Ungern.

2016-09-30 11:00
Premiärminister Viktor Orbán och hans högerregering har insisterat på folkomröstningen där ska ungrarna säga ja eller nej till om de vill ”tillåta att EU kan placera icke-ungrare i Ungern utan parlamentets godkännande”. Bild: Ronald Zak/TT
Premiärminister Viktor Orbán och hans högerregering har insisterat på folkomröstningen där ska ungrarna säga ja eller nej till om de vill ”tillåta att EU kan placera icke-ungrare i Ungern utan parlamentets godkännande”.

Ungern röstar om flyktingarna

I helgen folkomröstar ungrarna om landets flyktingpolitik. Regeringen har spenderat 100 miljoner kronor på att beskriva migranter som hot mot framtiden – men egentligen kan alltid bara handla om ett maktspel, säger oppositionen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Framför Nationalmuseum i Budapest vaggar en äldre kvinna långsamt fram på trottoaren och river ner affischer från lyktstolparna. Alla som försvinner har en tvåsvansad hund och parodiska budskap på sig. De kommer från den utomparlamentariska gräsrotsoppositionen, Two Tailed Dog Party. Regeringens affischer, med uppmaning ”Ta inte risken, rösta nej!” och den ungerska nationalflaggan på, får däremot sitta kvar på stolparna.

– Jag vill inte ha hit några utlänningar, säger kvinnan, som är gammal nog att ha upplevt andra världskriget.

Kopplas till terrorism

Ett propagandakrig har rasat i Ungern de senaste månaderna. På söndag, den 2 oktober, är det folkomröstning i landet. Där ska ungrarna säga ja eller nej till om de vill ”tillåta att EU kan placera icke-ungrare i Ungern utan parlamentets godkännande”.

Det är premiärminister Viktor Orbán och hans högerregering som insisterat på folkomröstningen, för att bemöta ett EU-förslag om att asylsökande flyktingar bör spridas ut mellan EU:s medlemsländer. Ungern har föreslagits ta emot 1300 människor. Men regeringen har sagt att Ungerns migrationspolitik inte kan utformas på en överstatlig nivå. Bara på en nationell nivå, utifrån vad folket tycker. Men vem bestämmer egentligen vad ungrarna ska tycka?

– Här är regeringens broschyr. Man talar inte alls om flyktingar och asylsökande i den utan bara om ”illegala immigranter”, som man sammankopplar med terrorism och våldtäkter, som inte kan ta till sig våra västerländska värderingar och är ett hot mot kristendomen, säger Lydia Gall, Budapestbaserad researcher för Human Rights Watch.

Dyr kampanj

Regeringen har lagt mer än 100 miljoner kronor av landets skattepengar på en nej-kampanj inför folkomröstningen. En broschyr som skickats ut till över fyra miljoner ungerska hushåll framställer flyktingarna som ett hot mot landets identitet och framtid, samt pekar ut laglösa ”no go-zoner” i Europa där icke-européerna – ”muslimerna” – tagit makten ifrån staten. Särskilt i Sverige. Regeringskampanjen har fyllt anslagstavlor och tidningsannonser med aggressiva påståenden om flyktingarna, som oundvikligen skapar mer ilska eller fruktan hos ungrarna.

Tidigt förra hösten konstruerade Ungern Europas längsta mur, ett jättelångt taggtrådsstängsel, för att stoppa flyktingar från att ta sig över landets södra gräns. I augusti i år meddelades att stängslet ska förstärkas. Vid samma gräns har Human Rights Watch från maj i år dokumenterat vad man säger är systematisk misshandel från ungersk polis och soldater, för att pressa flyktingar tillbaka till Serbien.

– Folk har utsatts för misshandel, hundbett, pepparsprejning, skottlossning ovanför sina huvuden. Sanslöst brutalt våld. Nu i september annonserades också att man inrättar en special­enhet i polisen. Den ordagranna titeln är ”gränsjägare”, inte gränsvakt, säger Lydia Gall.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Illegala immigranter”

Den ungerska regeringen har sagt att förslaget om att fördela asylsökare över EU saknar demokratisk legitimitet. EU har inte getts rätten att skapa någon gemensam migrationspolicy och försöket att påtvinga medlemsstater en sådan är fel. I sitt kontor bredvid parlamentsbyggnaden säger Zoltán Kovács, regeringens talesperson, till Dagens ETC att de inte ens vill kalla flyktingarna för flyktingar.

– Människorna som kommit i fjol och i år är illegala immigranter, eftersom de korsat våra gränser utan tillstånd. De har utnyttjat systemet i Europa och många är inte ens berättigade till något juridisk status. De borde skickas tillbaka till där de kom ifrån.

Ungern har som land paradoxalt nog själv en bakgrund som flyktingnation och samma månad som Viktor Orbáns folkomröstning äger rum högtidlighålls 60-årsdagen av det stora upproret mot Sovjetunionen, i Budapest i oktober 1956. Efter att upproret slagits ner flydde omkring 200 000 ungrare landet. Minnesutställningar syns redan här och var i huvudstaden. Men Zoltán Kovács menar att det är ”ignorant eller brist på historisk kunskap” att jämföra 1956 med nutiden.

– De politiska flyktingar som då försökte nå fria länder kom från Europa, från samma kulturella bakgrund baserad på kristendom. Vad vi ser i dag är ett interkontinentalt massmigrationsfenomen, där främst icke-kristna försöker komma hit och har med sig helt andra kulturer och värderingar.

Samtidigt tror Ungerns regering att det hela tiden funnits en hemlig intention från EU, om att använda utlänningarna till arbetsmarknaden eller för att täcka luckorna i de låga europeiska födelsetalen. Zoltán Kovács ser helt allvarlig ut när han talar om detta som Bryssels ”farliga plan”.

Läs vidare på nästa sida: Missnöje över korruption

Ungerns flyktingpolitik

På söndag den 2 oktober folkomröstar Ungern om landets flyktingpolitik.

Tidigt förra hösten konstruerade Ungern Europas längsta mur, ett jättelångt taggtråds­stängsel, för att stoppa flyktingar från att ta sig över landets södra gräns.

Human Rights Watch har dokumenterat vad man säger är systematisk misshandel från ungersk polis och soldater, för att pressa flyktingar tillbaka till Serbien.