Utrikes.

2018-07-13 13:15
Abortförespråkare protesterar i Seattle i år / Brett Kavanaugh med president Donald Trump bakgrunden. BILD: Jacquelyn Martin / Evan Vucci/ TT
Abortförespråkare protesterar i Seattle i år / Brett Kavanaugh med president Donald Trump bakgrunden.

Triumfen för USA:s abortmotståndare

Donald Trump har nominerat sin HD-domare och delstaten Indiana, med en av USA:s hårdaste abortlagstiftningar, kommer att spela en nyckelroll de närmaste månaderna.

Här har kampanjen för Brett Kavanaugh pågått länge.

Abortmotståndarna i Indiana är redo och det har de varit ett bra tag. När Donald Trump presenterade Brett Kavanaugh som sin kandidat till Högsta domstolen hade Marjorie Dannenfelser, chef för organisationen Susan B. Anthony List, och hennes kollegor redan jobbat flera år med att få republikaner invalda i alla grenar av statsmakten, även den dömande. När det gäller Kavanaugh återstår nu bara ett steg – att se till att han godkänns av senaten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har vetat länge att den här stunden skulle komma, så i över ett år har vi organiserat i ”senate battleground states” eftersom vi vetat att de här senatorerna skulle bli avgörande i striden om ett godkännande, förklarade hon tidigare i veckan under en presskonferens på telefon.

Dessa ”battleground states” är framför allt Indiana, North Dakota och West Virginia, tre delstater där Trump har starkt stöd och som har varsin demokratisk senator som i höst är uppe för omval. De tre kommer att pressas hårt att godkänna Kavanaugh och för att öka trycket från väljarna satsar konservativa grupper stora summor på kampanjer. Lobbygruppen ”One Nation” lanserade en digital reklam-film i Indiana en dryg vecka innan Kavanaugh presenterades. ”Kommer senator Joe Donnelly att vika sig för extremvänstern?” undrade den dramatiska berättarrösten.

Trumps löfte skrämmer

Brett Kavanaugh ses som mer konservativ än sin företrädare och nu hoppas Marjorie Dannenfelser och många med henne att domslutet Roe v. Wade, som 1973 gjorde abort lagligt över hela landet, kan komma att rivas upp. Det är inte solklart hur Kavanaugh ställer sig till det historiska domslutet, under utfrågningen till sin nuvarande tjänst lovade han att följa prejudikatet men avslöjade inte sin egen åsikt i frågan.

Hos Planned Parenthood minns man dock Donald Trumps tidigare uttalanden.

– President Trump har lovat att utse partiska domare som kommer att riva upp Roe v. Wade. Så länge han inte kan försäkra att han kommer att försvara Roe så kan vi bara anta att Brett Kavanaugh kommer att rasera tillgången på säkra och lagliga aborter, skriver organisationen i ett uttalande och lyfter även upp ett uppmärksammat fall från i fjol då en papperslös 17-åring ville genomgå en abort. Kavanaugh motsatte sig beslutet men resten av rätten sade ja. Han har även motsatt sig att sjukförsäkringar via arbetsgivare ska få lov att erbjuda preventivmedel. Många ser honom även som ett hot mot Obamacare.

Mike Pence har utslagsrösten

Domare till Högsta domstolen godkänns av senaten där Republikanerna i dag har 51 platser mot Demokraternas 49. Republikanen John McCain genomgår cancerbehandling och är troligen frånvarande. Vid oavgjort har vicepresidenten, Indianas Mike Pence, utslagsrösten. Han drev som guvernör abortfrågan hårt vilket innebär att Indianas  abortlagstiftning är bland landets hårdaste. Delstatens demokratiska senator Joe Donnelly är själv motståndare till fri abort och en av tre demokrater som i vintras röstade ja till ett förslag om att förbjuda abort efter vecka 20. För bara några dagar sedan stängde en Planned Parenthood-klinik i Indianas näst största stad Fort Wayne efter åratal av hot och trakasserier. Kliniken utförde inte ens aborter men nu uppmanar en lapp på dörren patienter att åka till Elkhart eller Mishawaka, båda mer än en timmes bilresa bort. Två andra kliniker lämnade nyligen in en stämningsansökan riktad mot delstatens lagstiftning.

Stora kampanjsummor

Judicial Crisis Network, en konservativ lobbygrupp, registrerade i ett tidigt skede 25 domännamn, ett för varje namn på Donald Trumps lista över möjliga HD-kandidater, alla utformade efter modellen ”ConfirmXyz.com”. Nu ligger sajten ConfirmKavanaugh.com uppe. JCN planerar att lägga 10 miljoner dollar på annonser och har tidigare lagt sammanlagt 17 miljoner dollar på att stoppa Barack Obamas val till HD, Merrick Garland, samt att senare lyfta Trumps val Neil Gorsuch. I dagarna har en ny annonskampanj riktats mot Indiana, West Virginia, North Dakota och Alabama. Även Alabama-senatorn Doug Johnson är ett osäkert kort för demokraterna. Han vann överraskande vinterns extraval till senaten efter att hans ärkekonservativa motståndare Roy Moore anklagats för sexuella närmanden mot kvinnor som då var i tonåren.

Även liberala grupper väntas lägga stora summor på reklam under de närmaste månaderna.

– Senatens liberaler vet att vi har möjlighet att omforma Högsta domstolen för en hel GENERATION, och de är redo att obstruera och lansera en smutskastningskampanj mot vår nominerade, varnade Donald Trump i ett mejl till sina anhängare efter utnämningen av Kavanaugh.

Den liberala lobbygruppen ”Demand Justice” har redan börjat annonsera i Maine och Alaska, delstaterna där de två republikanska senatorer som är mest kända för att värna aborträtten har sin hemvist. Det är troligen dem, Susan Collins och Lisa Murkowski, som Demokraterna får förlita sig på om de ska kunna stoppa utnämningen av Kavanaugh.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Brett Kavanaugh

• Utbildad på Yale Law School. Är i dag 53 år och domare i Court of Appeals i Washington DC, den näst högsta juridiska instansen i USA.

• Tillhör ”originalisterna” vilka anser att konstitutionen som gällt sedan 1789 ska tolkas bokstavligt utan hänsyn till dagens förhållanden.

• Jobbade en tid under den avgående HD-domaren Anthony Kennedy men anses vara mer konservativ.

• Arbetade för den särskilde åklagaren Kenneth Starr under utredningen mot president Bill Clinton efter dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky.

• Jobbade som rådgivare åt president George W. Bush bland annat under rösträkningsfiaskot i Florida år 2000.

• Representerade amerikanska släktingar till den 5-åriga kubanska pojken Elian González som hittades i vattnet utanför Florida. En tvist mellan pappan på Kuba och släktingarna i USA slutade med att pojken skickades tillbaka till Kuba och förlust för Kavanaugh.

• Han har kallats ”Forrest Gump of Republican politics” av senatorn Dick Durbin för sin förmåga att vara närvarande vid stora ögonblick i amerikansk nutidshistoria.

Ett frikort för presidenten?

Trots att Brett Kavanaugh spelade en stor roll under utredningen av Bill Clinton har han senare meddelat att han nu inte anser att sittande presidenter ska behöva underställa sig brottsutredningar eftersom de är tidskrävande och distraherande. Många undrar nu om Trump valt Kavanaugh för att skapa en sköld mot Rysslands-utredarna. Högsta domstolen kan snart få besluta om ifall Trump måste låta sig förhöras av Robert Mueller eller inte.