Utrikes.

2020-07-24 10:11
Bild: Evan Vucci/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Trump bäddar för kris efter valet: ”Djupt ansvarslöst”

Kampen om rösterna inför höstens val i USA är i full gång, men den sittande presidenten Donald Trump underminerar valsystemet och sprider misstro.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

USA:s president Donald Trump har i intervjuer och egna inlägg på Twitter vid ett flertal tillfällen ifrågasatt säkerheten kring valresultatet, och sedan i mars har han återkommande uttryckt att ett ökat antal poströster kan underlätta valfusk, trots att det saknas belägg för påståendet.

Oron för att Donald Trump inte ska acceptera valresultatet växer, och den tidigare vicepresidenten Joe Biden, demokraternas kandidat i höstens val, sa i juni i the Daily Show att Donald Trump kanske kommer vägra lämna sin post och att ”Presidenten kommer att försöka stjäla det här valet”. Donald Trump tillbakavisade det påståendet då han svarade i en intervju med Fox News att ”Såklart, om jag inte vinner, så vinner jag inte”.

Men i söndags sändes en intervju med Fox News och Chris Wallace. Presidenten säger då att ”Jag tror att poströster kommer att rigga valet” varpå Chris Wallace frågar om Donald Trump menar att han kanske inte kommer att acceptera valresultatet. Donald Trump svarar då ”Nej. Jag måste se”. Chris Wallace frågar om Donald Trump kan ge ett direkt svar på om han kommer att acceptera valresultatet och får svaret ”Jag måste se. Nej jag kommer inte bara säga ja, jag kommer inte säga nej”.

Ordföranden för programmet om politisk styrning vid Brookings institution William Galston har uttalat sig om presidentens strategi och sagt ”Det presidenten gör är att avsiktligt och med vilja underminera förtroendet för den mest grundläggande demokratiska process vi har”. Han säger också: ”Det är så djupt ansvarslöst. Han hetsar på sina kärnväljare för en verkligt skadlig kris dagarna och veckorna efter valet i november”.