ETC på plats.

2014-08-25 20:34
 • Runt 3 000 deltog i protesten på Staten Island. Bild: Helena Gustavsson
  Runt 3 000 deltog i protesten på Staten Island.
 • Pastor Al Sharpton säger att läget ändå förbättrats. Under en liknande marsch i stadsdelen Bensomhurst för 25 år sedan överöstes deltagarna med glåpord. Sharpton själv knivhöggs. Bild: Helena Gustavsson
  Pastor Al Sharpton säger att läget ändå förbättrats. Under en liknande marsch i stadsdelen Bensomhurst för 25 år sedan överöstes deltagarna med glåpord. Sharpton själv knivhöggs.
 • ”Står jag på tur?” undrar George Cook.  Bild: Helena Gustavsson
  ”Står jag på tur?” undrar George Cook. 
 • En del av de ”marshals” som hjälpte till att hålla ordning under marschen är medlemmar i Nation of Islam. Bild: Helena Gustavsson
  En del av de ”marshals” som hjälpte till att hålla ordning under marschen är medlemmar i Nation of Islam.

Tusentals demonstrerade mot polisvåldet i USA

Ett stryptag av en polis dödade New York-bon Eric Garner. I lördags samlades tusentals människor kring platsen på Staten Island där Garner dog för att hedra honom och protestera mot polisbrutalitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

(Dagens ETC/New York) ”Hands up, don’t shoot” och ”I can’t breathe” var några av slagorden som hördes under lördagens marsch mot polisbrutalitet i New York. Runt 3 000 deltog i protesten som anordnades på Staten Island där Eric Garner, en svart 43-åring, dog i mitten av juli efter att polisen tagit ett strypgrepp på honom. Anledningen till polisingripandet var att Garner misstänktes ha sålt enstaka cigaretter, ”loosies”, i parken där han dog. Hans sista ord var: ”I can’t breathe.” Jag kan inte andas.

Flera andra svarta män har dödats av polis bara under den senaste månaden. Mest uppmärksammad är förstås skjutningen av 18-årige Michael Brown i Ferguson och polisens hantering av de efterföljande protesterna. Sedan dess har polisens agerande mot svarta unga män debatterats flitigt.

Sharpton på plats

Efter att en del våldsamheter förkommit i Ferguson var många rädda att något liknande skulle ske även på Staten Island. Flera butiker höll därför stängt. Men det stora antal poliser som kallats in hade en oerhört lugn dag, inga gripanden eller skadade rapporterades.

Bakom lugnet ligger en del organisering. Polisen och organisatörerna – bland andra National Action Network, Nation of Islam och ett antal fackförbund – har under flera veckor samarbetat. För att hjälpa till att hålla ordning fanns utöver polisen en mängd demonstrationsvakter från de olika organisationerna, alla med en brandgul bindel med texten ”marshal” runt armen.

I täten av tåget gick marschens initiativtagare, baptistpastor Al Sharpton, en framträdande amerikansk medborgaraktivist. Han poängterade bestämt hur viktigt det är att protester inte övergår i våld.

– Ingen är argare än Eric Garners familj och de klarar ändå av att behålla lugnet.

En av marschens deltagare är Mary Lorick. Hon håller upp ett plakat med namnen på flera svarta män som många anser ha dött på grund av sin hudfärg.

– Det blir bara värre, det händer saker var och varannan vecka. Många unga förlorar sina liv innan de ens hinner börja leva. Polisen måste omskolas och lära sig jobba med lokalsamhället och inte emot det, säger hon.

Anhöriga talade

George Cook håller upp en skylt med texten ”Am I next?” Han har tidigare stoppats av polis, tryckts upp mot en vägg och fått sina fickor genomsökta.

– Vad de uppgav för anledning? Ingen, det behöver de inte eftersom de har polisbricka. De kan ägna sig åt legaliserade mord.

Tågets slutdestination var gatan utanför distriktsåklagarens lokaler på Staten Island. Anhöriga till Eric Garner var några av talarna och hans systerson fick en stor applåd när det visade sig att han veckan efter skulle börja på college, tack vare ett basketstipendium. Garners döttrar berättade hur mycket de saknade sin far och tackade alla som stöttat familjen.

”Ruttna äpplen måste bort”

Bland talarna fanns även Kadiatou Diallo, mamma till Amadou Diallo, en ung västafrikansk invandrare som sköts till döds utanför sitt hem av civilklädda poliser 1999. Den obeväpnade och ostraffade Diallo träffades av 19 skott och de fyra vita poliserna friades i den rättegång som följde. Fallet fick då många att protestera och ifrågasätta hur polisen agerar mot svarta.

Flera av talarna var tydliga med att de flesta poliser bara gör sitt jobb men att de som inte gör det ska kunna ställas till svars.

– De ruttna äpplena måste bort, sa Linda Sarsour från Arab American Association of New York.

Al Sharpton lovade att en liknande marsch kommer att arrangeras inom kort i Washington.

Tre uppmärksammade fall

Den senaste tiden har tre fall där unga svarta män dött av polisvåld uppmärksammats stort:

17 juli: 43-årige sexbarnspappan Eric Garner stryps till döds av flera poliser i New York, trots att han upprepade gånger ropade ”Jag kan inte andas”.

9 augusti: 18-årige studenten Mike Brown skjuts ihjäl i staden Ferguson, Missouri. De avlossande skotten kom från en vit polisman.

20 augusti: Två poliser avlossar totalt 12 skott mot Kajieme Powell, som uppträtt hotfullt och viftat med en kniv. Händelsen finns på film, där 25-åringen flera gånger skriker "Shoot me" till poliserna. Polisen har kritiserats för att de inte använde elpistoler istället för pistoler, för att de handbojade den redan döde Powell och för att det som sades om händelsen motbevisas av videon, som en privatperson spelade in.