Grekland.

2015-08-20 14:46
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Bild: Thanassis Stavrakis/AP
Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Tsipras väntas avgå – utlyser nyval

Enligt uppgifter i grekisk tv väntas Greklands premiärminister Alexis Tsipras avgå under torsdagseftermiddagen, rapporterar TT.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Genom att avgå och utlysa nyval hoppas premiärminister Alexis Tsipras stävja slitningarna i sitt parti, Syriza, skriver TT.

– Det nog är klokt av honom. Han behöver ett samlat parti bakom sig, säger Dagens ETC:s ansvariga utgivare Johan Ehrenberg. 
Enligt Ehrenberg är det nu viktigt att den opposition som finns inom partiet formerar sig till ett tydligt alternativ.

– På det sättet kan grekerna få rösta om de vill lämna eurozonen eller vara kvar. Vill de gå ur och därmed säga ja till sänkt levnadsstandard, eller försöka komma ur krisen under eurogruppens diktat? Det är två hemska alternativ, men det är viktigt att dessa klargörs och att folket får bestämma.

Beskedet kommer efter dagar av spekulationer om vad som ska bli den grekiska regeringens nästa drag. En tjänstemän inom regeringen uppger, enligt TT, att planerna på en förtroendeomröstning lagts på hyllan och att det är sannolikt att det blir nyval så tidigt som i september.

Enligt opinionsundersökningarn har Tsipras fortsatt starkt stöd från grekerna själva, skriver DI. 

Greklandskännaren Alexandra Pascalidou, som var tidig med att twittra ut nyheten att Tsipras avgår, säger att beskedet var väntat.
– För oss som har följt grekisk inrikespolitik på nära håll var det bara en tidsfråga innan han skulle avgå. Syriza har blivit två partier i ett och det enda sättet att lösa splittringen var att gå till val. Nu kommer vi få reda på om Tsipras folket i ryggen eller om nytt kaos väntar.
Hon säger att det var bättre beslutet fattades nu än senare under hösten.
– Människor jag talar med bävar inför vad som ska hända nu när turistperioden tar slut, så det är bra att nyvalet sker så pass snart som i mitten på september.