Utrikes.

2019-04-14 12:29
Vänsterförbundets drömregering består av en koalition med Socialdemokraterna och De gröna. I undersökningar får de tre partierna drygt 40 procent av rösterna.  Bild: Shutterstock
Vänsterförbundets drömregering består av en koalition med Socialdemokraterna och De gröna. I undersökningar får de tre partierna drygt 40 procent av rösterna.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Vänsterförbundet vill ingå i finsk regering

De rödgröna är på frammarsch inför det finska riksdagsvalet på söndag. Vänsterförbundet vill ingå i en rödgrön regering, som enligt planen ska ersätta den högerkoalition som nyligen avgick efter att inte har fått igenom en marknadsreform i sjukvården.

Finlands koalitionsregering, mellan Centerpartiet, Samlingspartiet och Blå Framtid, avgick för en månad sedan. Detta efter att ha misslyckats med att få igenom en hälso- och sjukvårdsreform. Statsminister Juha Sipiläs regering har sedan fortsatt som en övergångsregering, samtidigt som den stadigt tappat stöd i opinionsundersökningar.

Det som koalitionen misslyckades med att införa var en valfrihetsmodell som påminner om Sveriges, det vill säga att sjukvården betalas av det offentliga men utförs av privata vårdgivare. Farhågorna var att ett fåtal starka koncerner skulle komma att dominera hälso- och sjukvårdsmarknaden.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– För ganska länge sedan märkte man att den här marknadsmodellen inte kommer att leva upp till de eftersträvade målen, och att den dessutom kommer att krascha mot grundlagen. Eftersom det blev uppenbart att reformen inte skulle gå att få igenom före valet valde Centerpartiet som leder regeringen att avgå. Men egentligen är det nog mycket valtaktik, säger Vänsterförbundets partisekreterare Joonas Leppänen till tidningen Flamman.

Stödet för en rödgrön regering har ökat

Vänsterförbundet har nu fått luft under vingarna. Partiet föreslår bland annat en förmögenhetsskatt, höjd arvs- och gåvoskatt och att kapital- och inkomstbeskattningen ska göras mer progressiv. Vänsterförbundet vill också reformera systemet för stöd till företag i en mer klimatmedveten riktning.

– Vi litar på att Finland är ett attraktivt land för investerare också i fortsättningen. Vårt utbildningssystem är ett av de bästa i världen och omgivningen är stabil, både politiskt och arbetsmarknadsmässigt, säger Vänsterförbundets partiledare Li Andersson till YLE.

Vänsterförbundets drömregering består av en koalition med Socialdemokraterna och De gröna. I undersökningar får de tre partierna drygt 40 procent av rösterna. Vänstern utesluter dock inte att Svenska Folkpartiet kan få ingå i en regering om det är nödvändigt, vilket det kan komma att bli. Omkring 70 procent av finlandssvenskarna kommer nämligen att rösta på Svenska Folkpartiet, som totalt ligger på omkring fem procent i opinionen. Opinionsmätningar visar också att befolkningen som helhet har tappat förtroendet för Centern och Samlingspartiet som regeringspartier samtidigt som stödet för en rödgrön regering har ökat.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter