Utrikes.

2021-02-20 15:00
Bybor gräver en massgrav efter en attack mot byn Masteri i västra Darfur i juli förra året. Mer än 60 personer dog. Våldet har ökat det senaste året men FN lämnar nu ändå området och det är nu upp till Sudans regering att skydda civila och lösa konflikten Foto: Mustafa Younes via AP
Bybor gräver en massgrav efter en attack mot byn Masteri i västra Darfur i juli förra året. Mer än 60 personer dog. Våldet har ökat det senaste året men FN lämnar nu ändå området och det är nu upp till Sudans regering att skydda civila och lösa konflikten
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Världens största fredsoperation packar ihop under protester

Konflikten i Darfur pågår än, men nu drar FN tillbaka sina styrkor från området. Samtidigt försöker Internationella brottmålsdomstolen
få Sudan att utlämna den folkmordsmisstänkta ex-diktatorn Omar al-Bashir.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under ett par år med start ungefär 2004 fick en avlägsen och geopolitiskt irrelevant del av planeten stor internationell uppmärksamhet. En konflikt i Darfur i västra Sudan i början av 2000-talet urartade i ett folkmord mot människor ur folkgrupperna Zaghawa, Fur, och Masalit. Krav restes i Sveriges och många andra länders parlament: FN måste agera. 2007 bildades en fredsstyrka i samarbete mellan FN och Afrikanska unionen, som fram tills idag har kritiserats för att vara underfinansierad, oorganiserad och med vagt mandat. Trots detta anses styrkan ha lugnat ner våldet.

2013 uppskattade FN att omkring 300 000 personer dödats i folkmordet, och att 2,5 miljoner tvångsförflyttats. Konflikten pågår, flyktingar har inte kunnat återvända. De flesta av dem lever i gigantiska läger utspridda i området.

”Din arroganta rasist”

När Sudans diktator Omar al-Bashir för två år sedan hotades av en folklig resning använde han ett beprövat kort för att splittra folket. Han lät gripa ett par studenter från Darfur-
regionen och anklagade dem för att uppvigla till protester i syfte att starta ett inbördeskrig. Men demonstranterna svalde inte betet. Istället blev ett av revolutionens slagord, riktat mot Bashir: ”Din arroganta rasist. Vi är alla Darfur.” Att demonstranterna i Khartoum solidariserade sig med de marginaliserade folkgrupperna i Darfur var en av många osannolika händelser under revolutionen i Sudan.

Liv står på spel

Omar al-Bashir tvingades bort i april 2019 och en skakig övergångsregering har försökt leda landet sedan juli samma år. Konfliktlinjerna är många, men en av de skarpaste går mellan revolutionens krav på demokrati, fred och rättvisa och det faktum att den styrka som härjat som värst under folkmordet – den tidigare Janjaweed-milisen som nu delvis uppgått i Rapid Support Forces – och dess ledare general Hemeti nu är en del av den styrka som ska hålla ordning i Darfur. Detta efter att FN-soldaterna i området gjorde sin sista patrull den 31 december.

Under det första halvåret 2021 ägnar de sig åt att packa ihop och åka hem. Sudans regering och FN:s säkerhetsråd är överens. Det är dags att avsluta det som förra året var världens största fredsstyrka. Detta trots att mängder med vapen finns kvar i området, att våldet har fördubblats under 2020 och att de senaste veckorna har utmärkts av ytterligare ökning av dödligt våld, våldtäkter och protester.

– Darfurifolkets liv står på spel, och FN borde riva upp sitt beslut, sa demonstranten Mohamed Abdelrahman nyligen till AFP under en sittprotest utanför FN-högkvarteret i Nyala, huvudstaden i södra Darfur.

Samtidigt förhandlar Internationella brottmålsdomstolen, ICC, med Sudans regering om hur och när den i Sudan fängslade ex-diktatorn Omar al-Bashir ska överföras till domstolen. Bashir står åtalad för folkmord och krigsbrott i Darfur.