att ge en lika stor andel av sin dagsinkomst för samma portion.

”Resultaten är svindlande”

Beräkningarna visade att måltiden som kostar 1,2 dollar i New York motsvarar 8,27 dollar i Guatemala, 27,77 dollar i Nepal och 72,65 dollar i Haiti. I Sydsudan, som tillhör en av världens fattigaste länder, handlar det om en summa på 321,7 dollar. För en sydsudanes kostar tallriken 155 procent av den genomsnittliga dagsinkomsten – men bara 0,6 procent för en boende i New York.

– Resultaten är i många fall svindlande, om du tyckte att en måltid var dyr i, säg Norge, så testa Malawi, säger David Beasley, verkställande direktör på FN:s livsmedelsprogram.