Arbetstid.

2015-10-02 19:02

Utländska medier: Sverige inför sex timmars arbetsdag

De senaste dagarna har flera internationellt kända tidningar uppspelt rapporterat om det svenska införandet av sextimmarsdagen. Någonstans längs vägen har ”några svenska företag har valt att införa sextimmarsdag” blivit till ”landet Sverige inför sex timmars arbetsdag”. Det enda problemet är så klart att det inte är sant.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En gång i tiden var det många som ville tro på den svenska frigörelsen och föreställde sig Sverige som ett land fyllt av sexuellt frigjorda och vackra vackra blondiner. De senaste dagarna har visat att myterna om Sverige alltjämt florerar, dock i annan form. Nu verkar det vara mer lockande att måla upp bilden av Sverige som ett rent och välfungerande under av effektivitet och jämlikhet, där alla pappor tar föräldraledigt i en arbetsfri välfärdsstat. De senaste dagarna har det rapporterats friskt om att Sverige ska/håller på att/redan har infört sex timmars arbetsdag.

Bota vinterdepressionen?

I tisdags publicerade Fast company, en webbaserad tidning, en artikel om ”Varför Sverige ställer om till sex timmars arbetsdag”. Artikeln citerar Linus Feldt, nöjd vd på ett företag som utvecklar appar, som har gått ned till sextimmarsdag och nämner också experimentet på Svartendalens äldreboende i Göteborg, som Dagens ETC har skrivit om flera gånger.

Sedan dess har det gått att läsa om den svenska sextimmarsdagen på vietnamesiska, spanska, franska, rumänska, tyska, grekiska, holländska, och turkiska. Bland annat. Fast companys artikel har plockats upp av tidningar från Fortune till kanadensiska Global news  – som undrar om sextimmarsdagen också skulle kunna fungera i Kanada.

Här pekas det också på Toyota-fabriken i Mölndal, som införde sex timmars arbetsdag redan 2002. Italienska Repubblica skriver att en stor del av anledningen till att Sverige ”ställer om till” sextimmarsdagen är att fler ska få mer tid för sig själva och spekulerar vilt om huruvida en sextimmarsdag kan behövas för att höja lyckokvoten i Sverige, där det är troligt att vinterdepressionen slår till hårdare.

Mår bättre

Självklart stämmer det att det finns svenska bolag, både privata och kommunala, som har infört sextimmarsdagar, och att forskningen pekar på att folk mår bättre och är mer effektiva när de arbetar kortare dagar. Men än är det väl lite tidigt att, som Telegraph, argumentera för att Storbritannien också ska börja med sextimmarsdag – precis som Sverige.