Utrikes.

2020-05-23 10:50
Foto: TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Trumps nya favoritkanal efter Fox – jämför abort med covid-19

Fox News är inte lojalt nog, nu är One America News presidentens nya favoritkanal. Dagens ETC har intervjuat den kontroversiella kanalens chef Charles Herring.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Gör er redo! Dörrarna till redaktionen är låsta och pk-polisen kan inte komma in.” Så inleder Graham Ledger varje avsnitt av sin pratshow ”The daily Ledger” på One America News (OAN), tv-kanalen som snabbt seglat upp som president Donald Trumps favorit.

Konservativa Fox News såg länge ut att stötta Trump i ur och skur. Men de senaste åren, inte minst under coronakrisen, har en del av kanalens profiler ifrågasatt presidenten. När det sker twittrar Trump sitt missnöje och uppmanar ibland sina fans att skaffa OAN.

– OAN är inte bara konservativa, det går längre än så. De försöker utfoxa Fox”, säger David Sullivan, doktor i journalistik vid University of San Diego.

– De tenderar verkligen att lyfta konspirationsteorier. Nyligen insisterade en av deras reportrar att coronaviruset skapats i ett labb. Det sätt de hittar på eller fabricerar material är typiskt för alt right-sidor, anser han.

Startades av miljardär

Det är i San Diego som OAN har sitt högkvarter. Kanalen startades 2013 av Robert Herring, en i dag 80-årig miljardär som blivit rik på kretskort genom Herco, ett bolag som han sålde 2000. Sonen Charles Herring är vd för tv-bolaget.

Jag söker presschefen och några av kanalens anställda via mejl där jag ber om en telefonintervju och inkluderar några frågor. Något överraskande är det Charles Herring som svarar. Ett av kanalens nyhetsankare, Alex Salvi, har vidarebefordrat mejlet till sin chef.

”Det här är de kommentarer jag har att erbjuda”, skriver Herring.

Hur bevakar OAN en fråga jämfört med andra medier?

– OAN täcker mer nationella och internationella nyheter, utan debatt och diskussion, än våra konkurrenter. Våra ankare för inte fram kommentarer eller åsikter. Vår nyhetstimme är klart skild från våra politiska pratshower vars syfte är ett annat, nämligen att informera, diskutera och debattera de senaste nyheterna.

Ja, nyheter är separerade från kommentatorer som den pk-portande Graham Ledger, men den politiska hållningen syns tydligt i många nyhets­inslag.

Ett reportage från 2018 om det danska burkaförbudet ger visserligen en motståndare till förbudet utrymme att säga några meningar men snart hävdar reportern att muslimska män nästan begår alla våldtäkter i landet och att Europa nu börjar ta avstånd från ”globalistuppbackad islamisering, terror och folkmord mot den kristna civilisationen”.

Dagens ETC behövde inte djupdyka i arkivet för att hitta reportaget, det ligger högt upp på OAN:s Youtube-sida som ett av de mest sedda. Andra populära inslag handlar om hur vita sydafrikaner beväpnar sig och om ifall demokraten Adam Schiff kan fängslas för konspiration. Allra populärast är Sarah Palins intervju med Donald Trump.

På webbens förstasida finns en räknare som ska visa hur många ”illegala” invandrare det finns i USA och vad de kostar landet. Men på sajten intervjuas även en familj som lever ekologiskt, skräpfritt och odlar eget, en livsstil de säger sig spara tusentals dollar på.

Anklagar CNN för politisering

I ett färskt inslag om hur digitala intyg skulle kunna användas för att visa om en person är vaccinerad eller immun mot covid-19 ställs inga kritiska frågor om integritet och säkerhet, och ger därför heller inga svar som kan upplysa och lugna tittarna. Istället startar spekulationerna i kommentarsfältet. Många skriver att viruset är en ofarlig bluff. En del hotar att ta till vapen.

Under coronakrisen har OAN i sin nyhetsrapportering lyft teorin att viruset är skapat i ett labb i North Carolina, något de flesta bedömare beskriver som helt grundlöst.

På frågan om hur OAN bevakat covid 19-krisen säger Charles Herring att kanalen intervjuat forskare, vårdpersonal, tjänstemän, hälsominister Azar och andra experter men även småföretagare och vanligt folk för att ge olika perspektiv. Det är andra kanaler som politiserar, anser han.

– Greta Thunberg, en 17-årig klimataktivist, deltar i CNN:s panel om covid-19. Det verkar vara att mixa politiskt påverkansarbete med pandemin.

Refererar till OAN

Under sina coronapresskonferenser låter Trump ofta OAN ställa frågor. Många höjde på ögonbrynen när reportern Chanel Rion frågade presidenten om de barn som varje dag ”dödas av sina mödrar” genom abort inte borde jämföras med antalet dödade av Covid-19.

– Det är inte rimligt att jämföra ett virus som sprids från person till person med aborter. Det visar också det ideologiska perspektivet. OAN har rätt att argumentera mot abort, men är det rätt att använda en presskonferens till att föra fram den ideologiska agendan? undrar Kathleen Culver, professor i journalistik vid Wisconsin University.

Hon är tveksam till att kalla OAN en nyhetskälla.

– De verkar inte göra någon rapportering där de tar sig an en fråga ur ett kritiskt perspektiv. Det är inte nödvändigtvis fel, så länge man är öppen med det.

Kallas ”rysk propaganda”

Vita husets reportrar har infört rotationsschema för pressträffarna för att hålla distans. OAN:s Chanel Rion portades i april av korrespondentklubben efter att hon flera gånger dykt upp dagar då hon inte hade en plats. Rion var dock snart tillbaka, nu som inbjuden gäst till Trumps pressekreterare.

Behandlas OAN annorlunda?

– Vi har ingen särskild åtkomst eller relation till Vita huset. Presidenten är en entusiastisk tittare. Vi uppskattar alla våra kunders tittande, inklusive president Trump, säger Charles Herring.

Donald Trump uttrycker ofta uppskattning för de frågor OAN ställer.

– OAN ställer tuffa frågor men på ett respektfullt sätt, säger Charles Herring och tillägger att president Trump och andra folkvalda ger detaljerade svar om frågan ställs med respekt.

OAN:s bevakning av Trump under riksrättsprocessen fick Rachel Maddow, pratshowvärd på MSNBC, att kalla kanalen ”rysk propaganda”. OAN har stämt henne för förtal.

Tillbakavisar all kritik

Mycket av kritiken mot OAN fokuserar på hur kanalen och dess profiler hanterat så kallade konspirationsteorier. Jag frågar Charles Herring hur han ser på kritiken och nämner mordet på Seth Rich som alt right-högern försöker koppla till Demokraterna, och Pizzagate, en teori från 2016 om att högt uppsatta demokrater och andra höjdare förgripit sig på barn på pizzerian Comet Ping Pong utanför Washington. Pizza­gate drevs på av bland andra Jack Posobiec, idag stjärnreporter på OAN.

– Vårt uppdrag är inte att bli ”omtyckt” bland våra konkurrenter utan att informera våra tittare om de senaste nyheterna. Tyvärr är rapportering av fakta inte alltid populärt, inleder han, med den sista meningen understruken.

Många ”nyhetskanaler” har stark bias, fortsätter han, och radar upp stora nyheter där han anser att rapporterna varit part­iska. Reseförbudet från Kina till USA, som av Kinas regering, Joe Biden och en del medieröster beskrev som rasistiskt. Utredningen kring Trumps eventuella samröre med Ryssland. Hunter Bidens lukrativa Ukraina- och Kinaaffärer under tiden då hans far var vicepresident.

– Hunter har medgivit att han säkrade sin position hos Burisma (ukrainsk fossil­jätte) tack vare sin far. En del i media kallar fortfarande det en ”konspirationsteori”. Vi tror att våra tittare kan avgöra vad som är relevant om de presenteras med fakta.

