Utrikes.

2021-07-22 16:45
Elena Gorolova är en av överlevarna av tvångssteriliseringen.  Bild: Petr David Josek/TT
Elena Gorolova är en av överlevarna av tvångssteriliseringen.
Puffetikett
Dagens ETC

Tjeckien kompenserar romska kvinnor för tvångssteriliseringar

Den tjeckiska senaten har klubbat igenom förslaget att kompensera romska kvinnor som utstått olagliga tvångssteriliseringar fram till 2012.    

– Ingen summa pengar kommer ge oss tillbaka chansen att få fler barn, men kompensationen är viktig för rättvisa, säger överlevaren Elena Gorolová.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Efter en lång kamp så kommer nu överlevarna av tvångssteriliseringar att få en kompensation för det staten gjort mot dem. Hundratals romska kvinnor blev under fem årtionden steriliserade mot sin vilja, först i tidigare Tjeckoslovakien och senare i Tjeckien.

– Tusentals kvinnor, varav majoritet var romer, blev steriliserade i det tidigare Tjeckoslovakien. Kvinnor tvingades skriva under samtyckesformulär, ofta medan de var på väg att föda eller höll på att återhämta sig efter kejsarsnitt. I många fall fick de inte veta vad det var de gick med på, säger Barbora Černušáková, researcher på Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Många av dessa kvinnor har i åratal kämpat för att få upprättelse. Nu har den tjeckiska senaten beslutat att ersätta dem ekonomiskt. Upp emot 400 kvinnor kommer ges möjligheten att kunna plocka ut en engångskompensation på som motsvarar drygt 120 000 svenska kronor, enligt AP.

– Ingen summa pengar kommer ge oss tillbaka chansen att få fler barn, men kompensationen är viktig för rättvisa. En hel del har hänt under alla dessa år. Vi har blivit äldre och vissa av oss har dött, men jag har fortsatt säga till mig själv: du kan inte bara låta det vara, säger Elena Gorolová, en av överlevarna av tvångssteriliseringen, i ett pressmeddelande.

Under det kommunistiska styret i Tjeckoslovakien användes sterilisering som ett sätt att begränsa den romska befolkningen i vad som idag är Tjeckien. Men en rapport från 2005 visade att tvångssteriliseringen i Tjeckien fortsatte efter den kommunistiska regeringen avgått 1989. Senaten beslutar nu att alla kvinnor som tvångssteriliserats mellan 1966 och 2012 kommer kunna ansöka om ersättning.   

– Kampen är inte över. Vår grupp av volontärer kommer nu att hjälpa överlevande att förbereda bevis och skicka in sina ansökningar om ersättning. Det kommer inte att bli lätt, men dessa kvinnor förtjänar det, säger Elena Gorolová.

Den tjeckiska regeringen bad 2009 offentligt om ursäkt till de steriliserade kvinnorna, men utan att betala någon kompensation. Vissa av kvinnorna har tidigare på egen hand försökt stämma sjukhusen som utförde övergreppen.