Utrikes.

2014-02-25 09:34

"Ugandas antigaylag en mörk del av historien"

På måndagen undertecknade Ugandas president Yoweri Museveni den hårt kritiserade lagen som kan ge homosexuella livstids fängelse.
   – Lagen sänder mycket allvarliga signaler och blir ett mörkt avsnitt i nationens historia, säger Michelle Kagari på Amnesty International.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Homosexuella handlingar är förbjudna i Uganda sedan länge men den nya lagen, Anti-Homosexuality Bill skärper straffen och ger upp till 14 års fängelse för dem som bryter mot lagen första gången. Den som vid upprepade tillfällen gör sig skyldig till homosexualitet riskerar livstidsstraff. Lagen gör det också straffbart för allmänheten att inte anmäla homosexuella till polisen.

President Yoweri Museveni har tidigare uttalat sig kritiskt till lagförslaget och menat att samhället borde vidta andra typer av återgärder för att förhindra homosexualitet. Antigay-lagen röstades igenom i parlamentet i december men krävde presidentens namnteckning för att träda i kraft.

Lagen, som introducerades 2009, har väckt starka reaktioner över stora delar av världen. Svenska FN-förbundet kallar den oacceptabel och Amnesty International skriver att den är ett hån mot de rättigheter som finns i den ugandiska konstitutionen.

– Det som nu sker i Uganda och andra afrikanska stater är oacceptabelt och måste fördömas med kraft, säger Aleksander Gabelic, förbundsordförande på svenska FN-förbundet.

– Det är en djupt kränkande lagstiftning, en skymf mot de mänskliga rättigheterna för alla ugandier och det borde aldrig ha fått gå så här långt, säger Michelle Kagari, biträdande regionchef för Amnesty International.

Lagen innefattar även brott som "främjande av homosexualitet" något som kommer att få en direkt påverkan på människorättsförsvarares arbete och vårdgivare särskilt när det gäller hiv/aids.

– Lagen kommer att institutionalisera hat och diskriminering mot hbtq-personer i Uganda. Den sänder mycket allvarliga signaler och blir ett mörkt avsnitt i nationens historia, säger Michelle Kagari på Amnesty International.

Flera länder har hotat med indraget bistånd och försämrade relationer om antigay-lagen trädde i kraft, däribland Sverige.

– Jag vill understryka att vårt bistånd inte är villkorslöst. Svenska regeringen lyfter fram mänskliga rättigheter och hbt-personers rättigheter som en viktig del och nu ska jag noga överväga hur vi ska göra med biståndet till Uganda, sade biståndsminister Hillevi Engström (M), till SvD.

Vanligt i Afrika

Många nationer i regionen har liknande lagar och homosexualitet är olagligt i 38 av Afrikas länder, rapporterar CNN.

Enligt Amnesty har Uganda gjort viktiga framsteg när det gäller mänskliga rättigheter under de senaste åren, bland annat har man kriminaliserat tortyr. Med den nu antagna lagen tar landet ett stort steg bakåt.