Utrikes.

2020-03-12 10:10
 • Donald Trump lyssnar på vicepresident Mike Pence under ett möte om coronaviruset i Washington i tisdags. Bild: Evan Vucci/AP
  Donald Trump lyssnar på vicepresident Mike Pence under ett möte om coronaviruset i Washington i tisdags. 
 • Det kan kosta tiotusentals kronor att testa sig för coronaviruset. 60 miljoner amerikaner har så dåliga försäkringar att ett enkelt läkarbesök kan sluta med livslånga skulder. Bild: Audrey McAvoy/AP
  Det kan kosta tiotusentals kronor att testa sig för coronaviruset. 60 miljoner amerikaner har så dåliga försäkringar att ett enkelt läkarbesök kan sluta med livslånga skulder.
 • Många amerikaner har inte möjlighet att stanna hemma från jobbet om de är sjuka. USA är ett av ytterst få rika länder som inte har någon garanterad betald sjukersättning. Bild: John Minchillo/AP
  Många amerikaner har inte möjlighet att stanna hemma från jobbet om de är sjuka. USA är ett av ytterst få rika länder som inte har någon garanterad betald sjukersättning.
 • Passagerare på kryssningsfartyget Grand Princess utanför Oakland, Kalifornien. Bild: Michele Smith/AP
  Passagerare på kryssningsfartyget Grand Princess utanför Oakland, Kalifornien. 
 • Oron är stor att USA inte kommer kunna hantera en stor smittspridning. Bild: Ted S. Warren/AP
  Oron är stor att USA inte kommer kunna hantera en stor smittspridning. 
Puffetikett
Dagens ETC

USA på väg mot okontrollerad coronaspridning – detta blir konsekvenserna

Vad händer när corona­viruset når ett land som skurit ned på sjukvården i decennier? Ett land där miljontals människor inte har möjlighet att sjukanmäla sig eller har råd att gå till sjukhuset? Ett land där presidenten sprider lögner och säger att allt är ”perfekt”?

Facit är på väg. Det ser inte bra ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Igår kväll höll Donald Trump ett tal till nationen för att visa att administrationen nu tar tag i coronaproblemet på allvar. Men det fick motsatt effekt – talet har istället väckt utbredd ilska och förvirring. Smittskyddsläkare har svårt att förstå syftet bakom den drastiska åtgärden att stoppa att flygresor från Europa.

– Reseförbud är som att låsa dörren efter att mördaren kommit in i huset, skriver Jeremy Konyndyk, expert på att hantera globala utbrott vid Center for Global Development, på Twitter.

Vita huset fick gå ut och korrigera flera saker som Trump sade i talet, exempelvis att reseförbudet inte gäller fraktfartyg och andra godstransporter, som presidenten påstod i sitt tal. Men en rad frågetecken återstår. Varför är det fortfarande tillåtet att resa från EU till USA via Storbritannien, Kanada eller Mexiko? Kommer amerikaner som kommer tillbaka till Europa att testas eller sättas i karantän?

– Var är planen? Beskriv en plan. Att tvätta händerna är viktigt men det är inte en plan, fortsätter  Jeremy Konyndyk.

Dagens ETC listar sju orsaker till varför coronaviruset sprider sig okontrollerat i USA – och varför det kommer att bli mycket värre.

1. Kan kosta tiotusentals kronor att testa sig

Amerikaner har uppmuntrats att kontakta sjukvården när de får influensaliknande symptom. Men det finns skäl att tänka efter först. Det kan kosta tiotusentals kronor, även om det bara är för att ta ett test för coronaviruset.

Miami Herald och New York Times har till exempel rapporterat om personer som har fått räkningar på mellan 30 000 och 40 000 kronor efter ett sådant besök. Det gällde personer som har sjukförsäkringar, men 60 miljoner amerikaner har så dåliga försäkringar att ett enkelt läkarbesök kan sluta med livslånga skulder eller personliga konkurser.

Ytterligare 26 miljoner amerikaner har ingen sjukförsäkring alls, och landets över 10 miljoner papperslösa invånare har ännu svårare att få sjukvård.

2. Sjuka tvingas gå till jobbet

Att sjuka stannar hemma är en viktig åtgärd för att stoppa spridningen av coronaviruset. Men USA är ett av ytterst få rika länder som inte har någon garanterad betald sjukersättning. Många företag, städer och delstater erbjuder det ändå, till vissa grupper. Men de flesta som har låga inkomster, deltidsjobb eller osäkra anställningar har ingen möjlighet till betald sjukfrånvaro.

– Vi kan tvingas välja att inte träffa en läkare när vi har hälsoproblem eftersom det kan innebära att vi inte kan betala hyran eller ta hand om vår familj, säger Vladimir Clairjeune, en representant för anställda på JFK-flygplatsen i New York, enligt Democracy Now.

I en undersökning bland hembiträden visade det sig att bland de som blivit sparkade var orsaken oftast att de var tvungna att ta ledigt för att de själva eller någon i deras familj var sjuka.

Den snabbt växande ”gig-ekonomin” i USA, där folk inte ens är anställda utan en slags ”egenföretagare”, innebär att denna grupp inte heller har möjlighet att ta ledigt. De jobbar till exempel som Uber-förare eller bud, där de träffar många människor.

Flera fackförbund och politiker har krävt att USA nu omedelbart instiftar betald sjukledighet för att minska smittspridningen. Men Trump-administrationen har än så länge inte gått vidare med det förslaget.

3. Haveri för tester i avgörande skede

I slutet av januari bekräftades det första fallet av corona­viruset i USA i staden Seattle. Infektionsläkaren Helen Y. Chu visste att det gällde att agera snabbt och samlade in tusentals tester i området med hjälp av ett forskningsteam. Men att få ett labb att kontrollera om det handlade om coronavirus visade sig omöjligt. Hon ringde och mejlade desperat i en månads tid, men fick nej. Till sist, i slutet av februari, bröt hon mot reglerna, testade själv, och fann smittade. Men det var för sent.  Nu går det inte längre att kontrollera smittan i området, liksom på flera andra platser i USA. Antalet fall av insjuknade kommer enligt epidemiologer att öka dramatiskt de kommande veckorna.

Över hela landet finns liknande historier. Läkare har inte kunnat eller inte fått genomföra tester.

Skälet var att alla tester tvunget skulle gå genom landets myndighet CDC, Centers for Disease and Prevention, som har varit långsamma och skickat ut test som inte har fungerat. Först nu har knutarna löst sig och det börjar bli möjligt att testa i stor skala i USA.

4. Ingen nationell strategi

När smittspridningen inte längre kan kontrolleras, som nu är fallet på flera platser i USA – även om ingen ännu inte vet på hur många platser – krävs en ny strategi. Här behöver många viktiga beslut tas och kommuniceras, menar experter. Vilka stora evenemang ska ställas in? Ska alla stanna hemma från jobbet eller skolan, eller bara vissa grupper? Ska vissa företag stängas ned? I nuläget råder stor brist på riktlinjer kring dessa avgörande frågor.

– Jag har tappat räkningen på hur många som har frågat mig om de kan resa till vissa städer. Vi är lämnade till att själva försöka räkna ut var smittan sprider sig, skriver en läkare på Twitter.

5. Sjukvårdssystemet är inte förberett

Hela sjukvårdssystemet i USA har drabbats av stora nedskärningar i ett decennium, och nedskärningarna har eskalerat sedan Trump tog makten.

7 av 10 sjuksköterskor vittnar i en stor undersökning om att deras arbetsgivare har en otydlig plan eller ingen plan alls för hur de ska hantera coronaviruset.

En expert på Center for Health Security uppskattar att mellan 200 000 och 2,9 miljoner amerikaner kan behöva akutsjukvård till följd av coronaviruset, medan kapaciteten ligger på mindre än 100 000 platser. Alla kommer inte insjukna samtidigt, men oron är stor över att sjukvården inte kommer kunna hantera en stor smittspridning.

6. Saknas resurser för att förhindra pandemier

Strax efter att Donald Trump tillträdde som president skar han ned kraftigt på offentliga resurser för att hantera epidemier och han gjorde sig av med pandemiexperterna i Vita huset.

CDS:schef Robert Redfield som tillsattes av Trump, har vinnlagt sig om att inte kritisera sin chef. Men i tisdags, när han utfrågades av kongressledamöter, var tonen en annan. Han tillbakavisade Trumps påståenden att muren mot Mexiko var till någon nytta och sade att:

– Sanningen är att vi har inte investerat, vi har under­finansierat labben för offentlig hälsa. Det finns inte tillräckligt med utrustning, inte tillräckligt med folk, inte tillräckligt med kapacitet.

7. Trumps lögner är livsfarliga

Allt medan USA:s hantering av coronaviruset havererat har Trump hävdat att all kritik bara är mer falska nyheter från de som vill ha honom avsatt. De senaste veckorna har han återkommande sagt saker som att ”vi har det under kontroll, allt kommer bli bra” och ”alla som behöver ett test kan få det, det är grejen, och testerna är perfekta”.

Trump har nyligen också sagt att passagerarna på kryssningsfartyget Grand Princess – som haft ett utbrott av coronaviruset och har lagt till i Oakland, Kalifornien – inte bör gå i land eftersom USA:s siffror över antalet smittade då skulle öka.

Samtidigt har Trumps närmaste spridit lögner. Supporten Rush Limbaugh, med över 15 miljoner lyssnare varje vecka, har sagt att corona­viruset egentligen ”bara är en förkylning” och en av Trumps främsta allierade i senaten har sagt att ”vi åtminstone måste ställa frågan” om viruset är ett bio-vapen från Kina.

– Det snabbt ökande utbrottet av coronaviruset är president Trumps Tjernobyl. Genom att sprida farliga myter istället för objektiva fakta har regeringens agerande i tidiga avgörande skede blivit en katastrof, tack vare Trump, skriver Brian Klaas, statsvetare och krönikör, i Washington Post.

Under Tjernobylkrisen försökte den sovjetiska regimen desperat rädda sig själva genom att säga att kärnkraftsolyckan inte hade skett och att det inte var någon fara. Många fick betala med sina liv. Samma sak sker nu i Trumps USA, menar Klaas.

– Dessa lögner kommer att döda människor.

Fakta

Över 1 200 fall av coronavirus har nu upptäckts i USA, enligt CNN, och fler än 30 har avlidit. Mörkertalet befaras vara mycket stort, och siffrorna väntas öka snabbt de kommande veckorna.

Från Trump-administrationen saknas tydliga instruktioner på hur medborgare, företag och lokala politiker bör agera, men många agerar ändå.

Universitet stänger, stora evenemang ställs in, och i vissa områden och delstater införs hårdare restriktioner.

I tre områden i Washington, delstaten som drabbats hårdast, förbjuds folksamlingar på över 250 personer.