Hoppa till innehållet

Mexico

Svårt att vara homosexuell i katolskt samhälle

”Vårt samhälle mognar och blir mindre diskriminerande samtidigt som den katolska kyrkan förlorar makt”, säger Eduardo Ibarra.
”Vårt samhälle mognar och blir mindre diskriminerande samtidigt som den katolska kyrkan förlorar makt”, säger Eduardo Ibarra. Bild: Bild: Sara Baiocco

Dagens ETC.

Att leva med en stor hemlighet om sig själv kan vara ett ständigt pågående trauma. Eduardo Ibarra från Mexiko kom tidigt till insikt om sin homosexualitet, men av rädsla för omgivningens reaktioner vågade han inte komma ut och levde dubbelliv under många år. Trots en snabb positiv utveckling för HBTQ-personers rättigheter tvingas många fortfarande dölja sin sexualitet i det djupt katolska Mexiko.

I juni blev samkönade äktenskap lagliga i hela USA, vilket fick stor uppmärksamhet och färgade sociala medier i regnbågens färger veckovis framöver. Något som det talades mindre om var vad som skett en vecka tidigare i Mexiko, som ofta hamnar i skuggan av sin mäktiga granne. Mexikos högsta domstol fastslog i ett beslut som offentliggjordes den 19 juni att lagar som begränsar äktenskapsrätten till att gälla mellan en man och kvinna strider mot grundlagen. I dagsläget tillåts bara homoäktenskap i ett fåtal av Mexikos 31 delstater. Högsta domstolens beslut innebär i praktiken att homosexuella par kan ansöka om ett domstolsföreläggande och vigas borgligt i hela Mexiko. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00