Utrikes.

2020-01-27 14:30
USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett möte i Vita Huset i mars förra året. Bild: Susan Walsh/AP
USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett möte i Vita Huset i mars förra året.
Puffetikett
Dagens ETC

Trumps fredsplan avfärdas av Palestina

I dag väntas Donald Trumps omtalade fredsplan som ”ska lösa konflikten” mellan Israel och Palestina presenteras. Från palestinskt håll avfärdas planen på förhand. Den ses som ett hot mot drömmen om en tvåstatslösning.

Palestina hotar nu med att lämna Osloavtalet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det är en bra plan. Det är en plan som verkligen kommer fungera, sade Donald Trump i torsdags på väg hem från Israel.

Fredsplanen, som varit på gång i nästan tre års tid, ska enligt den amerikanske presidenten vara ”århundradets avtal” och ”den slutgiltiga lösningen” på konflikten mellan Israel och Palestina.

Palestinierna tror tvärtemot att planen kommer försvåra fredsprocessen och krossa drömmen om en tvåstatslösning.

– Det förefaller som att Israel får behålla alla sina bosättningar och behålla kontrollen över stora områden, samt annektera vissa områden, exakt vilka är ännu oklart. Dessutom får de behålla kontrollen över Jerusalem. Alla frågor går Israels väg. Det kan möjligen bli tal om en palestinsk ministat, men den är i så fall så liten att nästan ingen palestinier kan acceptera den, säger Anders Persson, statsvetare på Lunds universitet som forskar om Israel-Palestina-konflikten.

Enligt förhandsläckor ska fredsplanen bland annat innehålla en annektering av ett område på 30 procent av Västbanken, skriver Times of Israel.

Israels försvarsminister Naftali Bennet sade på söndagen att Israel ”under inga omständigheter kommer tillåta etableringen av en palestinsk stat, eller erkännandet av en sådan stat, och vi kommer inte släppa en enda centimeter av Israels land till araberna”, uppger Haaretz.

Kan lämna Osloavtalet

Palestinska myndigheten hotar med att lämna Osloavtalet om planen sätts i verket.

”Om Netanyahu inleder den officiella annekteringen av de palestinska områdena, innebär det att Israel dragit sig tillbaka från Osloavtalet. Det är ett försök att förstöra tvåstatslösningen”, skriver den palestinska chefsförhandlaren Saeb Erekat på Twitter.

På måndagen anlände Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till Washington för statsbesöket hos USA:s president Trump.

De båda ledarna är hårt ansatta för närvarande. Trump står inför riksrätt och Netanyahu är åtalad för korruption, samtidigt som det är en pågående regeringskris och ett nyval väntar i mars, det tredje valet i Israel på mindre än ett år.

Inga palestinier på plats

Många bedömare menar att mötet och utspelet om fredsplanen är noga tajmat för att leda bort uppmärksamheten från personliga problem för de båda statsöverhuvudena.

– Det är häpnadsväckande tajming. Det är ett välkänt knep att flytta fokus från inrikespolitiken, det går ju inte att undgå att det är val i båda länderna snart. Båda tjänar på att flytta fokus från deras  egna problem.

För första gången är istället en oppositionspolitiker inbjuden till Vita huset, när utmanaren om premiärministerposten Benny Gantz från partiet Blåvitt, möter Trump. Inga palestinska representanter är inbjudna. Däremot är fyra ledare för den israeliska bosättarrörelsen medbjudna till Washington av Netanyahu.

– Det kan tyckas märkligt att ha fredsförhandlingar utan den ena parten, men det är inget ovanligt.  Det är den linje som den palestinska myndigheten haft sedan länge. Och bosättarrörelsen är nära involverade med olika högerkristna rörelser i USA, säger Anders Persson.

Vad kan Trumps plan få för konsekvenser på sikt?

– Det är väldigt svårt att säga. Många menar att mötet inte kan tas seriöst. Det finns flera scenarier, allt ifrån att inget alls händer. Många har varnat tidigare för stora konsekvenser, men inget har riktigt skett. Å andra sidan finns det apokalyptiska scenarier, där Palestinska myndigheten kollapsar helt, och det blir en stor instabilitet med flyktingströmmar till Jordanien. Och så finns det många scenarier däremellan, säger Anders Persson.

Tidslinje

1993

Osloavtalet slöts mellan palestinska ledaren Yassir Arafat och israeliska ledaren Yitzhak Rabin. Avtalet skulle vara tillfälligt under en övergångsperiod.

December 2017

Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad och flyttade amerikanska ambassaden dit från Tel-Aviv.

Mars 2019

USA erkände Israels suveränitet över Golanhöjderna, ett syriskt territorium som ockuperats av Israel sedan 1967.

November 2019

USA:s utrikesminister Mike Pompeo deklarerade att USA inte längre ser de israeliska bosättningarna på Västbanken som illegala, vilket strider mot internationell lag och folkrätt.