USA.

2016-06-27 14:00
 • Alexa hade gärna sett Bernie Sanders som Demokraternas kandidat. ”Jag gillar hans idéer om att minska ojämlikheten”, säger hon. Bild: Jonas Cullberg
  Alexa hade gärna sett Bernie Sanders som Demokraternas kandidat. ”Jag gillar hans idéer om att minska ojämlikheten”, säger hon.
 • I New York är antalet hemlösa uppe i de värsta nivåerna sedan den stora depressionen på 1930-talet. Här saknar omkring 60 000 människor bostad. Bild: Jonas Cullberg
  I New York är antalet hemlösa uppe i de värsta nivåerna sedan den stora depressionen på 1930-talet. Här saknar omkring 60 000 människor bostad.
 • ”Vi ser fler och fler unga människor som söker sig hit, eftersom de inte har någonstans att ta vägen”, säger James Macklin som sedan 80-talet arbetar på ett härbärge för hemlösa. Bild: Jonas Cullberg
  ”Vi ser fler och fler unga människor som söker sig hit, eftersom de inte har någonstans att ta vägen”, säger James Macklin som sedan 80-talet arbetar på ett härbärge för hemlösa.
 • Thomas Willard blev av med sitt jobb som husbilsförsäljare och har varit hemlös sedan februari. I höstens presidentval kommer han rösta på Donald Trump. Bild: Jonas Cullberg
  Thomas Willard blev av med sitt jobb som husbilsförsäljare och har varit hemlös sedan februari. I höstens presidentval kommer han rösta på Donald Trump.

Väljarna som ingen bryr sig om i USA-valet

Hemlösa är en väljargrupp som i stort sett ignoreras av kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. Och som dessutom har svårt att få rösta överhuvudtaget. Samtidigt saknar fler än en halv miljon amerikaner bostad. Dagens ETC har träffat två hemlösa väljare i New York.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Thomas Willard sover på Manhattans trottoarer och i parker på nätterna. I höstens presidentval ska han rösta på mångmiljardären Donald Trump.

– Han är en skicklig affärsman och om han behandlar USA som ett företag kommer han att få landet på rätt spår igen, säger 43-årige Thomas Willard.

Han sitter tillsammans med sin fru, som inte vill bli intervjuad, och parets lilla hund, några kvarter från New Yorks stora busstation Port Authority. De kommer från Georgia i den amerikanska södern och har varit hemlösa sedan februari.

– Jag blev av med mitt jobb som husbilsförsäljare. Vi kunde inte betala hyran längre och blev vräkta. Det värsta med att sova på gatan är alla narkomaner överallt. De sitter i varje gathörn, det är obehagligt. Men poliserna är artiga här, de brukar bara säga till en på morgonen att det är dags att gå upp.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Thomas Willard har alltid röstat på Republikanerna, och favoritpresidenten är Ronald Reagan.

– Han byggde upp landet. Men Bill Clinton var också bra. Mina bästa år var faktiskt under Clinton, jag tjänade mest pengar då.

Donald Trumps kritik mot USA:s militära insatser i länder som Irak och Libyen är något som Thomas Willard uppskattar.

– Min son dog i Afghanistan för tre år sedan. Han hade bara varit där i fyra månader och arbetat med vattenrening för nationalgardets soldater, när de körde på en vägbomb. Det är idiotiskt att låta våra soldater dö för ingenting.

Krympande medelklass

Över en halv miljon människor är hemlösa i USA – varav en fjärdedel barn och ungdomar, enligt officiell statistik. Mörkertalet är dock stort. Vissa uppskattningar tyder på att så många som tre miljoner människor kan vara hemlösa i landet.

De bor på gator, i bilar, i härbärgen och tillfälliga övergångslägenheter. Antalet hemlösa har minskat något det senaste decenniet, men i New York är problemet uppe i de värsta nivåerna sedan den stora depressionen på 1930-talet. Här saknar omkring 60 000 människor bostad. I höstas gick Los Angeles, Seattle, Portland och Hawaii ut och förklarade krisläge med anledning av hemlösheten, för att få möjlighet att skjuta till extra resurser.

Många amerikanska städer lider av en trög återhämtning efter den stora krisen 2008-2009. Samtidigt står låginkomsttagarnas löner stilla eller sjunker. Över hela landet råder brist på bostäder med låga hyror, och problemet är särskilt påtagligt i New York. Dessutom krymper medelklassen och allt fler amerikaner klassas som låginkomsttagare.

Blir svårare att rösta

– Många amerikaner är bara en utebliven lönecheck från att bli hemlösa, säger Megan Hustings på The National Coalition for the Homeless, en Washingtonbaserad organisation som arbetar för hemlösas rättigheter. Megan Hustings vill se en ökning av den federala minimilönen, som inte har hängt med i inflationen. I dag ligger minimilönen på 7,25 dollar i timmen, motsvarande ungefär 60 kronor. Dessutom krävs en större satsning på billiga bostäder, menar hon.

– Hyran är en enormt stor utgiftspost för låg- och medelinkomsttagare. För en klar majoritet av låginkomsttagarna går mer än hälften av inkomsten till hyran.

Enligt National Coalition for the Homeless beräkningar röstar bara omkring var tionde person som lever i hemlöshet.

– Det har dykt upp flera restriktioner på senare år som gör det svårare för låginkomsttagare och hemlösa att rösta. Kravet på att man måste ha med sig ett id-kort till vallokalen gör det svårt för många hemlösa, eftersom deras ägodelar ofta blir stulna eller försvinner på annat sätt.

Läs vidare på nästa sida: Stöttar Bernie Sanders

Det fattiga USA

565 000 människor, varav en fjärdedel barn och ungdomar, var hemlösa i USA under 2015. Det är en minskning med två procent jämfört med 2014 och 11 procent jämfört med 2007. Samtidigt bryter några av USA:s mest tätbefolkade delstater trenden. I New York har antalet hemlösa mer än dubblerats de senaste 20 åren.

Enligt 2014 års folkräkning lever 14,9 procent av amerikanerna, eller drygt 47 miljoner människor, under fattigdomsgränsen. Vid millennieskiftet låg siffran på 11,3 procent.

Inom grupperna svarta och latinamerikaner lever drygt 20 procent under fattigdoms-gränsen.

Från år 2000 till 2014 minskade andelen amerikaner som lever i medelinkomsthushåll i 203 av 229 storstadsområden i USA. Med medelinkomsttagare menas en inkomst mellan 42 000 dollar och 125 000 dollar per år för hushåll på tre personer.

Källor: Pew Research Center, U.S. Census Bureau, U.S. Department of Housing and Urban Development