Hoppa till innehållet

Utrikes

Toppmöte i Uganda: då sätts oppositionen i husarrest

Journalister försöker ta sig in i oppositionspolitikerns hus, men jagas iväg av polisen som vägrade att släppa in media. Foto: Sofi Lundin

Journalister försöker ta sig in i oppositionspolitikerns hus, men jagas iväg av polisen som vägrade att släppa in media. Foto: Sofi Lundin

Dagens ETC

När ledare från hela världen deltar i toppmöten i Ugandas huvudstad denna vecka planerade oppositionen protester mot regimen.

Men under torsdagen omringade polisen husen till de två oppositionspolitikerna och tidigare presidentkandidaterna Bobi Wine och Kizza Besigye i Kampala, inför en tillkännagiven demonstration. De sitter fortfarande i husarrest.

Ledda av Robert Kyagulanyi, den så kallade ”ghettopresidenten” som också går under namnet Bobi Wine, och oppositionsveteranen Kizza Besigye, ville oppositionen använda uppmärksamheten som två pågående internationella toppmöten ger och rikta ljuset på alla de politiska fångar som har försvunnit sedan valet 2021, och dessutom protestera mot dåliga vägar genom att plantera bananträd i groparna på vägarna. Polisen satte stopp för protesten innan den hann börja. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser