Köln.

2016-01-13 12:00
Sedan det blev känt att polis och flera anmälare beskrivit gärningsmännen i Köln som invandrare och asylsökande har islamofobin exploderat bland högerextrema grupper i Europa. Bild: Oliver Berg/AP/TT
Sedan det blev känt att polis och flera anmälare beskrivit gärningsmännen i Köln som invandrare och asylsökande har islamofobin exploderat bland högerextrema grupper i Europa.

Våg av muslimhat efter övergrepp

Efter övergreppen i Köln sköljer en hatvåg mot muslimer över Europa. Främlingsfientligheten kommer inte bara från högerextrema aktivister och forum på nätet, även bland regeringsföreträdare har tonläget höjts markant. ”Det bästa skulle vara om de lämnade landet”, säger Slovakiens socialdemokratiske premiärminister.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Drygt 500 anmälningar om sexuella ofredanden och rån har gjorts efter övergreppen i Köln. Sedan det blev känt att polis och flera anmälare beskrivit gärningsmännen som invandrare och asylsökande har islamofobin exploderat bland högerextrema grupper i Europa. Muslimernas centralråd i Tyskland rapporterar om en våg av hat. Ordföranden Aiman Mazyek uppger enligt DN att centralrådet blivit bombarderat med hatmejl och hotfulla telefonsamtal.

– Den bruna mobben har fått fritt utlopp för sitt hat mot muslimer och utlänningar sedan de tycker sig ha fått sina fördomar bekräftade, säger han enligt tidningen.

Under helgen drog också en grupp män runt genom Kölns centrum och ska ha attackerat personer från Syrien och Pakistan.

”Lämna landet”

Men det är inte bara på gator och på nätet de islamfientliga stämningarna växer. Regeringsföreträdare i Slovakien, Tjeckien, Ungern, och Polen, som sedan tidigare varit motståndare till flyktingmottagande, skruvar nu upp retoriken, enligt Deutsche Welle.

– Så här går det när man släpper in migranter. Vi vill inte att något liknande ska hända oss, säger Slovakiens socialdemokratiske premiärminister Robert Fico, som anser att just muslimska invandrare är det största problemet:

– Det bästa skulle vara om de lämnade landet, fortsätter han.

Konspirationsteorier

Sedan övergreppen på festivalen We are Sthlm blev kända har också den svenska högerextrema nätmiljön exploderat av ilska och konspirationsteorier. I en krönika på Avpixlat menar lokala SD-politikern Ted Ekeroth att övergreppen är ett resultat av mångkulturen och anklagar hela det offentliga Sverige för omfattande mörkläggning under flera årtionden. Han menar att politiska partier på alla nivåer, såväl som myndigheter och medier medvetet mörkat vad han ser som invandringens konsekvenser.

– Jag kommer aldrig att förlåta er för att ha förvandlat det som kunde vara ett “paradis på jorden” till det mångkulturella helvete som vi nu befinner oss i, skriver Ekeroth.