Utrikes.

2017-10-18 17:45
  • Människor i Peking passerar  framför en storbildskärm med texten:  ”Välkommen till den 19:e kongressen, skapa ny ära” . Kommunistiska partiets kongress inleds i dag i den kinesiska huvustaden. Bild: Ng Han Guan/AP/TT
    Människor i Peking passerar framför en storbildskärm med texten: ”Välkommen till den 19:e kongressen, skapa ny ära” . Kommunistiska partiets kongress inleds i dag i den kinesiska huvustaden.
  • Kinas premiärminister Li Keqiang skålar med president Xi Jinping på Folkrepubliken Kinas nationaldag den 1 oktober.  Bild: Mark Schiefelbein/AP
    Kinas premiärminister Li Keqiang skålar med president Xi Jinping på Folkrepubliken Kinas nationaldag den 1 oktober. 

Världen väntar spänt på Kinas nästa drag

I dag inleder det kommunistiska partiet i Kina sin 19:e kongress. Frågan som hela världen väntar på är hur president Xi Jinping kommer agera för att behålla sin makt.

”Hans mål är att säkra partiets maktinnehav. Under inga omständigheter vill man möta samma öde som det kommunistiska partiet i Sovjet gjorde”, säger Björn Jerdén, programchef för Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

På ett sätt är kongressen ett spel för galleriet. Vilka beslut som ska fattas är nämligen enligt de absolut flesta bedömare redan bestämda, frågan är snarare vilka beslut som kommer offentliggöras. Det finns enligt Björn Jerdén två frågor som är särskilt laddade: vilka personer som kommer att väljas in i det så kallade ständiga utskottet och hur Jinping kommer agera för att fortsätta centralisera makten runt sig själv och partiet. Det ständiga utskottet består av sju stolar, och på förhand ser det ut som att fem av dessa kommer få nya ledamöter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Xi Jinping, som har suttit en av sina två mandatperioder, kan här komma att tillsätta en ”tronarvinge”.

– Om Xi har en person som han tänker sig som efterträdare så kan man förvänta sig att den personen kommer att bli invald.

Björn Jerdén spår att personen i fråga i så fall kommer att vara en man från generationen under Xi och född på 60-talet.

– Det här är intressant eftersom spekulationen har varit att då Xi har varit så framgångsrik tror inte folk att han har för avsikt att hoppa av. Så om det inte tillsätts en yngre person skulle man alltså kunna se det som ett tecken på att Xi kommer att försöka sitta kvar längre än vad som är tillåtet.

Xi har all makt

Enligt det kommunistiska partiets regler får man inte sitta mer än två mandatperioder á fem år. Xi Jinping tillsattes 2012 och ska alltså bytas ut 2022. Men frågan många experter ställer sig nu är om han frivilligt kommer att kliva åt sidan. Xi Jinpings inflytande jämförs idag med Maos, och när Kinaexperten Jeff Wasser­strom nyligen fick frågan i CNN om vilka de fem mäktigaste personerna i Kina är i dagsläget svarade han:

– Xi, Xi, Xi, Xi och Xi.

Björn Jerdén menar dock att man inte kan säga att Xi Jinping är en ny Mao.

– Kina var ett väldigt annorlunda samhälle under Maos tid jämfört med i dag, men en sak de delar är att de båda arbetar utifrån att makten ska vara nära dem själva. Men visst, med tanke på dagens situation så är det en naturlig jämförelse att göra, säger han.

”Aldrig en kvinna”

Börje Ljunggren arbetade som ambassadör i Peking åren 2002 till 2006 och har dessutom skrivit två böcker om Kinas politik. Trots att han har mer än goda politiska kontakter i landet så är kongressen även för honom höljd i dunkel.

– Det är ingen som vet något om den med säkerhet, sådant är ju systemet så att säga. Men det är fem personer som är för gamla för det ständiga utskottet och de flesta, även jag, tror att de kommer lämna allihop. Den stora frågan är om det kommer en kronprins, säger Börje Ljunggren.

Det pratas bara om män – var är kvinnorna?

– Det har aldrig någonsin funnits en kvinna i det ständiga utskottet. Det är också en fråga om det kommer inträffa nu, Xi har till exempel en väldigt inflytelserik hustru som var mycket kändare än honom innan han blev partiets ledare. Det finns också en kvinna i Politbyrån (där 25 personer sitter, reds anm.) och det var snack om att hon skulle få chansen redan 2012 men det blev inte så. Det är inte omöjligt, om än mindre sannolikt, att det blir så nu och det vore väldigt roligt, säger han.

Ett mer stängt samhälle

Under Xi Jinpings styre har Kina blivit allt mer tillknäppt. Han har drivit landet i en mer auktoritär riktning, och i det ingår att stänga ner alla möjligheter till att framför allt kritik mot partiet, menar Björn Jerdén.

– Medias utrymme för vilka frågor som kan diskuteras har kringskurits, hela det offentliga samtalet har fått mindre syre. Frivilligorganisationer har svårare att arbeta och universiteten har blivit mindre öppna, säger han.

Vad är Xi Jinpings mål?

– Han strävar efter att säkra det kommunistiska partiets maktinnehav. Det långsiktiga målet är att bli en stormakt och utmana USA, men just nu handlar det om hur man ska ha kvar makten. Kina är ju en enpartistat och det finns inte så många sådana kvar i världen.

Kongressen

Kongressen är det kommunistiska partiets 19:e i ordningen, och till Peking kommer 2 287 delegater som ska godkänna partiets nya politik.

I delegaternas uppgift ingår det också att rösta fram ledamöter till politbyrån och det ständiga utskottet på 25 respektive 7 platser.

Kongressen kommer att inledas med att Xi Jinping håller ett tal där han går igenom vilken politik han vill driva.

Runt den 25 oktober tror man att kongressen kommer slutföras med ett kort avslutningstal från Xi Jinping.