Krim.

2016-01-04 15:00
 • Raisa Akatovas lilla lägenhet på 34 kvadratmeter består av ett rum, kök och toalett. Hon skulle gärna flytta till en tvårumslägenhet. Bild: Donald Boström
  Raisa Akatovas lilla lägenhet på 34 kvadratmeter består av ett rum, kök och toalett. Hon skulle gärna flytta till en tvårumslägenhet.
 • Bild: Donald Boström
 • Raisa Akatova tjänar 15 000 rubel i månaden. Bild: Donald Boström
  Raisa Akatova tjänar 15 000 rubel i månaden.
 • ”En dag yttrade jag mig framför kollegor om vad jag tycker om att Ryssland tagit Krim på det här sättet, och berättade att jag är emot det. Då blev jag kallad till min arbetsgivare som hotade att säga upp mig.” Bild: Donald Boström
  ”En dag yttrade jag mig framför kollegor om vad jag tycker om att Ryssland tagit Krim på det här sättet, och berättade att jag är emot det. Då blev jag kallad till min arbetsgivare som hotade att säga upp mig.”
 • Bild: Donald Boström
 • Det är bara mamma Evelina som håller Raisa Akatova kvar på Krim. Bild: Donald Boström
  Det är bara mamma Evelina som håller Raisa Akatova kvar på Krim.

Vardag på Krim

Inledningsvis charmade den nya ryska regeringen Krimborna: Pensionerna höjdes till 15 000 rubel, högre än lärarlönerna. I dag, bara ett år senare är de nere på rysk standard igen, 7 000 rubel.
– Många, även Putinanhängare, är frustrerade över läget. Det är inte omöjligt att stödet för Ryssland nu har sjunkit under 70 procent på grund av utvecklingen efter annekteringen. Förr kunde jag köpa det jag ville, nu måste jag tänka två gånger, säger Raisa Akatova.
 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Krim efter att ryssarna kom och ”På Krim finns ingen antisemitism”

Vad hände på Krim efter den ryska annekteringen? Finns det mat? Kan befolkningen försörja sig? Det har talats om ekonomisk kollaps. Kriget i Ukraina kostar Ryssland stora pengar, oljepriserna som står för en tredjedel av Rysslands BNP har stadigt sjunkit. Importen försvagas av att den svajiga rubeln, och de internationella sanktionerna mot Ryssland till följd av annekteringen, drabbar Krim hårdare än övriga Ryssland. Inget utländskt företag kan etablera sig eller investera eftersom det anses vara ockuperad mark. Västerländska företag från Visa till McDonalds har stängt och lämnat Krimhalvön.

– Första månaderna höjdes min lön, därefter har den halverats. Förr köpte jag mycket kött och smör, nu blir det högst två gånger i månaden. Men någon ekonomisk kollaps kan vi ändå inta tala om, säger Raisa Akatova, som tillhör den minoritet som är emot den ryska annekteringen.

– Jag har det jag behöver, säger Emil Bakhshish, Krimtartar och motståndare till Rysslands annektering. Jag har pengar i fickan, mat och en bra bil. Majoriteten står förvisso på Putins sida, men hellre äter vi bara bröd än startar krig, säger han.

Alex, vår tolk, tillhör den majoritet som är för Rysslands annektering. Ryssland och Krim är så nära himmelriket man kan komma enligt Alex.

– Det handlar inte om några allvarliga ekonomiska förändringar i dagsläget. Vi har fortfarande bröd på bordet. Dessutom är vi inte så priskänsliga, de flesta odlar grönsaker och har kycklingar och annat, så prishöjningarna på exempelvis potatis och tomater märker vi inte av.

Svårt att få ihop det

På stan rusar folk fram och tillbaka och shoppar som i alla storstäder. Affärernas hyllor är till synes fyllda med varor, samtidigt som många läkare tvingats lämna sina jobb på grund av den låga statsbudgeten. Redan i mars 2014 steg dessutom räntan till högsta nivån sedan 1998. Rubeln rasade och börsen föll.

Klockan 05.30 går Raisa upp och kokar potatis och grönsaker. Hon mosar ihop det till en röra och serverar det sedan till sin 88-åriga mor, som ligger förlamad i en av de två bäddarna i den slitna lägenhetens enda rum. De bor i ”lägenheter för små familjer”. Åtminstone kallades de så när de byggdes under Sovjettiden och ägdes av staten. Lägenheten övergick så småningom i Raisas ägo, enligt henne själv efter massor av pappersarbete och signaturer. Idag kan hon sälja lägenheten för minst 10 000 dollar.

Raisa tar fram de tre finkoppar hon har stående i vitrinskåpet och häller upp te.

– Jag har arbetat i hela mitt liv men har ändå inte råd att renovera min lägenhet på 34 kvadratmeter med ett rum, kök och toalett, säger Raisa Akatova. Om jag hade bättre ekonomi skulle jag skaffa en tvårums-lägenhet.

Raisa Akatova kom som 18-åring från Ukraina till Krim för 37 år sedan. Hon arbetar som sånglärare på en skola och dagis sedan 20 år tillbaka, och tjänar 15 000 rubel i månaden. På det betalar hon tretton procent skatt. En titt på hennes budget visar att den inte går ihop.

• El, värme och vatten kostar henne 1 500 -1 700 rubel i månaden.

• Telefon 75 rubel

• Internet 340 rubel

• Mat 11 000 rubel.

– Kläder minns jag inte när jag köpte senast, säger Raisa och skrattar högt.

Hon klarar sig tack vare bidrag från den judiska församlingen där hon är aktiv sedan många år, framför allt för att sköta sin gamla mor.

– Men det är inte bara ekonomin som är sämre nu, vi är inte lika fria och vi vågar inte prata öppet längre, säger hon.

Läs vidare på nästa sida

Donald Boström och Annica Ögren belyser i en serie reportage i Dagens ETC politiken och livet för människorna på Krim. Det här är den tredje delen.