Hoppa till innehållet

Reportage

Vägen tillbaka till Ravensbrück

De kvinnliga fångarna i Ravensbrück kom från fyrtio länder. De bestod av olika kategorier: politiska fångar, judar, romer, Jehovas vittnen med flera. Nästan en tredjedel av kvinnorna, 46 000, kom från Polen.
De kvinnliga fångarna i Ravensbrück kom från fyrtio länder. De bestod av olika kategorier: politiska fångar, judar, romer, Jehovas vittnen med flera. Nästan en tredjedel av kvinnorna, 46 000, kom från Polen. Bild: Bild: Jörgen Johansson

ETC Malmö.

Det är en historia som vittnar om ett stort mod och en sällsam livskraft hos en av de kvinnor som satt fångna i det tyska koncentrationslägret Ravensbrück under andra världskriget. Det handlar om min farmor, Zenobia Dittmer, om krigets långa skugga, och hur hennes ärr för alltid blir mitt livs tema.

Den historia jag ska försöka berätta är svårbegriplig och smärtsam; det är berättelsen om mitt eget livspussel. Det är en historia som vittnar om ett stort mod och en sällsam livskraft hos en av de kvinnor som satt fångna i det tyska koncentrationslägret Ravensbrück under andra världskriget. Det handlar om min farmor, Zenobia Dittmer, om krigets långa skugga, och hur hennes ärr för alltid blir mitt livs tema.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00