Hoppa till innehållet

Utrikes

Världsmöte ska stoppa framtida pandemier

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör.

Bild: Martial Trezzini/AP/TT

Dagens ETC

I söndags, den 21 maj, öppnade Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus det årliga samlingsmötet för medlemsländerna. I fokus: att stoppa nästa pandemi innan den händer.

Mötet ska behandla och diskutera WHO:s förslag om hur världen ska hantera framtida pandemier. Även IHR, internationella hälsoreglementet, ska granskas och ses över, enligt förslaget. IHR är idag ett legalt bindande ramverk för medlemsländerna, med uppgift att förebygga, förhindra och hantera hälsohot som är gränsöverskridande och har en möjlighet att påverka internationell handel. 

FN:s generalsekreterare António Guterres hoppas att diskussionerna om pandemi, prevention, förberedelser och respons leder till ett starkt, multilateralt steg mot att kunna rädda fler liv. Enligt oberoende beräkningar har konsekvenserna av covid-19-viruset, direkt och indirekt, krävt över 20 miljoner liv. 

Under mötet sade Östtimors president José Ramos-Horta: 

– Vi måste påminna oss om att vi måste bygga huset före stormen, inte när stormen rasar. 

Östtimor är en ö-nation i Sydostasien.

Mötet pågår i tio dagar och avslutas den 31 maj. Från Sverige närvarar sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson, flera statsråd och representanter för Socialdepartementet och Utrikesdepartementet. Även Folkhälsomyndighetens generaldirektörer, Vårdförbundet och Läkarförbundet närvarar. 

Kritiker säger att WHO:s förslag på nytt ramverk inkräktar på medlemsländernas suveränitet, och att förslaget kan användas politiskt.