Utrikes.

2018-02-21 09:55
  • Vian Delsoz har nyligen kommit tillbaka efter sin andra resa till Afghanistan. Hon berättar att det mottagandet hon har sett i landet inte fungerar.
    Vian Delsoz har nyligen kommit tillbaka efter sin andra resa till Afghanistan. Hon berättar att det mottagandet hon har sett i landet inte fungerar.
  • I Kabul träffade Vian Delsoz Mehdi, som reste till Kabul för tre månader sedan, och Mokhtar, som tvångsutvisades i maj förra året.
    I Kabul träffade Vian Delsoz Mehdi, som reste till Kabul för tre månader sedan, och Mokhtar, som tvångsutvisades i maj förra året.

Utvisade skickas till kaos och korruption

Vian Delsoz har precis kommit tillbaka från sin andra resa till Afghanistan, dit hon åkte för att på egen hand få en bild av hur människor som utvisas från Sverige tas emot.

– Jag vill att Sveriges regering ska ta ansvar för personerna de skickar till ett korrupt och farligt land, säger hon till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I helgen stod familjehemsföräldern Vian Delsoz på Mölle­vångs­torget i Malmö under en demonstration mot utvisningarna till Afghanistan. Två dagar tidigare hade hon lämnat Afghanistan för andra gången på ett halvår.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag reste dit tillsammans med Omid, som efter ett avslag på sin asylansökan valt att resa frivilligt. Han hade fått höra av Migrationsverket att han skulle bli hämtad på flygplatsen, få pengar av organisationen IOM och en plats att bo på i några veckor. Han hade utskrivna papper med kontaktuppgifter och allting skulle vara ordnat. Men när vi väl kom fram fanns ingen där. Vi letade på flygplatsen och utanför och väntade i två timmar samtidigt som vi ringde de telefonnummer vi fått från Migrationsverket. Ingen svarade.

Vian Delsoz bokade in Omid på ett vandrarhem och fortsatte försöka ta kontakt med de organisationer som de blivit lovade hjälp av, nästa dag.

– Ingen jag kunde nå hittade någon information om Omid. Det var också helg i Afghanistan, så de organisationer som skulle ha hjälpt honom hade inte öppet. När de till sist öppnade åkte vi till kontoret och fick höra att de skulle bekräfta Omilds uppgifter – någonting som enligt svenska myndigheter redan var gjort – och återkomma om några dagar.

”Fungerar inte som i Sverige”

Egentligen ska de ungdomar som utvisas från Sverige till Afghanistan få ekonomisk hjälp inom tre dagar, genom FN:s migrationsorgan IOM.

– Men ingen av de som jag har haft kontakt med har fått pengar efter tre dagar, och ingen har heller fått hela beloppet de utlovats, trots garantier från Migrationsverket. Om de hade velat så hade Migrationsverket kunnat be om kvitton för att försäkra sig om att allt går rätt till, men det har de inte brytt sig om att göra.

Vad vill du säga till Sveriges regering?

– Ni måste ta ansvar för personerna ni skickar till ett korrupt och farligt land. Det går inte att förutsätta att allting i Afghanistan fungerar som det gör i Sverige. Men problemen börjar redan med asylprocessen i Sverige, det borde inte gå så långt att de här ungdomarna sitter i Afghanistan, ett livsfarligt land, och väntar på hjälp som inte kommer.

Vian Delsoz menar att en stor del av anledningen till att mottagandet i Afghanistan inte fungerar som utlovat är svenska myndigheters okunskap.

– De har ingen information om kulturen, korruptionen eller arbetssätten i Kabul, de vet ingenting om landet de skickar folk till. 

Varför ville du själv åka till Afghanistan?

– Jag kände ett behov att visa hur det går till. UD avråder svenskar från att åka till Afghanistan, men ändå är det helt okej att skicka dit ungdomar som växt upp i Iran. Någon måste slå hål på lögnerna om mottagandet i Afghanistan och vad som händer med folk när de kommer dit. I Afghanistan vill de inte heller att det ska gå till så här, att folk ska skickas dit mot sin vilja.

När Vian Delsoz åkte från Afghanistan för några dagar sedan hade boende äntligen ordnat sig för Omid.

– Han fick till sist ett rum på ett hotell, vilket han fick försöka hitta själv. Men där kan han bara bo i ett par veckor, och några pengar har han inte fått än. 

Fotnot: Dagens ETC har utan resultat sökt migrationsminister Heléne Fritzon.

Unga ensamkommande från Afghanistan

Många tar sitt eget liv

Under 2017 tog tolv ensamkommande barn och unga livet av sig. Det visar en ny kartläggning som Karolinska institutet gjort på uppdrag av Socialstyrelsen.

”Det är oroande siffror. Asylsökande ensamkommande barn och ungdomar som kommit i kläm i vårt system behöver få hjälp och behandling för att förhindra fler fall av suicid”, skriver Petra Rinman, chef för Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga, i ett pressmeddelande.

Enligt den ideella volontärorganisationen #vistårinteut är andelen än högre.  De rapporterar om 15 individer bland de 35 000 ensamkommande barn och unga, som tog sitt eget liv under förra året. Det motsvarar ungefär 1 av 2 000, att jämföra med 1 av 9 000 svenska ungdomar (15–24 år), som tog sitt eget liv.

Sverige kritiseras av Europarådet

Europarådet har nyligen kritiserat Sverige för att förlita sig för mycket på medicinska åldersbedömningar. I stället borde man från svensk sida göra som ett dussintal andra EU-länder redan gör, nämligen använda sig mer av tvär­vetenskapliga metoder när man fastställer åldern på unga asylsökande. Till exempel genom att ta in psykologer och antropologer som är insatta i situationen i hemlandet, konstaterar organisationen.

FN uppgraderar säkerhetsläget

Det försämrade säkerhetsläget har lett till att FN nyligen uppgraderat Afghanistan till ett land som bedöms befinna sig i ”aktivt krig”. Global Peace Index 2017 kategoriserar Afghanistan som världens farligaste land, näst efter Syrien.