USA.

2016-02-12 14:00
5 000 Trump-supportrar är på plats i Verizon Wireless Arena i Manchester, New Hampshire. Bild: Jonas Cullberg
5 000 Trump-supportrar är på plats i Verizon Wireless Arena i Manchester, New Hampshire.

Trump talar till missnöjet

Ingen ser längre Donald Trumps presidentvalskampanj som ett skämt. I primärvalet i New Hampshire i tisdags vann fastighetsmiljardären överlägset. Dagens ETC var på plats när Trump valtalade kvällen före segern.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Speakern ger några förhållningsorder till de 5 000 Donald Trump-supportrar som samlats i inomhusstadion Verizon Wireless Arena i Manchester, New Hampshire:

– Om det dyker upp några demonstranter, skada dem inte. Vifta i stället med era plakat och ropa ”Trump, Trump, Trump” tills polisen eskorterat bort dem.

En stor tv-skärm med Donald Trumps slogan ”Make America great again” lyser upp ovanför scenen. Fastighetsmogulen, dokusåpastjärnan och presidentkandidaten med den karaktäristiska gyllene hårhjälmen och lätt orangetonade solbrännan gör entré till tonerna av Beatles-låten Revolution. Hans budskap till New Hampshire är enkelt:

– Vi ska börja vinna igen! Vi ska ta hand om våra veteraner och vår militär så att ingen kommer våga bråka med oss. Som det är nu kan vi inte ens slå Isis. Vi kommer ta hand om vår sjukvård. Och vi kommer börja vinna igen! För vi vinner inte längre! Men vi ska börja vinna igen vad vi än gör!

”Har blivit en soptipp”

James Geschwinder, 45, från Concord, New Hampshire sträcker händerna i luften och jublar från sin sittplats 50 meter från scenen. Han vill gärna vinna igen:

– Donald Trump skulle sätta amerikanerna först om han vann valet. Jag skulle bli kvalificerad för handikappersättning, vilket jag inte får nu trots att jag inte kan gå, stå eller arbeta. Eftersom så många invandrare kommit hit och lurat systemet är det svårare än någonsin att få det. Vårt land har blivit en soptipp för alla människor som ingen annan vill ha.

Mexikaner och muslimer är Donald Trumps främsta måltavlor och i Manchester, en stad hårt drabbad av heroin- och läkemedelsmissbruk tar han snabbt upp en lokal vinkel på sin kärnfråga.

– Vad ska vi göra med Mexiko? Vi ska bygga en mur. Det ska bli en mur som stoppar heroinet och drogerna från att komma till New Hampshire, tro mig!

– Murar fungerar. Titta bara på Israel. Jag pratar inte om små murar. Jag menar sådana här murar, säger han och pekar upp mot taket. Jag menar Trump-murar!

Publiken jublar.

Stöd från alla väljargrupper

Den typiske Trump-väljaren brukar beskrivas som en missnöjd vit man från arbetarklassen. Men resultatet i New Hampshire visade på ett bredare stöd än så. Med 35 procent av rösterna, mer än dubbelt så mycket som tvåan John Kasich, tog han hem segern bland alla möjliga väljarkategorier: män och kvinnor i alla åldersgrupper, förorts-, stads- och landsbygdsbor, låg- och högutbildade, konservativa och moderata, och bland samtliga inkomstgrupper.

– Jag gillar hans idéer för att skapa fler jobb och bygga upp industrin, säger John, en 52-årig säljchef från Manchester med Trump-klistermärke på kepsen.

– Han har ett grovt sätt, men är stark, inte någon som låter sig köras med. Jag gillar att han inte är någon politiker i grunden och att han betalar sin egen kampanj. Om en kandidat får miljontals dollar från donatorer så räknar de med gentjänster.

Läs vidare på nästa sida: Främlingsfientlighet och förakt