Utrikes.

2021-06-09 11:26
Pedro Castillo. Bild: TT/AP
Pedro Castillo.
Puffetikett
Dagens ETC

Vänsterkandidat utropar seger i Peru

Med minsta möjliga marginal har marxisten Pedro Castillo utropat sig till vinnare i Perus presidentval. Motståndarens anklagelser om fusk viftas bort av valmyndigheterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kandidaten för partiet Perú Libre vann över högerpopulisten Keiko Fujimori med små marginaler. Cirka 84 000 röster skiljer dem åt, och Pedro Castillo utropar seger i valet med strax över 50 procent av rösterna gentemot Fujimori.

Castillo uppmanade de peruanska valmyndigheterna att respektera folkets vilja, eftersom 99,39 procent av rösterna var räknade när han gick ut med seger.

– Vi ska bli en regering som respekterar demokrati och vår konstitution, och vi ska skapa ett styre med ekonomisk stabilitet, sa den vänsterradikale läraren och före detta fackbossen Pedro Castillo till sina följare efter att han utropat sig till ny president onsdag morgon, svensk tid.

Inga tecken på fusk

Högerkandidaten Keiko Fujimori har anklagat den nya presidenten för valfusk och har sagt att ”det finns klara intentioner att ignorera folkets vilja”. Hon har bett sina supporters att skicka in bilder som bevisar valfusk.

Anklagelserna tillbakavisas av observatörer och valmyndigheter. Några bevis på ”systematiskt fusk” har inte upptäckts i den andra omgången av presidentvalet, utan man rapporterar ”ett fåtal isolerade fall”.

Fujimori är barn till korruptionsdömde expresidenten Alberto Fujimori, och står för att Peru borde fortsätta med sin marknadsliberala politik. Keiko Fujimori riskerar själv ett 30 år långt fängelsestraff för att ha tagit mutor. Hon har drivit sin valkampanj sedan förra året då hon släpptes villkorligt ur häktet. Nu tycks kampanjen vara över.