Utrikes.

2019-12-18 22:01
Puffetikett
Dagens ETC

Uppgifter: Akilovs medhjälpare gripna i Syrien

Två av de IS-ledare som låg bakom terrordådet på Drottninggatan sitter fångna i Syrien. Det framgår av ett turkiskt tv-reportage och en undersökning av Pragbaserade Radio Liberty.

– Ja, det är han. Tack Gud för att han gripits. Måtte han svara för allt, säger Sajora Gafurova, en 47-årig tadzjikiska som nu bor i Tyskland och omedelbart känner igen sin före detta svärson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 23 november sände turkiska TRT Haber ett reportage om fängslade IS-terrorister i den syrienkurdiska staden Afrin. En tärd ung man i vitgrön träningsoverall berättar att han kommer från Tadzjikistan och anslöt sig till kriget i Syrien efter att rysk tv rapporterat om det så kallade Kalifatet.

När Dagens ETC visar bilderna för Sajora Gafurova, en 47-årig tadzjikiska som nu bor i Tyskland, känner hon omedelbart igen sin före detta svärson, den nu splittrade terrorrörelsen Islamiska statens 32-årige tadzjikiske propagandist Parviz Saidrachmonov, även känd under namnet abu Daoud.

”Fruktansvärd människa”

2017 gifte hennes dotter Titora om sig med Saidrachmonov sedan hennes första man dödats strax efter att paret rest till Syrien från Moskva. Gafurova hjälpte dottern att fly men berättar att kurder sedan sålde dottern tillbaka till Saidrachmonov, som hon tror därefter mördade dottern.

– Han är en fruktansvärd människa. Min dotter varnade alltid för att han var på väg att ta livet av henne och vädjade till mig att rädda hennes barn.

Greps av kurderna

När terroristen Rakhmat Akilov trevade efter inspiration och ledning
månaderna innan dådet på Drottninggatan den 7 april 2017 – då han dödade fem människor och skadade ett flertal – sparade han tolv propagandavideos från sin landsman Saidrachmonov.

Radio Libertys tadzjikiskspråkiga redaktion i Prag har länge bevakat centralasiatiska IS-medlemmar och har nu talat med Saidrachmonovs släktingar i Tadzjikistan.

– Abu Daoud flydde när IS sista fäste föll i juni, men greps av
kurderna. Han bad familjen om 6 000 dollar för att köpa sig fri men fick inget och hamnade i Afrin, säger reportern Sirojiddin Tolibov till
Dagens ETC.

Akilovs ledsagare fängslad

Tadzjikisk polis säger till Radio Liberty att man försöker få Saidrachmonov utlämnad från Turkiet, som våren 2018 erövrade staden Afrin från kurdiska styrkor.

Om Saidrachmonov var inspiratören så agerade enligt polisutredningen en annan person, med täcknamnet abu Usama Nuraki, som en av två direkta ledsagare under själva terrordådet på Drottninggatan.

Radio Liberty rapporterar i dag att även han, en välkänd tadzjikisk
IS-befälhavare som egentligen heter Tozjiddin Nazarov, lever i
fångenskap i Syrien.

– Vi har en säker källa som står i direktkontakt med honom. Anti-IS-styrkor håller honom i fängelse i staden Deir az-Zor, säger säger Sirojiddin Tolibov.

– Det var ju han som styrde mina handlingar, sa Akilov genom tolk till polisens förhörsledare den 2 maj 2017.

Säpo: Ingen kommentar

Akilov berättade att han och ”abu Usama Nuraki” hade obruten telefonkontakt från det att han satte sig i lastbilen till det att han flydde ned i tunnelbanan.

Nazarov söks av både rysk och tadzjikisk polis för att ha koordinerat planerade terrordåd i Moskva 2017 och i Dusjanbe så sent som för ett år sedan.

– Jag tror att den tadzjikiska IS-gruppen var tillsammans när de greps. Men nu sitter han i ett kurdiskt högsäkerhetsfängelse, säger RFE/RL:s Sirojiddin Tolibov.

Den svenska Säkerhetspolisen vill inte svara på frågor om uppgifterna idag är nya för dem eller om de står i kontakt med tadzjikiska, turkiska och kurdiska företrädare för att kunna förhöra Saidrachmonov och Nazarov.

Andreas Tun Hedfors