Utrikes.

2016-12-08 11:45

Världens klyftor växer – toppen äger 89 procent

Flyktingkris, finanskollaps och klimatförändringar har inte rubbat den ekonomiska ordningen. Ojämlikheten fortsätter att skena. Världens rikaste tio procent äger nu 89 procent av tillgångarna. Trenden ser ut att fortsätta, enligt ny rapport.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Om världens samlade förmögenhet fördelades jämlikt skulle varje vuxen människa på jorden få 485 000 kronor. Men verkligheten är raka motsatsen. De allra flesta människor saknar nästan helt tillgångar. Samtidigt äger översta procenten hälften av världens förmögenheter. Trots att världsekonomin har stagnerat tar toppen en allt större del av kakan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


2009 ägde den topprocenten 45,4 procent av tillgångarna, nu har deras andel ökat till 50,8 procent. Det visar en ny rapport från institutet Credit Suisse. Med tillgångar menar institutet det sammanlagda värdet av fastigheter, sparkapital och aktier minus skulder.

Snittägande: 9 000 kronor

I den absoluta förmögenhetstoppen finns Microsoft-grundaren Bill Gates. Han har så mycket pengar att om han köpte en splitter ny Ferrari om dagen skulle det ta 947 år innan pengarna tog slut. Det ger en illustration vilka enorma förmögenheter som ansamlas däruppe samtidigt som hälften av jordens befolkning i botten äger i snitt endast 9 000 kronor. Och de allra fattigaste, 20 procenten av världsbefolkningen, äger en ynka tiokrona.

När Robert Höglund, talesperson för organisationen Oxfam i Sverige, tar del av siffrorna blir han bedrövad men inte förvånad.

– Det är oroväckande att man inte vidtagit åtgärderna efter finanskrisen för vända utvecklingen. Det här är inget som kommer ordnas av sig självt utan kraftiga politiska åtgärder, säger han.

FN-mål kan missas

Trots att Bill Gates skänkt bort stora summor har hans förmögenhet vuxit med 25 miljarder på ett decennium.

– Det fungerar som ett självspelande piano. De rikaste äger finansiella tillgångar som kan ge mångdubbelt högre avkastning än vad vanliga löntagare kan få på sitt sparkapital, säger Robert Höglund.

Med ökad ekonomisk ojämlikhet följer social oro och världen kommer inte att kunna nå FN-målet om att utrota extrem fattigdom till 2030, menar Robert Höglund.

– Världsbanken har prognostiserat att med nuvarande tillväxttakt i den globala ekonomin måste de fattigastes inkomster öka mycket snabbare än övrigas för att målet ska nås. Enbart tillväxt räcker alltså inte, det krävs en minskad ojämlikhet också, säger han.

Global förmögenhetsskatt

Sverige följer världsutvecklingen mot ökad ojämlikhet om än från en låg nivå. Men sedan vi avskaffade förmögenhetsskatten 2007 vet ingen säkert hur tillgångarna är fördelade i landet. En studie från Handelshögskolan som baseras på uppskattningar visar att klyftan har ökat sedan finanskrisen 2008. Svenskarna med stora tillgångar har dragit ifrån medan de i botten har blivit mer skuldsatta.

För att bromsa utvecklingen i Sverige och världen vill Oxfam se krafttag mot skatteparadis.

– De måste stängas och pengarna beskattas. En lösning kan också vara en global förmögenhetsskatt. Och det måste bli ett slut på ländernas race mot botten gällande bolagsskatter. Där behövs ett internationellt samarbete så länderna kommer överens om en rimlig nivå.

Världens rikaste 2016 enligt Forbes (miljarder kronor)

1. Bill Gates – Grundare av Microsoft (USA): 645

2. Amancio Ortega – Grundare av klädkedjan Zara (Spanien): 576

3. Warren Buffett – Investerare och affärsman (USA): 523

4. Carlos Slim Helu – Telekommagnat (Mexico): 430

5. Jeff Bezos – Grundare av Amazon (USA): 389

6. Mark Zuckerberg – Grundare av Facebook (USA): 384

7. Larry Ellison – Grundare av mjukvaru-bolaget Oracle (USA): 375

8. Michael Bloomberg – Grundare av Bloomberg (USA): 344

9. David Koch – Delägare och vice vd för Koch industries (USA): 341

10. Charles Koch – Delägare och vd för Koch Industries (USA): 341

Credit Suisse-rapporten

Institutet Credit Suisse årliga rapport Global wealth databook baseras på världens vuxna befolkning, 4,7 miljarder människor, och undersöker hur världens tillgångar är fördelade. Institutet definierar tillgångar som det sammanlagda värdet av fastigheter, sparkapital och aktier minus skulder.

Hälften äger knappt två procent

3,5 miljarder människor, som tillhör gruppen världens fattigaste, äger ynka 2,4 procent av förmögenheterna. Det kan kontrasteras med att den absoluta toppen av pyramiden, 0,7 procent av befolkningen, äger nästan hälften (46 procent) av världens samlade tillgångar.

6,9 miljoner kronor:

Äger du tillgångar över denna summa kvalar du in i världens översta procent.

660 000 kronor: 

Har du tillgångar över denna summa tillhör du världens rikaste tio procent.

947 år: 

Så lång tid skulle det ta innan Bill Gates pengar tog slut om han köper en ny Ferrari – varje dag.