Hoppa till innehållet

På plats i Tyskland

Tyskland öppnar för legal cannabis

Langaren ”Jakob” säljer cannabis  till ett 50-tal personer i Berlin. Han röker själv och skulle gärna se att det gick att köpa drogen på laglig väg, även om det skulle betyda att han förlorade sina kunder.
Langaren ”Jakob” säljer cannabis till ett 50-tal personer i Berlin. Han röker själv och skulle gärna se att det gick att köpa drogen på laglig väg, även om det skulle betyda att han förlorade sina kunder. Bild: David Neman

Dagens ETC

Ett av de första resultaten ur de pågående koalitionsförhandlingarna i Tyskland tycks bli en legalisering av cannabis. Enligt uppgifter i tyska medier under torsdagen har socialdemokratiska SPD, de Gröna och marknadsliberala FPD kommit överens om att tillåta försäljning av drogen i licensierade fackbutiker. – Om vi verkligen väljer att reglera marknaden fullt ut, då går det inte att underskatta betydelsen, inte bara för Europa utan hela världen. Tyskland blir då det första landet i Europa att genomföra en sådan reform, säger Georg Wurth, chef för Tyska Hampaförbundet, en lobbyorganisation som i snart 20 år har arbetat för en legalisering.

Hundratusentals människor i Tyskland använder regelbundet cannabis. Ett 50-tal av dem vänder sig Jakob för att få tag i drogen. De kommer antingen till hans lägenhet i Berlin, eller så levererar Jakob de torkade blomställningarna direkt till dörren. Fem gram för 50 euro, uppvägt och färdigpackat i zippåsar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln