Utrikes.

2021-04-08 15:28
Under onsdagen drabbade lojalister och nationalister samman i västra Belfast. Bild: Peter Morrison/TT/AP
Under onsdagen drabbade lojalister och nationalister samman i västra Belfast.
Puffetikett
Dagens ETC

Våldsvåg sveper över Nordirland

En attackerad journalist, stenkastning mot poliser och kapning av en buss. Det pågår en våldsvåg på Nordirland efter handelshinder och uteblivet åtal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det har uppstått en ökad ilska och frustration bland brittisktrogna grupper i landet, som den senaste veckan resulterat i ökade våldsamheter. Under onsdagskvällen samlades upploppsmakare vid en korsning i västra Belfast. Enligt BBC ska både lojalister och nationalister varit inblandade i våldsamheterna. Stenar kastades mot poliser på plats, en fotograf blev attackerad och en buss kapades och brändes upp, enligt The Guardian.

Våldsamheterna i landet har dementerats från ledare på olika sidor. Den nordirländska förstaminister Arlene Foster har sagt att protesterna “inte representerar unionism och lojalism”. Nordirländska ledare kallade till möte på torsdagen för att diskutera eskaleringen av upploppen.

Brexit förvärrar situationen

Lojalisterna har uttryckt ilska över beslutet att inte åtala det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin för den stora begravning som skedde förra året för en tidigare IRA-medlem och som bröt mot coronarestriktionerna. Andra menar att den egentliga gnistan till upploppen är de handelshinder som upprättats efter brexit, som försämrat kontakten mellan Nordirland och Storbritannien. Nordirlands justitieminister, Naomi Long, menar att Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons “oärlighet” gällande de gränskontroller som kommit till följd av Brexit har förvärrat situationen, skriver The Guardian. Johnson har även fått kritik från partier i Storbritannien för att inte ha visat tillräckligt stort intresse för situationen.

Boris Johnson har kommenterat oroligheterna i en tweet:

“Jag är djupt oroad över våldsscenerna i Nordirland, särskilt attackerna mot PSNI (polisen) som skyddar allmänheten och företagen, attacken mot en bussförare och en attack mot en journalist. Sättet att lösa meningsskiljaktigheter är genom dialog, inte våld eller brottslighet.”

Det är 23 år sedan fredsavtalet slöts på Nordirland efter tre decennier av våldsamheter.