”Det kan vara mer komplext”

Många medier utöver OAN har dock ifrågasatt Hunter Bidens agerande även om få anser att 

hans far agerat för att hjälpa honom.

Dagens ETC mejlar uppföljningsfrågor till Charles Herring. Vad gäller Seth Rich blir svaret att det finns sådant som inte besvarats, bland annat vem gärningspersonen var.

– Det kan visa sig vara ett enkelt fall med ett rån som gått fel. Det kan vara mer komplext.

Rich föräldrar har bett medier och andra sluta spekulera och politisera deras sons död – han var anställd av Demokraterna och sköts till döds – men OAN har ändå utlyst en belöning till den som kan ge upplysningar.

Om Pizzagate säger Herring bara:

– Vad det gäller felrapportering kring Comet Ping Pong föreslår jag att du bekräftar påstådd bevakning gjord av OAN.

Frågan är dock inte vad OAN har rapporterat om Pizzagate utan om att en av kanalens främsta namn var drivande bakom att sprida den bisarra teorin vars värsta konsekvens var att en man en dag dök upp och avfyrade skott i lokalen.

”Årtiondets kanske största konspirationsteori pådriven av media” är enligt Herring den påstådda maskopin mellan Ryssland, Trump och personer kopplade till kandidatens kampanj.

– Carter Page förtjänar en ursäkt från media, säger Charles Herring.

”Vi måste vara försiktiga”

Professor Kathleen Culver:

– Om en nyhetspublikation känner att konkurrenterna inte bevakar frågor som är viktiga för allmänheten att få kännedom om, det är helt okej. Men hur man gör för att bevaka dem spelar roll. Att helt enkelt förstärka konspirationsteorier som finns online är inte tillräckligt för en nyhetsorganisation.

Samtidigt varnar hon för att använda ordet konspirations­teori för lättvindigt.

– Saker som är helt bortom fattning för oss alla, moraliskt och etiskt, har faktiskt hänt, säger hon och nämner Tuskegee-experimentet där den amerikanska hälsovårdsmyndigheten utan medgivande studerade svarta män med syfilis och underlät att ge dem medicin.

– Vi måste vara försiktiga med att stämpla något som en konspirationsteori bara för att vi inte håller med, säger hon.

Påminner om en sekt

Mätningar visar en stigande popularitet för OAN. Enligt analysbolaget Comscores mätning i april 2019 var OAN den fjärde största kabel-nyhetskanalen efter Fox News, MSNBC och CNN men före CNN Headline News, Fox Business Channel, CNBC och BBC World News. Hur många som faktiskt tittar är en annan fråga.

– OAN:s inflytande verkar ha varit begränsat, fram tills nyligen då Vita huset placerade dem i det nationella strål-
kastarljuset, säger David
Sullivan.

Modellen kan mycket väl fungera, tror han.

– Fox och andra har dragit samman en konservativ publik som tittar på nyheter på det sätt de vill. Otroligt partiskt.

Han ser ändå OAN som ett nytt fenomen.

– Att så tydligt stå bakom en politisk identitet, i det här fallet inte ett parti utan en person, Donald Trump. Det är nästan sektlikt.

Läs vidare på nästa sida: Tre exempel: Så jobbar OAN

One America News Network

l Grundades 2013 i samband med det konservativa landsmötet CPAC av miljardären Robert Herring. Har sitt säte i San Diego. Nyligen skrev Vanity Fair en artikel om att Donald Trump Junior (presidentens son) tillsammans med affärskollegor försöker köpa in sig i OAN. Det har förnekats av vd:n Charles Herring.

 

Vilka tittar?

l Charles Herring: ”OAN har en liknande publik som Fox News och CNN. Vår publik tenderar att vara mogen, utbildad och bestå av något fler män, säger han och listar de tv-leverantörer som har kanalen i sitt utbud. Men tv-industrin förändras snabbt och vi expanderar på olika sätt. Vi uppmanar tittare i Sverige att använda våra appar och KlowdTV.”

l I KlowdTV:s paket ingår förutom OAN ryska RT samt Infowars.