USA.

2016-03-01 08:51
Donald Trump på en söndagstjänst i Council Bluffs, Iowa. Bild: Jae C. Hong/AP
Donald Trump på en söndagstjänst i Council Bluffs, Iowa.

Trump leder kampen om den kristna högern

I dag är det dags för ”supertisdagen” med primär- och nomineringsval i 14 delstater. Den väckelsekristna högern är en viktig väljargrupp – och de väntas rösta på Donald Trump. Fastighetsmiljardärens framgångar splittrar och överraskar det kristna USA.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Läs också: Fördel Clinton bland de svarta väljarna

Tennesse, Oklahoma, Alabama, Arkansas: Fyra av de delstater med högst andel väckelsekristna går till val idag, under ”Super Tuesday”. Väckelsekristna, eller evangelikala kristna, är en av de största och viktigaste väljargrupperna i USA. I förra valet utgjorde de 26 procent av väljarna och de röstar starkt övervägande på Republikanerna. Fastighetsmiljardären Donald Trump ligger efter tre segrar i New Hampshire, South Carolina och Nevada klart bäst till för att bli Republikanernas slutkandidat – även bland väckelsekristna väljare. När han vann primärvalet i South Carolina den 20 februari tog han hem 33 procent av rösterna i den gruppen, och i 40 procent i Nevada i förra veckan. Om Donald Trump lyckas få ett brett väljarstöd även i dagens val blir han svårstoppad.

Donald Trump är på många sätt en otippad favorit bland konservativa bibeltrogna väljare. Han har först relativt nyligen blivit en motståndare till fri abort och samkönade äktenskap – två kärnfrågor för den kristna högern. Dessutom passar hans privat- och yrkesliv inte ihop med de värderingar som värdesätts bland konservativa kristna amerikaner. Han har varit gift tre gånger, driver flera kasinon, använder ett vulgärt språk, hamnade nyligen i ett offentligt gräl med påve Franciskus (efter att påven sagt att Donald Trumps plan på att bygga en mur mot Mexiko inte är förenlig med kristendom) och har avslöjats med att varken ha koll på Bibeln eller gå särskilt ofta i kyrkan.

Få stöttar Trump

En enkätundersökning av det kristna nyhetsmagasinet World bland inflytelserika evangelikala pastorer och ledare visar att mycket få av dem stöttar Donald Trump. Deras förstahandsval är i stället Florida-senatorn Marco Rubio, följd av den mycket konservative Texas-senatorn Ted Cruz.

– Donald Trumps giftiga – och ofta sexistiska och rasistiska – språk om invandrare, kvinnor, handikappade och andra borde oroa alla som tror att alla människor, inte bara de som är vinnare för stunden, är skapade som Guds avbild, skriver Russel D. Moore, en ledargestalt inom Baptiströrelsen i den amerikanska södern, i tidskriften National Review.

Valresultat och opinionssiffror visar på en klyfta mellan väckelsekristna amerikaner och deras ledare. Donald Trumps framgångar är ett misslyckande för pastorssonen Ted Cruz, som vann i Iowa men sedan blivit omkörd av Donald Trump. Detta trots att Ted Cruz har stöd av många pastorer och andra kristna ledare, och att hans tal stundtals låter som väckelsemöten (han inledde sitt segertal i Iowa med att citera psalmen All ära till Gud). Hälften av de vita väckelsekristna väljarna tror att Donald Trump skulle bli en ”bra” eller ”mycket” bra president, enligt en undersökning från Pew Research Center.

Läs vidare på nästa sida: ”Säger som det är”

Supertisdagen

Idag hålls Republikanernas primär- och nomineringsval i 13 delstater, däribland Texas, Georgia, Alaska och Colorado.

Republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio den 18-21 juli utser den kandidat som fått störst stöd i primärvalen.

Presidentvalet avgörs den 8 november.

Inför Supertisdagen leder Donald Trump i 9 av 13 delstater, enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar.