Hoppa till innehållet

ETC på plats

Eleverna gör uppror mot sexistisk klädkod i skolan: ”Förstår inte vem som blir provocerad”

Maya Lafti och Marie Comry går i högstadiet utanför Paris. De tycker att skolans klädregler för flickor som förbjuder synliga underkläder och tröjor som visar magen är löjliga, orättvisa och sexistiska. ”Kan de inte bara låta oss vara”. 
Maya Lafti och Marie Comry går i högstadiet utanför Paris. De tycker att skolans klädregler för flickor som förbjuder synliga underkläder och tröjor som visar magen är löjliga, orättvisa och sexistiska. ”Kan de inte bara låta oss vara”.  Bild: Bild: Emma Sofia Dedorson

Dagens ETC.

Det började med ett förbud mot ”uppseendväckande religiösa plagg” – slöjan, kippan och till och med den mörka långkjolen. Nu läggs magtröja, bara axlar och kort kjol till listan på oacceptabla plagg. ”I skolan klär man sig republikanskt” svarade utbildningsminister Jean-Michel Blanquer på kritiken. ”Vad är det för perversa typer som tycker att våra navlar är så himla sexiga att de måste döljas?”, säger eleven Marie Comry.

– Förstår du hur varmt det var de första skolveckorna? Typ fyrtio grader ibland. Och så fick inte tjejer ha korta shorts. Sådana som alla alltid har i vanliga fall. Killarna däremot slipper alltid undan, säger 15-åriga Marie Comry, elev vid högstadieskolan Claude Monet utanför Paris.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln