ETC på plats.

2020-08-04 09:13
 • Ett tjugotal personer har samlats i Crown Heights för en manifestation mot vapenvåldet. Bild: Jonas Cullberg
  Ett tjugotal personer har samlats i Crown Heights för en manifestation mot vapenvåldet.
 • ”Det är många här som knappt vågar gå utanför dörren, som låser in sig i sina lägenheter”, säger Rahson Johnson, en av manifestationens arrangörer. Bild: Jonas Cullberg
  ”Det är många här som knappt vågar gå utanför dörren, som låser in sig i sina lägenheter”, säger Rahson Johnson, en av manifestationens arrangörer.
 • Skjutningarna i New York har ökat med 73 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt har polisens gripanden blivit färre. Bild: Jonas Cullberg
  Skjutningarna i New York har ökat med 73 procent jämfört med samma period förra året. Samtidigt har polisens gripanden blivit färre. 
 • Latisha Guinn, mamma till den 17-årige pojke som mördades, berättar förtvivlat om sina svårigheter med att få hjälp från staden med sonens psykiska ohälsa. Bild: Jonas Cullberg
  Latisha Guinn, mamma till den 17-årige pojke som mördades, berättar förtvivlat om sina svårigheter med att få hjälp från staden med sonens psykiska ohälsa.
Puffetikett
Dagens ETC

Våg av vapenvåld i USA – dödsskjutningar ökar kraftigt

Dödsskjutningarna ökar kraftigt i flera amerikanska storstäder. Kritiker menar att polisen dragit sig tillbaka efter sommarens protester mot polisvåld. President Trump fokuserar på skjutningarna i sin återvalskampanj.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Utanför ett lägenhetshus i brunt tegel i Brooklynstads­delen Crown Heights, New York, står en samling stearinljus på trottoaren. De markerar platsen där en 17-årig pojke sköts ihjäl vid tiotiden på kvällen den 25 juli. Vittnen såg 17-åringen diskutera med en man, som därefter sköt honom i huvudet och sprang därifrån.

På mordplatsen har ett tjugotal personer samlats för en minnesstund och manifestation mot vapenvåldet i stadsdelen. Det har varit en blodig sommar. Samma kväll som 17-åringen dog sköts en man till döds på väg från sitt jobb som portvakt, bara några kvarter härifrån.

–  Det är många här som knappt vågar gå utanför dörren, som låser in sig i sina lägenheter, säger Rahson Johnson, en av manifestationens arrangörer. Han kommer från organisationen Save our streets, som arbetar mot vapenvåld genom att medla i konflikter i Crown Heights.

När en av talarna, Dequann Stanley, frågar hur många av de närvarande som bor i lägenhetskomplexet Weeksville Gardens där 17-åringen dog räcker bara fyra upp handen.

– Ni måste komma ut och visa att ni har fått nog, ropar Dequann Stanley och vänder sin megafon mot Weeksville Gardens fasad.

– Den här killen var bara 17 år, han hann knappt leva!

Uppmärksammades för sent

17-åringens mamma Latisha Guinn kommer ut från huset och berättar förtvivlat om sina svårigheter med att få hjälp från staden med sonens psykiska ohälsa.

– Han hade bara varit hemma sedan sjunde juni. Min älskade son hade just kommit hem. Han hade sovit på gatan och missat att ta sin medicin, men jag tänkte att han skulle få hjälp och att det skulle ordna sig om han är hemma och jag vet var han är. Men det kom ingen hjälp. Han mördades utanför sitt eget hus, säger Latisha Guinn. Hon tittar på folksamlingen omkring henne.

– Min son fick aldrig den här uppmärksamheten när han levde. Det är inte rättvist.

Sommarmånaderna brukar föra med sig en ökning av dödsskjutningarna i amerikanska storstäder eftersom fler människors rör sig på gatorna. Men den här sommaren är värre än på flera årtionden i New York. Fram till den 26 juli har 745 dokumenterade skjutningar skett i staden, en ökning med 73 procent jämfört med samma period förra året. Morden har ökat med 29 procent, och bland offren finns en ettårig pojke som sköts i samband med en grillfest i Brooklyn den 12 juli.

Hårdare press under pandemin

Trenden med kraftiga ökningar av skottlossningar och dödskjutningar märks även i andra amerikanska storstäder som Chicago, Philadelphia, Miami och Minneapolis. Rahson Johnson från Save our streets tror att coronapandemin kan vara en förklaring till våldsvågen i hans kvarter.

– Folk är desperata nu, många har blivit av med jobbet.

Christopher Herrmann, kriminolog på John Jay College i New York, delar bilden att pandemin spelar in i utvecklingen. De uppgörelser – ofta kopplade till gäng och droghandel – som i vanliga fall skulle ha skett under våren pausade när amerikanska städer försattes i lockdown och människor höll sig hemma.

– Nu när städerna öppnar igen kommer mycket av våldet på en gång, säger Christopher Herrmann.

Parallellt med att antalet skjutningar ökat har polisens gripanden blivit färre under sommaren. En rad lokalpolitiker i New York har anklagat polisen för att sakta ner på arbetet, som ett svar på de omfattande demonstrationer mot rasism och polisvåld som pågått i landet sedan slutet av maj, och nedskärningar på polisens budget som följt på protesterna. Liknande kritik har hörts i Chicago och andra hårt våldsdrabbade städer.

– Jag har hör från flera bekanta i poliskåren att det är en svår tid att arbeta nu och att de definitivt inte anstränger sig extra nu, säger Christopher Herrmann, som tidigare arbetat för New York-polisen och som har god insyn i kåren.

– Coronapandemin är fortfarande ett stort problem och över 40 poliser har dött. Det finns också ett stort motstånd mot polisen nu i de lokalsamhällen de arbetar i. I New York känner polisen inte att de har stöd av borgmästaren eller av kommunfullmäktige. Det tror jag leder till att polisen är mindre proaktiv än vanligt, säger Christopher Herrmann.

”Lag och ordning”

President Donald Trump har anklagat lokalpolitiker för att inte göra tillräckligt mot skjutningarna och har skickat federala polisstyrkor till städer som Portland, Chicago, Kansas City och Missouri, som understöd. Han vill även skicka styrkor till flera våldsdrabbade städer, däribland New York. Det uttalade syftet är att upprätthålla ordningen efter protesterna mot polisvåld och de ökade antalet dödskjutningar. Men det kan också ses som ett led i Trumps återvalskampanj inför valet den 3 november, där han nu ligger illa till i mätningarna mot demokraten Joe Biden, och där presidenten fokuserar starkt på temat ”lag och ordning”.

I Portland, Oregon, har stadens borgmästare kritiserat de federala poliserna för att ha förvärrat situationen genom att bruka oproportionerligt våld mot demonstranter. Polisen ute i landet vill inte ha in några federala styrkor, enligt Christopher Herrmann.

–  Efter att ha sett kaoset i Portland är de mycket tveksamma till att federala agenter blandar sig i deras lokala rättssystem.

Nio barn har dödats den senaste månaden

Runt om i USA har vapenvåldet ökat kraftigt under sommaren.

I New York har de dokumenterade skjutningarna ökat med 73 procent och morden med 29 procent jämför med samma period förra året. Samtidigt har polisens gripanden minskat med 62 procent den senaste månaden.

I Philadelphia har skjutningarna ökat med 33 procent i år. Över 990 personer har skjutits.

I Chicago har 414 människor mördats i år, och
1 637 skjutningar har rapporterats, enligt New York Times. Under samma period förra året mördades 275 personer och 1 100 skjutningar rapporterades. Senaste månaden har nio barn dödats i staden.