Utrikes.

2021-09-13 13:21
Under söndagen meddelade Anne Hidalgo att hon kandiderar till presidentposten. BILD: Michel Euler/TT/AP
Under söndagen meddelade Anne Hidalgo att hon kandiderar till presidentposten.
Puffetikett
Dagens ETC

”Vänsterns hopp” 
vill bli Frankrikes 
nästa president

Paris borgmästare Anne Hidalgo ställer upp i presidentvalet nästa år. Det meddelande hon i ett tal under söndagen.

Anne Hidalgo, som tillhör socialistiska paritet, har styrt huvudstaden sedan 2014 och lovade i sitt tal i söndags att bygga ett rättvisare samhälle.

– Med ödmjukhet, medveten om vår tids allvar och för att göra våra förhoppningar till verklighet, har jag bestämt mig för att kandidera till presidentposten i Franska republiken, sa hon i ett tal i staden Rouen, skriver Politico.eu.

Läs gärna intervjun med Anne Hidalgo som Dagens ETC gjorde i februari i år.

Klassresa svårare idag

Hon har beskrivits som den franska vänsterns hopp och under talet lyfte Anne Hidalgo sin enkla bakgrund. Hon växte upp i ett arbetarklassområde i Loyn som dotter till föräldrar som flytt Francisco Francos diktatur i Spanien. Hennes pappa var elektriker och mamma var sömmerska och hon framhåller att det är svårare idag att göra den klassresa hon har gjort.

– Den franska modellen faller samman framför våra ögon. Jag vill att alla barn i Frankrike ska ha samma möjligheter som jag hade, sa hon.

Femma i opinionen

Den sittande presidenten, Emmanuel Macron, förväntas kandidera för ännu en mandatperiod men har ännu inte lämnat något officiellt besked. Enligt en sammanvägning av flera opinionsundersökningar som Politico gjort är han den mest populära kandidaten med 24 procent av väljarna bakom sig inför den första valomgången. Han leder strax före extremhögerns kandidat Marine Le Pen från Nationell samling.

Anne Hidalgo placerar sig för tillfället på femte plats med åtta procent av rösterna.

Fakta/Franska valet

Den första valomgången till presidentvalet äger rum i april. Om ingen kandidat vinner absolut majoritet i då väntar en andra omgång.